1
Przejdź do strony:
» umowa najmu na czas określony
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

21:33 17-06-2010
Witam.
We wrześniu ubiegłego roku wraz z trójką znajomych najęliśmy mieszkanie w domku wielorodzinnym na okres jednego roku. W umowie zostaliśmy uwzględnieni wszyscy. W kwietniu br. jedna osoba oświadczyła właścicielom, iż zamierza się wraz z końcem miesiąca wyprowadzić. Właściciele wyrazili zgodę.Przy okazji powiedzieli, że jeśli będziemy chcieli się wyprowadzić, to wystarczy, jak powiemy im to miesiąc wcześniej. W maju zaszły okoliczności, które nie znacznie utrudniają nam dalsze wynajmowanie owego lokalu, zatem zwróciliśmy się do właścicieli z oznajmienie, iż na koniec najlepiej maja, a jeśli nie to czerwca chcielibyśmy się wyprowadzić. Na to oni nie wyrazili zgody. W tym miesiącu nic nie mówiąc właścicielom wyprowadziła się jeszcze jedna osoba. Została nas dwójka. Jest nam ciężko utrzymać i siebie i owo mieszkanie. A znalezienie osób chętnych na to mieszkanie graniczy z cudem niemalże, gdyż nikt nie chce tutaj mieszkać. Nam jest ciężko utrzymać to mieszkanie i siebie, zwłaszcza, iż mamy dużo lepsze perspektywy w rodzinnych stronach.
W umowie nie było zawartej klauzuli, o rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem tudzież określonych warunków, w jakich owa umowa może zostać rozwiązana. zatem w związku z umową ustną o miesięcznym uprzedzeniu planowanego wyprowadzenia chcemy rozwiązać umowę. Jesteśmy na 90% pewni, iż właściciele nie odprowadzają podatku od naszej umowy.
A poza tym, może się to wydać dziwne i w ogóle, ale ciągle mam wrażenie, że właściciele chodzą po naszym mieszkaniu. jakoś tak panicznie zaczęłam się ich po tym, jak nie wyrazili zgody na naszą wyprowadzkę. kilka razy nawet budziłam się w nocy z krzykiem i byłam zalana potem. Boję sie być sama. a jak już jestem to chodze na paluszkach...i boję sie nawet wody w klozecie spóścić, żeby nie wiedzieli, że ktoś jest i żeby nie przyszli, kąpię się w nocy i to pod maleńkim ciśnieniem. w nocy nie świecę światła, nbo boję się, że zobaczą. boję się, że tutaj zwariuję. na prawdę jest nam ciężko utrzymać to mieszkania...nie dajemy rady, zwłaszcza, że w rodzinnych domach potrzebują naszej pomocy...Zwracam się z pytaniem czy według prawa możemy tak postąpić i nie będą względem nas wyciągane prawne konsekwencje. liczę na szybką odpowiedź. ewentualnie, proszę o smsa na nr 601999089 jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat, to ja zadzwonię. proszę, pomóżcie.wiem, że mogliśmy myśleć wcześniej i w ogóle rozsądniej, ale to nasza taka pierwsza umowa.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:59 17-06-2010
Umowa terminowa nie podlega wypowiedzeniu jeżeli nie ma w niej takiego zapisu.

Wasi współmieszkańcy byli sprytni i im się udało. Możecie na wydrę zrobić to samo, ale nie wiadomo jak zareagują właściciele.
Pogadajcie z nimi, że skoro była ustna deklaracja o możliwości wypowiedzenia umowy i dwoje współlokatorów z niej skorzystało, to niech będą konsekwentni. Trzeba rozmawiać-może się uda.
---------------------
Zarząd-Administracja
odpowiedz

linki
reklamowe

22:07 17-06-2010
było tak:
jednemu się tutaj nie wiodło, to podwinął ogonek i poszedł sobie
druga sobie pojechała za granicę
a na nas spadł czynsz.

"Możecie na wydrę zrobić to samo, ale nie wiadomo jak zareagują właściciele."-- jeśli nie odprowadzają podatku to mogą tylko tak o sobie próbować nas ustnie zmobilizować, ale jeśli jednak ten podatek odprowadzają, to może być nieciekawie.
czytałam dziesiątki razów kodeks cywilny wnioskuję, iż można. czytałam liczne tłumaczenia z kodeksowego na nasze i tam ciągle jak mantra brzmi, ze można, ale tylko i wyłącznie z powodów zawartych w umowie..ale z drugiej strony jeśli umowa jest na czas określony, to po co pisać powody, bo przecież nikt ich nie przewidzi, co nie... a takich z kosmosu nie ma sensu pisać... dzwoniłam do ludzi, którzy zajmują się sprawami lokatorów i oni twierdzą, że można. ja też twierdzę, że można, a co jak oni, ze nie....?
odnośnie tej ustnej umowy...była, ale co z tego, że obie strony wiedzą że była, a jedna może się nie przyznać do tego? no cóż, dzięki serdeczne. czekam na inne opinie.
odpowiedz

22:15 17-06-2010
Tak na marginesie, umowa ustna jest także wiążąca.

Jeżeli właściciele nie dopełnili obowiązków wobec US to można im z lekka zasugerować jakie macie plany...
---------------------
Zarząd-Administracja
odpowiedz

22:23 17-06-2010
jutro podczas płacenia zamierzamy powiedzieć im, ze tak czy siak się wyprowadzimy, a jeśli oni będą nadal naszej decyzji przeciwni, to nie zawahamy się wysłać do us zapytania czy od naszej umowy odprowadzany jest podatek, bo my polski naszej kochanej oszukiwać nie chcemy....
ale jest jeden problem. jak ja się boję samego skrzypnięcia drzwi na klatce, to co tu mówić o ich twarzach i najprawdopodobniej podniesionym głosie?? np. teraz siedzę pod kocem. ja i laptop... jakiegoś takiego panicznego strachu się nabawiłam....i na dodatek drugiej osoby nie ma... sad.gif
odpowiedz

22:27 17-06-2010

Tego strachu już nie rozumiem... Szkoda, że ja nie mam takich płochliwych lokatorów smile.gif
---------------------
Zarząd-Administracja
odpowiedz

22:44 17-06-2010
ja też nie rozumiem...może dlatego, że zawsze się przejmowałam każdy w koiło, a tu i teraz krzyżują się interesy moje i kogoś... nie mam pojęcia, no...
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona