| » kodeks drogowy |
| Jarzyna |
|
||
|
czy na tym forum znajdę informacje na temat kodeksu drogowego ?
|
||
|
|||
| Łukasz Matys |
|
||
|
Oczywiście że tak.
Dla porządku powiem jednak, że jest to ustawa prawo o ruchu drogowym. W Polskim prawie nie ma kodeksu drogowego.
|
||
|
|||
|
~marza 79.163.128.* |
|
||
|
|
powiedz, Jarzyna co chciałbyś wiedzieć, bo z przepisami jestem na bieżąco!
|
||
|
|||
|
~Jack25 83.2.127.* |
|
||
|
|
Mam pytanko,czy uzyskam obiektywna odp. na nie??
|
||
|
|||
|
~gość 79.163.130.* |
|
||
|
|
Prawdę mówiąc nawet jeśli nie mają dowodów to jak ędą potrzebne to oni je na pewno znajdą!
|
||
|
|||
|
~jacek 78.131.204.* |
|
||
|
|
Witam
Może ,ktoś zna przepis ustawy Prawo o ruchu drogowym pozwalający funkcjonariuszowi Policji zatrzymać dowód rejestracyjny za mniejszą ilość miejsc / siedzeń / w chwili zatrzymania niż jest w dowodzie rejestracyjnym tj mam auto osobowe zarejestrowane na 9 osób a w chwili zatrzymania zamontowane były siedzenia dla 6 osób. proszę o wyjaśnienie w powyższej kwestii |
||
|
|||
|
~aa 87.206.85.* |
|
||
|
|
Policjant będąc naocznym świadkiem wykroczenia może wystwić mandat
nawet po dwóch tygodniach. Polecam lekturę Kodeksu Wykroczeń oraz Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia |
||
|
|||
|
~gość 83.27.26.* |
|
||
|
|
Witam, mam nast. pytanie-jestem posiadaczem starego czeskiego motocykla CZ 175.
Mieści się on w kryterium mocy na prawo jazdy A1, natomiast wykracza o 50ccm z pojemnością. Czy mogę zrobić A1 i jeździć? Jeśli nie to jakie grożą kary za jeżdzenie na tym motorku na A1. |
||
|
|||
|
~elka 77.255.146.* |
|
||
|
|
a ja mam zupełnie inne pytanko. Czy mozne zmienic pas na skrzyzowaniu? Konkretnie o rondo mi chodzi jezeli znaki nie okreslaja o kierunku jazdy, a ja jestem na lewym pasie na srodku,czy moge zmienic go na prawy jezeli jest linia pzerywana
|
||
|
|||
| Damian Skowron |
|
||
|
Oczywiście że może zmienić Pas, lecz zgodnie z przepisami Prawa o ruchu drogowym jest Pani zobowiązana do zachowania szczególnej ostrożności oraz do zasygnalizowania wykonywanego manewru.
|
||
|
|||
|
~reno 83.21.34.* |
|
||
|
|
witam. czy ktos potrafi wyjasnic mi sytuacje na ktora nie moge znalesc odpowiedzi w prawie o ruchu drogowym?
czy na skrzyzowaniu w kształcie litery "T" gdzie wyznaczone są dwa przejscia dla pieszych z trzech możliwych pieszy ma prawo przejscie na tym skrzyzowaniu przez jezdnie po tej stronie gdzie nie ma wyznaczonego przejscia? |
||
|
|||
| pawel40337 |
|
||
|
|
Witam mam takie nie typowe pytanie ale stykam się z nim na codzień czy straż miejska może po za terenem zabudowanym w lesie i jest tam ograniczenie do 60km postawić fotoradar?A przed lasem nie ma znaku z napisem fotoradar,ani kontrola predkosci?
|
||
|
|||
|
~laqi20 79.191.190.* |
|
||
|
|
Witam. Mam pytanie. Znajomy w ubiegłym tyg uderzył w zaspe i oczywiście utknąl w niej. Pomimo tego ze uszkodził sobie zderzak nikomu nic sie nie stało. Zdarzenie miało miejsce na wiejskiej drodze w nocnych godzinach. Po kilku minutach od zdarzenia przyjechała policja (prawdopodobnie wezwana przez sąsiadów)i kolega dostał mandat 300zł i 6 punktów za spowodowanie kolizji drogowej. Czy takie potraktowanie sprawy przez panow policjantow bylo zgodne z przepisami czy tez kolega mogl bez problemu odmowic przyjecia mandatu??
|
||
|
|||
|
~gość 77.222.247.* |
|
||
|
|
Mieszkam na skrzyżowaniu ul Ryżowej i Prystora. Droga na Nasze osiedle, stanowiąca przedłużenie Prystora jest wyłożona kostką jednak nie ma żadnych znaków mówiących o tym że jest to droga osiedlowa, wewnętrzna itp. Czy wyjeżdżając z osiedla jestem na drodze równorzędnej z Prystora czy włączam się do ruchu i wjeżdżam na skrzyżowanie jako ostatnia.
|
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Poznań: Jatczak i Wspólnicy Sp. k.
- » Łódź: Kancelaria Radcy Prawnego Michał Modro
- » Warszawa: Gregorowicz-Ziemba, Krakowiak, Gąsiorowski Kancelaria Prawna Sp. j.
- » Gliwice: Kancelaria Radcy Prawnego Jerzy Pawełczyk
- » Mielec: DPPR Kancelaria Radcy Prawnego Maciej Szarek Biuro Rachunkowe Anna Hara-Szarek
|
|
Patrycja Łazowa
Konsultant projektów rekrutacyjnych |