1
Przejdź do strony:
» umowa pośrednictwa z biurem nieruchomości - czy jest ważna?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:57 24-06-2010
Witam,
Po podpisaniu umowy pośrednictwa z biurem znalazłam artykuł o niedozwolonych klauzulach. W umowie są punkty, które budzą wątpliwości. Proszę o opinię czy taka umowa jest ważna oraz w jaki sposób mogę ją zakończyć (rozwiązać, wypowiedzieć).

- umowa niniejsza zawarta zostaje na okres 6 miesięcy / 1 roku, z tym, że dokonanie przeze mnie osobiście, osoby mi bliskie lub firmę z moim udziałem lub udziałem osoby dla mnie bliskiej - w okresie 3 lat po wygaśnięciu niniejszej umowy kupna jakiejkolwiek nieruchomości/lokalu zaoferowanej (go) przez ( nazwa biura) - skutkuje obowiązkiem zapłaty prowizji na warunkach i w wysokości określonej w pkt. 3 i 4. Dla ustalenia sprzedającego zobowiązuję się przedstawić w tym okresie do wglądu (nazwa biura) kopię każdej umowy kupna/ umowy najmu w terminie do 5 dni od jej zawarcia, pod rygorem zapłaty kary umownej w wysokości prowizji ustalonej w pkt. 4 podwyższonej w przypadku zwłoki w sposób ustalony w pkt. 3

- ewentualne skuteczne wycofanie zlecenia przed wygaśnięciem niniejszej umowy możliwe jest wyłącznie osobiście pod warunkiem złożenia pod rygorem odpowiedzialności karnej i cywilnej stosownego pisemnego oświadczenia, że w okresie obowiązywania niniejszej umowy nie dokonałem kupna żadnej nieruchomości / lokalu. Natomiast w przypadku dokonania takiego zakupu jakiejkolwiek nieruchomości w okresie obowiązywania niniejszej umowy skuteczne wycofanie zlecenia jest możliwe dopiero po okazaniu do wglądu (nazwa biura) aktu notarialnego/umowy najmu z tej transakcji, dla ustalenia osoby sprzedającej/ wynajmującej. Nie dopełnienie powyższych warunków skutkuje obowiązkiem zapłaty kary umownej w wysokości prowizji ustalonej w pkt.4 , natomiast przedterminowe wycofanie zlecenia z zachowaniem powyższych warunków skutkuje obowiązkiem zapłaty tylko opłaty operacyjnej w wysokości 1/6 wysokości prowizji jak w pkt 4, nie mniej jednak niż 500 zł

Pkt 4: Akceptuję wysokość prowizji dla(nazwa biura) z tytułu pośrednictwa w doprowadzeniu do zawarcia umowy kupna-sprzedaży ustalonej na:
3% netto od 90% ceny ofertowej podanej przez sprzedającego przy zgłoszeniu oferty do biura nie mniej jednak niż od ceny odnotowanej w kontrakcie oraz nie mniej niż 2000 zł

Czy w przypadku wycofania zlecenia, gdy nie kupiłam mieszkania muszę zapłacić 500 zł? a co z opłatą operacyjną?

W umowie jest też pkt. dotyczący zobowiązania mnie:
- do powiadomienia biura o miejscu i terminie zawarcia umowy najpóźniej na 2 dni wcześniej, następnie do przedstawienia w Biurze aktu notarialnego w dniu zawarcia umowy - pod rygorem zapłaty prowizji jak w pkt 4.

Czy jeśli wycofam zlecenie, a potem kupię mieszkanie od kogoś innego - to nadal mam obowiązek przedstawić dokumenty w tym biurze?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

23:20 28-06-2010
moim zdaniem po zakończeniu umowy biuro nie ma prawa obciążać żadnymi kosztami - czy spotkaliście się wcześniej z taką umową?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona