Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Uprzejmie prosze o porade w nast.kwestii Moja 82 letnia matkajest prawnym wlascicielem mieszkania wlasnosciowego wykupionego od spoldzielni mieszkaniowej.Matka sporzadzila testament notarialny,w ktorym wyznaczyla mnie jako jedynego spadkobierce tego mieszkania ,jako ,ze moj brat slownie zrzekl sie spadku.Mieszkam za granica od dlugiego czasu i caly sluze pomoca materialna matce.Chce w przyszlosci uniknac roszczen brata do zachowku,sledzac na waszej stronie internetowej porady prawne,obcja spisania umowy o dozywocie,wydaje sie dla mnie najbardziej korzystna.Sa jednak pytania na ktore chcialbym otrzymac odpowiedz. 1.Co dzieje sie w przypadku,gdy ja umre wczesniej od matki.Czy umowa wygasa.Czy w umowie mozna umiescic klauzule,o przejecie dozywocia przez mojego syna a tym samym wlasnosci mieszkania. 2.Czy umowa dozywocia ustanawia mnie natychmiastowym wlascicielem mieszkania,i to prawo wlasnosci moze byc wpisane do ksiag wieczystych za zycia matki ? 3.Czy umowa dozywocia natychmiastowo pozwala mi lub zobowiazuje do przejecia platnosci wszystkich swiadczen,jak czynsz,prad,gas,woda,itp. Bardzo dziekuje za odpowiedz. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
1. Prawem dożywocia obciążona jest nieruchomość, więc w przypadku Pani śmierci, prawa i obowiązki z nim związane przechodzą na Pani spadkobierców, którzy staną się właścicielami tej nieruchomości. 2. Tak. 3. Po zawarciu tej umowy staje się Pani właścicielką mieszkania i powinna Pani ponosić koszty z tym faktem związane. Jeżeli chce Pani dowiedzieć się więcej o umowie dożywocia to proszę zapoznać się z art. 908 i nast. kodeksu cywilnego. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |