Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » Umowa dla kogoś »  Dodaj komentarz
Umowa dla kogoś - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:10 28-06-2010  kempi82
CYTAT(ciiekawy @ 28.06.2010, 11:08)
egzekfować przez Sąd i Komornika ma się rozumieć ?

Zgadza się.

egzekwować tongue.gif
2.
11:08 28-06-2010  ciiekawy
egzekfować przez Sąd i Komornika ma się rozumieć ?
3.
10:03 28-06-2010  kempi82
CYTAT(ciiekawy @ 28.06.2010, 2:58)
a co będzie jeśli koleżanka po tym jak już ta umowa będzie zawarta powie - no sorry ale nie mam kasy i nie mogę zapłacić - jak później ta osoba, która zawarła umowę ma egzekfować kase ?

Na to pytanie odpowiedział Pan sobie w swoim poprzednim poście, a dokładniej w 5. akapicie tongue.gif

egzekwować
4.
02:58 28-06-2010  ciiekawy
CYTAT(Admin-Łukasz @ 27.06.2010, 12:15)
Wystarczy zwykła umowa cesji zobowiązania na koleżankę - a więc, że koleżanka zobowiązuje się regulować rachunki i opłaty wynikające z przedmiotowej umowy.

a co będzie jeśli koleżanka po tym jak już ta umowa będzie zawarta powie - no sorry ale nie mam kasy i nie mogę zapłacić - jak później ta osoba, która zawarła umowę ma egzekfować kase ?
5.
12:15 27-06-2010  Łukasz Nysztal
CYTAT(Caterina80 @ 25.06.2010, 20:09)
Koleżanka poprosiła mnie, żebym wzięła dla niej internet, ponieważ ona w tym momencie z różnych względów nie może tego zrobić sama. Jest to osoba, którą bardzo dobrze znam, ale jednak chciałabym się jakoś zabezpieczyć i podpisać z nią umowę(w której zobowiąże się, że będzie opłacać wszystkie rachunki w terminie), zanim podpiszę na siebie umowę z operatorem. W związku z tym mam pytanie, jak powinna wyglądać taka umowa i co powinna zawierać, żeby była wiążąca (ewentualnie, jakby ktoś miał wzór takiej umowy, to byłabym wdzięczna)

Wystarczy zwykła umowa cesji zobowiązania na koleżankę - a więc, że koleżanka zobowiązuje się regulować rachunki i opłaty wynikające z przedmiotowej umowy.
6.
02:58 26-06-2010  ciiekawy
Dlaczego koleżanka nie może podpisać umowy z operatorem ?
Bo nie płaciła rachunków w przeszłości w terminie i jest już wpisana na czarną listę ?
W związku z tym operator weryfikuje takie informacje i jej odmówił ?

Zwykle tak jest, że osobie, która widnieje na czarnej liście operatorzy odmawiają umowy bez wpłacenia kaucji na jakiś czas, po tym czasie operator oddaje kaucje.

Nie podpisuj umowy na siebie, niech ona sama na siebie podpisze taką umowę bo później będziesz za nią płacić.

Jakiejkolwiek umowy byś nie podpisała to jeśli koleżanka nie będzie ci płacić to tak czy tak musisz iść do Sądu, żeby dochodzić swoich praw, nie ma cudownej umowy, którą gdy pokażesz koleżance czy komuś innemu to od razu odda ci pieniądze, to musiałabyś robić przez Sąd i Komornika.

Uwierz mi, że lepiej jest odmówić koleżance teraz i niech się obrazi bo dużo gorzej byłoby gdybyś musiała dochodzić swoich pieniędzy przez Sąd i Komornika.

A wygląda na to, że koleżanka prosząc cię,żebyś wzięła na siebie umowę zalega z płatnościami albo źle się jej układa i wie, że za niedługo zacznie zalegać z płatnościami.

Nie ryzykuj bo później będziesz płacić za nią.
7.
20:51 25-06-2010  caterina80
To wszystko ja wiem, ale i tak chciałabym się dowiedzieć, jak powinna wyglądać taka umowa.
8.
20:26 25-06-2010  dochodzącyprawdy
Nie rób tego.Często rodzina cię wyroluje, a koleżanka nie może,choć ją znasz? Nikogo tak do końca się nie zna. Internet ma dziś każda komórka. Więc nie widzę problemu,żeby koleżanka korzystała w komórce w ramach swojego abonamentu czy karty.Zawsze są kawiarenki. Jak będzie mogła sama podpisać umowę na swoje nazwisko,wtedy niech to zrobi, a nie na czyjeś konto. Odzyskać kasę za niepłacenie jest potem bardzo trudno,czasem niemożliwe
9.
20:09 25-06-2010  caterina80
Koleżanka poprosiła mnie, żebym wzięła dla niej internet, ponieważ ona w tym momencie z różnych względów nie może tego zrobić sama. Jest to osoba, którą bardzo dobrze znam, ale jednak chciałabym się jakoś zabezpieczyć i podpisać z nią umowę(w której zobowiąże się, że będzie opłacać wszystkie rachunki w terminie), zanim podpiszę na siebie umowę z operatorem. W związku z tym mam pytanie, jak powinna wyglądać taka umowa i co powinna zawierać, żeby była wiążąca (ewentualnie, jakby ktoś miał wzór takiej umowy, to byłabym wdzięczna)

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona