Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Mam następujące pytanie: Uszkodzono mój ( służbowy ) samochód. Złożyłem na policji wniosek o ściganie z art. 288 kk. Policja przekazała sprawę do prokuratury. Prokurator umorzył dochodzenie... I tu moje pytania. 1. Jako użytkownik ( nie właściciel ) nie zostałem uznany za pokrzywdzonego a jedynie za zgłaszającego przestępstwo. Wobec tego według prokuratora nie jestem stroną postępowania i nie przysługuje mi prawo do złożenia zażalenia czy też nawet zapoznania się z aktami!!! Zacytowałem prokuratorowi wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 grudnia 2003 r. III KK 165/2003: „Stosownie do treści art. 44 kc mieniem jest własność i inne prawa majątkowe. Przestępstwo określone w art. 288 § 1 kk chroni zatem nienaruszalność oraz zdolność do użytkowania rzeczy cudzych, do których określonemu podmiotowi przysługuje prawo własności, lub który jest posiadaczem tych rzeczy, albo przysługują mu inne uprawnienia do rzeczy, wynikające z praw rzeczowych lub obligacyjnych. Sprawca tego przestępstwa narusza bezpośrednio zarówno dobro prawne właściciela rzeczy, jak i dobro prawne posiadacza rzeczy w dobrej wierze. Przepis art. 288 § 1 kk chroni więc także posiadanie, będące atrybutem własności, które może być faktycznie przekazywane innemu podmiotowi, np. użytkownikowi, dzierżawcy, najemcy lub prawnemu posiadaczowi rzeczy. Dlatego osobą uprawnioną do złożenia wniosku o ściganie, o którym mowa w art. 288 § 4 kk, jest nie tylko właściciel rzeczy, lecz także inna osoba, której przysługuje inne prawo rzeczowe lub prawo obligacyjne do rzeczy.” Ale nie zrobiło to na nim wrażenia, gdyż jego zdaniem wyrok SN do niczego go nie obliguje, a poza tym wg niego ten wyrok mówi tylko o złożeniu wniosku o ściganie a nie o byciu stroną postępowania. Dodam że odpowiadam osobiście za uszkodzony samochód i koszty jego naprawy obciążają mnie a nie właściciela. Więc tak naprawdę to ja jestem pokrzywdzony!!! pytanie 2. Załóżmy że zostanę uznany za pokrzywdzonego. Będę mógł wtedy zaskarżyć decyzję prokuratora. Tylko jak to zrobić skoro prokurator nie sporządził uzasadnienia decyzji o umorzeniu , a w rozmowie telefonicznej na moje pytanie o uzasadnienie stwierdził że "niczego nie musi uzasadniać" Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. PS. Dzisiaj składam na piśmie wniosek o uznanie mnie za pokrzywdzonego z powołaniem się na w/w wyrok SN i prośbę o wydanie uzasadnienie postanowienia o umorzeniu. Ciekawe co zrobi prokurator??? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Skoro tylko postanowienie o umorzeniu (odmowie wszczęcia) zostało doręczone to należy złożyć zażalenie- wówczas prokurator może wydać zarządzenie o odmowie jego przyjęcia i będzie przysługiwało zażalenie na zarządzenie o odmowie przyjęcia zażalenia na postanowienie- nie rozumiem po co sobie komplikować życie. Postanowienia o wszczęciu dochodzenia, odmowie wszczęcia dochodzenia, umorzeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, umorzeniu dochodzenia oraz o jego zawieszeniu wydaje prowadzący postępowanie. Mogą one zostać zamieszczone w protokole, o którym mowa w art. 304a, i nie wymagają uzasadnienia. Wobec tego procedowanie aby zmusić prokuratora do wydania uzasadnienia postanowienia wynika z nieznajomości procedury karnej. Powtarzam jeśli tylko prokurator doręczył postanowienie to tylko składać od razu zażalenie na postanowienie (jeśli doręczył to zrobił sobie błąd gdyż musiał jedynie powiadomić o postanowieniu zwykłym zawiadomieniem i wówczas to należałoby składać skargę na jego czynność do prok. okręgowej i musi wydać wówczas postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego od czego przysługuje zażalenie). Dopiero po pozytuwnym rozpoznaniu zażaleniu doręcza postanowienie od którego można składać zażalenie. Art. 325e. § 1. Postanowienia o wszczęciu dochodzenia, odmowie wszczęcia dochodzenia, umorzeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, umorzeniu dochodzenia oraz o jego zawieszeniu wydaje prowadzący postępowanie. Mogą one zostać zamieszczone w protokole, o którym mowa w art. 304a, i nie wymagają uzasadnienia. § 2. Postanowienia, o których mowa w § 1, z wyjątkiem postanowienia o wszczęciu dochodzenia oraz umorzeniu i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, zatwierdza prokurator. Prokurator stosuje art. 323; nie dotyczy to sprawy, którą po umorzeniu wpisano do rejestru przestępstw. § 3. Nie jest wymagane powiadomienie prokuratora o wszczęciu dochodzenia. § 4. Zażalenie na postanowienie o umorzeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw wnosi się do prokuratora właściwego do sprawowania nadzoru nad dochodzeniem. Jeżeli prokurator nie przychyli się do zażalenia, kieruje je do sądu. Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie. | ||
linki reklamowe | |
co zrobi ? potraktuje to jak zazalenie od osoby nieuprawnionej | ||
Bardzo dziękuję za pomoc. W takim razie kilka faktów o których nie powiedziałem wcześniej. Prokurator nie przesłał do mnie Postanowienia o umorzeniu a jedynie zawiadomienie dla osoby składającej doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Na takim zawiadomieniu nie ma formułki o możliwości zażalenia, bo takie przysługuje jedynie pokrzywdzonemu. Dlatego złożyłem pismo z wnioskiem o uznanie za pokrzywdzonego i przesłanie Postanowienia o umorzeniu, bo wtedy powinien lecieć czas na złożenie zażalenia. Według mnie składając teraz zażalenie będę osobą nieuprawnioną do tego. Najpierw powinienem zostać uznany za pokrzywdzonego, a potem poinformowany o umorzeniu... Czy bardzo się mylę??? | |||
~gość 62.21.*.* |
co bys nie napisał i jak to nie nazwał, zostanie to potraktowane jak wyżej wskazałem chyba ze podpisze to faktyczny pokrzywdzony jak była podstawa umorzenia? rozumiem, że właściciel obciązył Cie więc może na podstawie przepisów kodeksu pracy walcz o swoje pieniądze, bo karnie niewiele wskurasz | ||
Słusznie- należy zmusić prokuratora aby wydał postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego- wówczas na to postanowienie przysługuje zażalenie. Kolega Gruby nie pojmuje różnicy pomiędzy zażaleniem na postanowienie o umorzeniu dochodzenia, a postanowieniem o nie uznaniu za pokrzywdzonego. Skoro zawiadamiającemu nie doręczono postanowienia o umorzeniu, a jedynie zawiadomienie (co jest słuszne) to nie można składać zażalania na postanowienie o umorzeniu. Jeśli jednak wyda postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego to osoba nie będąca stroną ma jak najbardziej prawo składać zażalenie na owo postanowienie. Jeśli sąd się przychyli do zażalenia postanowienie o umorzeniu musi zostać doręczone, wówczas można składać zażalenie na postanowienie już o umorzeniu dochodzenia. Strona może składać zażalenie na każde postanowienie i na inne czyności niż postanowienia czy zarządzenia naruszające jego prawa. Natomist inna osoba niż pokrzywdzony może składać zażalenia na postanowienia (np. o nie uznaniu za pokrzywdzonego)i inne czynności niż postanowienia i zarządzenia naruszające jego prawa. Tak, że całkowicie błędne jest rozumowanie, że co by nie napisał zostanie potraktowane to jak zażalenia od osoby nieuprawnionej- wynika to z całkowicie błędnego pojmowania prawa karnego. Osoba nie będąca stroną może jak najbardziej składać zażalenie na postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego i będzie to zażalenie od osoby uprawnionej i musi niestaty zostać rozpoznanie- czy będzie rozpoznane pozytywnie czy negatywnie to już inna para kaloszy- zależy od sprawy i wszelkich okolicznosci.
