Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Witam,
---------------------mam taki problem: przez allegro zakupiłam używaną pralke. W opisie było napisane iż pralka jest w 100% sprawna, czysta i zadbana oraz że sprzedający daje 1 miesiąc gwarancji rozruchowej. Wszytko fajnie. Zdjęcia też były ok. Ale jak pralka przyszła - już nie było dobrze. Po pierwsze była brudna. Stary kurz w dużej ilości na wierzchu pralki, w pojemniczku na proszek brudny osad z kurzem - nie wiem czy nawet nie pleśń. Brudny wąż. Okazało się przy okazji że jeszcze nie została z niej całkowiecie spuszczona woda. Ale to nic. Ok, domyłam ją. Przyszła pora na podłączenie - okazało się że drzwiczki nie są szczelne - i po napełnieniu się pralki wodą - kapie z drzwiczek woda. Korek od spustu wody jest nieszczelny - i leci z niego woda. A do tego silnik - prawie nie wykonuje obrotów, warczy tak gośno jakby zaraz miał wyskoczyć. W opisie o mnie - doczytałam że sprzedający nie przyjmuje zwrotów. Napisałam mimo wszytko do sprzedającego maila ze chce ją zwrócić i że pralka nie jest sprawna tak jak z opisu wynikało. Sprzedający natomist wymiguje się. Odpisał że wysłał sprawną pralke, że silnik chodzi normalnie i że w nowych pralkach też głośno pracują silniki. Poza tym nie moge się dodzwonić do sprzedającego - nie odbiera ode mnie telefonów. Wysłałam smsa z prośba o kontakt. Ale i tak cisza. Jak mam odzyskać pieniadze i oddać towar, który nie jest zgodny z opisem? Aleksandra Martyniak | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Może się Pani powołać na rękojmię rzeczy sprzedanej, a więc art. 556 i nast. Kodeksu cywilnego. Procedura postępowania w takich przypadkach była wielokrotnie opisywana na forum- oświadczenie o odstąpieniu od umowy z żądaniem zwrotu pieniędzy w wyznaczonym terminie- list polecony. | ||
linki reklamowe | |
Witam,
---------------------zgodnie z radą wysłałam do Sprzedającego oświadczenie o odstapieniu od umowy. Listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jednak dziś list się wrócił. Nie został odebrany. Dopisek na kopercie - brak podanego adresata. Adres wzięłam z allegro. Więc napisałam do allegro dziś informację iż pod takim adresem nie ma wskazanego przeze mnie adresata. Jutro idę do rzecznika praw konsumenta. Wiele razy pisałam do Sprzedającego i maile i smsy. Właśąciwie bez większego odezwu. Oto jeden z maily wysłanych ode mnie do Sprzedającego: "Piszę do Pana poraz kolejny. Dnia 23 lipca 2010 zakupiłem od Pana pralkę "Mała Pralka BABY NOVA Eumenia Okazja BIAŁA!!! (numer aukcji 1149010641). W opisie pralki nie było nic na temat jakichkolwiek usterek.A po odebraniu przesyłki i podłączeniu pralki okazuje się że drzwiczki do pralki są nieszczelne i leci z nich woda po napełnieniu się pralki wodą, korek do spuszczania wody jest nieszczelny i leci z niego woda po napełnieniu się pralki wodą a silnik pralki nie pracuje jak powinien - bęben się nie kręci. Ponadto w opisie było napisane iż pralka jest czysta - jest to nie prawda. Pralka była niesamowicie brudna. Wręcz zapuszczona. Stary kurz, czarny osad z brudu - wyglądało jak pleśń. Wąż od pralki także był cały brudny. Nie został też dołaczony żaden dokument zakupu - paragon, rachunek czy faktura. Nie można się z Panem w ogóle skontaktować. Nie odbiera Pan telefonu. Nie odpisuje na maile - ten jest piątym wysłanym do Pana. Napisł Pan w smsie że odpowiada na reklamacje mailowe. Jest to nieprawda - mojego pierwszego maila - reklamację - wykpił Pan. Chcę dokonać zwrotu towaru i odzyskać pieniądze. Towar nie jest zgodny z opisem - nie jest sprawny, a w opisie przedmiotu zamieścił Pan informację i ż pralka jest w 100% sprawna. Zgłosiłem sprawę do allegro i rzecznika praw konsumenta. Rozmawiałem także w tej sprawie z Urzędem Skarbowym w Słubicach. Obecnie zastanawiam się nad skorzystaniem z Programu Ochrony Kupujacych na allegro. Mam nadzieje że wie Pan z czym się to wiąże. I proszę mi nie wciskać kitu że pralka była czysta i sprawna. Osoba podłączająca ją zna się na tym i podłączenie pralki nastąpiło z pełną znajomością tematu. Nie robił tego amator. Proszę o kontakt w sprawie zwrotu Panu pralki a mnie pieniędzy." Sprzedający zasłania się przez cały czas swoimi zasadami sprzedaży na allegro i stroną "o mnie" na allegro, gdzie jest napisane iż nie przyjmuje zwrotów. Zastanawiam się nad zgłoszeniem tego na policję..... Jak mozna być takim nieuczciwym sprzedawcą i tak skutecznie unikać odpowiedzialnośći. Czy mogę liczyć na jeszcze jakąś radę? Pozdrawiam. Aleksandra Martyniak | ||
~gość 158.75.*.* |
sprzedawcą jest osoba fizyczna czy przedsiębiorca? jest jakaś informacja na ten temat na stronie sprzedawcy? | ||
~gość 85.219.*.* |
Sprzedawca występuje pod nickiem lubuskieagd. Trudno mi określić czy jest to firma czy osobaa fizyczna. Dzwoniłam w tej sprawie do urzędu skarbowego w Słupii, żeby się dowiedzieć - ale powiedziano mi że muszę przedstawić im sprawę w formie pisemnej - a Pani urzędnik i tak nie da mi gwarancji że zostanę poinformowana o formie prawnej - przedsiębiorca czy dorabiająca sobie osoba fizyczna. Z ilości przedmiotów - sprzętu agd - domniemam że jest to jakiś mikro-przedsiębiorca. | ||
Raz jeszcze, gdyż nie zalogowałam się z rozpędu.
---------------------Sprzedawca występuje pod nickiem lubuskieagd. Trudno mi określić czy jest to firma czy osobaa fizyczna. Dzwoniłam w tej sprawie do urzędu skarbowego w Słupii, żeby się dowiedzieć - ale powiedziano mi że muszę przedstawić im sprawę w formie pisemnej - a Pani urzędnik i tak nie da mi gwarancji że zostanę poinformowana o formie prawnej - przedsiębiorca czy dorabiająca sobie osoba fizyczna. Z ilości przedmiotów - sprzętu agd - domniemam że jest to jakiś mikro-przedsiębiorca. Aleksandra Martyniak | ||
Doszłam ze Sprzedającym do małego kompromisu - wymienimy pralke na sprawną.
---------------------Tylko On mi stawia warunek, że to ja mam pierwsza przysłać swoją pralke do niego a dopiero On mi przyśle sprawną. Obawiam się tego. Oczywiście napisałam to Sprzedającemu, że boję się że mnie ponownie oszuka. I że mi 2 pralki w tym jedna popsuta nie są potrzebne. To Sprzedający stwierdził że utrudniam całą sprawę. Ręce mi opadają. Zupełnie nie wiem co mam zrobić. Aleksandra Martyniak | ||
linki reklamowe | |
Proszę w takim razie zestawić Państwa ustalenia na piśmie w 2 egz. po jednym dla każdej ze stron.
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~Tomasz 20.142.*.* |
Witam, Ponieważ mam podobną sytuację z "lubuskieagd" również nie jestem pewien czy jest to osoba fizyczna czy przedsiębiorca, ale mam pewne podejrzenia: FIRMA HANDLOWO USŁUGOWA "AMEX", ŁUKASZ MŁYNARSKI UL. PLAC WOLNOŚCI 7 69-113 Czarnów Gm. Górzyca woj. lubuskie telefon: (68) 7591090 Nie jestem pewny, ale może ktoś jest w stanie sprawdzić taką informację? Prawdopodobnie adres Allegro jest fałszywy. Ostatecznie rozważam podanie sprawy do sądu i postaram się informować o postępach. | ||
Takiego przedsiębiorcę można sprawdzić w urzędzie gminy właściwym dla podanego adresu. Gdyby miał Pan NIP albo REGON, wówczas można sprawdzić pod poniższym adresem: http://www.stat.gov.pl/regon/ | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |