(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/100770,Umowa-dotyczaca-szkolenia.htm)

rudolfik - 20:36 13-06-2010
Witam, mam zamiar wybrać sie na szkolenie w jednym ze stowarzyszeń działajacych w mojej okolicy.

Gdy sie udałem na spotkanie organizacyjne przedstawiono mi umowe i regulamin wewnętrzny. czy mógłby mi ktos ten regulamin "prześwietlić", ponieważ wydaje mi się że ma straszne braki i jest ubogi na niekorzyść uczestników, są tam same zabezpieczenia dla organizatora, a niestety nie ma żadnego dla uczestników (szkolenie troche kosztuje stad moje obawy).
Chciałbym zeby przeczytał go ktos madrzejszy odemnie i powieział czego moge sie spodziewać np. w przypadku gdy szkolenie zostanie nie ukończone z winy organizatora.
Jedyne co usłyszałem od pani kierownik kursu to to że wszystko co nie zawarte jest w regulaminie działa na zasadach ogólnych, niestety nic wiecej mi nie była wstanie powiedzieć, a na każde oczywiste ale "trudne pytanie" kreciła wokól tematu nie odpowiadając tak naprawde na pytanie. A do tego wszystkiego doszło to ze należy praktycznie odrazu zapłacić za kurs mimo ze wczesniej ustalone było że bedzie można płacic w dogodnych dla siebie ratach przez czas trwania kursu, kierowniczka tez nie była wstanie wyjasnić tego dlaczego tak to zostało nagle zmienione, dlatego całe to szkolenie wzbudził moje wątpliwości.

Gdzie moge sprawdzic czy dane stowarzyszenie istnieje prawnie i czy ma zezwolenia ministerstwa do prowadzenia szkoleń??

Jesli ktoś bedzie miał ochote mi pomóc to prosze podac e-mail to prześle ten regulamin bezposrednio, wole tego nie publikowac na forum. ewentualnie podaje swój email rav2_81@o2.pl

Pozdrawiam
kempi82 - 21:17 13-06-2010
A my jednak wolelibyśmy, żeby ten regulamin i ta umowa była umieszczona na forum smile.gif

Co do sprawdzenia stowarzyszenia to można uzyskać informacje o nim z Krajowego Rejestru Sądowego.
rudolfik - 21:59 13-06-2010
CYTAT(kempi82 @ 13.06.2010, 21:17)
A my jednak wolelibyśmy, żeby ten regulamin i ta umowa była umieszczona na forum smile.gif

Co do sprawdzenia stowarzyszenia to można uzyskać informacje o nim z Krajowego Rejestru Sądowego.

juz dosyłam załączniki, wykasowałem oczywiście wszelkie dane tego stowarzyszenia żeby uniknać ewentualnych problemów.

regulamin cz1
[attachment=1156:regulamin_cz1.jpg]

regulamin cz2
[attachment=1157:regulamin_cz2.jpg]

umowa
[attachment=1158:umowa.jpg]
kempi82 - 12:52 14-06-2010
Faktycznie ten regulamin jest tak skonstruowany, że chroni tylko organizatora. Jednakże na podstawie rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 17 stycznia 2006 roku, którego pełnej nazwy Pan nie podaje smile.gif regulamin ten musiał być zaakceptowany przez marszałka województwa, który najwyraźniej nie wniósł zastrzeżeń. Tam też (w urzędzie marszałkowskim) uzyska Pan informację o tym, czy w ogóle ten podmiot prowadzący szkolenie uzyskał upoważnienie do prowadzenia tych szkoleń. Jeżeli nie ma w tym regulaminie zapisów chroniących uczestnika szkolenia to zastosowanie będą miały przepisy Kodeksu cywilnego. Może Pan domagać się umieszczenia takiego zapisu, chociaż nie ma gwarancji, że organizator wyrazi na to zgodę.
rudolfik - 17:50 15-06-2010
a czy nie powinien znajdowac sie w takiej umowie punkt mówiacy o tym że wszystko co nie zostało ujęte w umowie rozpatrywane jest przez prawo cywilne?? zauwazyłem tez że na umowie jest tez troche przekrecony adres, miejscowosci jest inna niż ta która mi sie wyswietla w KRS gdy wpisuje nazwe stowarzyszenia.
kempi82 - 19:33 15-06-2010
Moim zdaniem powinien być taki zapis, chociaż jego brak nie jest błędem.
rudolfik - 21:07 15-06-2010
dzieki za pomoc, mimo wszystko bede próbował cos wiecej w ministerstwie sie dowiedzieć, pozdrawiam

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona