Jak przytyć kilogram - przykłady ile trzeba zjeść

Jak przytyć kilogram - przykłady ile trzeba zjeść fot. Fotolia
Dowiedz się, ile tak naprawdę musisz zjeść, by przytyć 1 kilogram!
Agata Bernaciak / 30.09.2016 14:36
Jak przytyć kilogram - przykłady ile trzeba zjeść fot. Fotolia

Bez przerwy chudniesz i tyjesz? Dowiedz się, co powoduje takie skoki wagi! Podpowiadamy, jakie jedzenie (i w jakiej ilości) powoduje zwiększenie masy ciała o 1 kilogram.

Czy trudno jest przytyć 1 kilogram?

Wydaje ci się, że przytycie 1 kg to żaden problem? Otóż okazuje się, że dla tych, którzy walczą z niedowagą, ta sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Niektórym kolejne kilogramy wskakują z zawrotną prędkością - wystarczy jeden dzień folgowania, a waga zaczyna się zwiększać.

W przypadku jednak tych, którzy tycia nie mają w genach i nie mają skłonności do przybierania na wadze, każdy dodatkowy kilogram wymaga ogromnego wysiłku mierzonego ilością jedzenia.

Jak przytyć jeden kilogram?

Sprawa jest prosta - by przytyć 1 kilogram musisz zjeść ponadprogramowe 7000 kcal. Wcale nie jest łatwo jednorazowo dobić do takiej ilości. Dowiedz się, jaka ilość poszczególnych produktów pozwoli ci na zwiększenie swojej wagi.

Tego nie jedz na kolację, bo przytyjesz!

Zestawy produktów dostarczających 7000 kcal

  • 21 lodów Magnum z migdałami
  • 31 niewielkich hamburgerów
  • 3 kg bitej śmietany
  • 100 pierników toruńskich
  • 5 tortów szwarcwaldzkich (2 kg)
  • 12 golonek bawarskich (330 g)
  • 28 dużych piw jasnych
  • 31 kieliszków słodkiego wermutu
  • 34 drinki Cuba Libre
  • 62 jajka niespodzianki
  • 18 jagodzianek
  • 318 cukierków Nimm 2
  • 16 hot dogów
  • 24 drinki Long Island Ice Tea
  • 1,3 kg chipsów
  • 11 sztuk pizzy Margherita (235 g)
  • 8 zapiekanek z pieczarkami i żółtym serem (405 g)
  • 21 porcji frytek (500 g)
  • 51 puszek coca-coli (330 ml)
  • 1,3 kg chałwy waniliowej
  • 20 krążków sera Camembert
  • 19 pudełek Kinder Czekolady
  • 2 kg żelków
  • 11 czekolad mlecznych

Co na to ekspert?

Teoretycznie, jeśli jemy 500 kcal więcej dziennie niż potrzebujemy, powinniśmy zwiększać masę ciała o ½ kilograma tygodniowo, a jedzenie o 1000 kcal dziennie więcej – 1 kg tygodniowo (co już w praktyce jest trudniejsze do osiągnięcia). Często u osób z problemem utrzymania i uzyskania przyrostu masy ciała warto wykonać odpowiednie badania, w tym oznaczenie stężenia hormonów tarczycy, glukozy, badania w kierunku nietolerancji pokarmowych w celu ustalenia czynników utrudniających. Warto zadbać o regularność posiłków i ich wartość odżywczą, nie jest wskazane objadanie się fastfoodami i słodyczami, zwłaszcza jeśli chcesz również budować masę mięśniową. Warto zgłosić się do dietetyka klinicznego w celu wykonania szczegółowego badania składu ciała i zoptymalizowania diety w zależności od wyniku i ewentualnych dodatkowych czynników, chorób, dolegliwości.

- mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, właściciel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita", redaktor prowadząca portal wspolczesnadietetyka.pl. Na co dzień pracuje z pacjentami z nadwagą i otyłością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, jest specjalistką żywieniowego wsparcia płodności.