---------------------Art. 302. § 1. Osobom nie będącym stronami przysługuje zażalenie na postanowienia i zarządzenia naruszające ich prawa. § 2. Stronom oraz osobom nie będącym stronami służy zażalenie na czynności inne niż postanowienia i zarządzenia naruszające ich prawa. § 3. Zażalenie na postanowienia i zarządzenia oraz na inne czynności prokuratora w postępowaniu przygotowawczym, o których mowa odpowiednio w § 1 i 2, rozpoznaje prokurator bezpośrednio przełożony. Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie. | ||
Prokurator jeśli uzna, że nie jest pokrzywdzonym powinień wydać postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego. Wówczas składać zażalenie na to postanowienie- będzie ono od osoby jak najabrdziej uprawnionej. Ostatnio przerabiałem ową czynność. Składałem takie zażalenie na postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego. Zostało przyjęte jako od osoby uprawnionej. Tylko zastanawiało mnie dlaczego prokurator przesłał do sądu właściwego do ropoznania sprawy, a nie do prok. nadrzędnej jak to mówi art. 302 par 3 k.p.k.. Sprawa była i jest o tyle troszkę dziwną, że wpierw osoba zawiadamiająca została uznana za pokrzywdzonego i tak też przesłuchana po uprzednim zapoznaniu się z prawami pokrzywdzonego- dostała pouczenia na piśmie podpisane przez funkcjonariusza policji- pokrzywdzony również podpisał przyjęcie. Pokrzywdzony do prokotokołu zgodnie z pouczeniem złożył pisemny wniosek o wyłączenie wszystkich funckjonariuszy policji. Prokurator tydzień przed umorzeniem napisał, że nie wyłączył prowadzącego postępowanie ze sprawy, a tydzień później, że zawiadamia o umorzeniu dochodzenia (nie doręczył postanowienia o umorzeniu, a ni w trkacie dochodzenie nie wydał postanowienia o zmianie statusu). Napisałem do prok. okręgowej- i wówczas ów prokurator szybciutko wydał postanowienie o nie uzaniu za pokrzywdzonego. Złożyłem zażalenie na owo postanowienie zgodnie z pouczeniem- do prokuratury okręgowej, a prokurator przysłał mi zawiadimienie iż przesłał zażalenie wraz z aktami sprawy do sądu. Sąd był bezczynny przez parę miesięcy wobec czego złożyłem skargę do prezesa S.R. w przedmicie nie rozpoznania zażalania (napisałem tylko jedno zdanie i załączyłem jako załącznik pismo z prokuratury o przekazania sprawy- zażalenia do sądu. Jeśli zażalenie ropoznane zostanie negatywnie to sprawę należy uznać, za zakończoną. Jeśli natomist pozytywnie to po doręczeniu postanowienia o umorzeniu dochodzenia można ewentualnie składać zażalenie na postanowienie o umorzeniu dochodzenie (po przeglądnięciu akt sprawy i stwierdzeniu, że jest podstawa do składania zażalenia). Można ubolewać, że prokuratura czasami tak wadliwe nadzoruje postanowienie (nie może być tak, że nagle prokurator pozbawia rzekomo pokrzywdzonego statusu pokrzywdzonego nie wydając postanowienia, a ów zawiadamiający musi się dopominać tego zbędnymi, nie[otrzebnymi pismami do przełożonych owego prokuratora). Jeśli już to niech prokurator będzie konsekwentny, nie może być tak, że tydzień wcześniej ropoznaje wniosek o wyłączenie prowadzącego, a tydzień później zmienia nieformalnie status osoby pokrzywdzonej nie wydając żadnego orzeczenia.
---------------------Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie. | ||
linki reklamowe | |
Na wstępie bardzo dziękuję za udzieloną pomoc :) A teraz mała dygresja. Poszukując wiedzy w interesującym mnie temacie dowiedziałem się rzeczy następującej. Mianowicie przepisy prawa dają mi możliwość złożenia zażalenia na decyzję prokuratora o umorzeniu dochodzenia, ale prokurator nie ma obowiązku wydania uzasadnienia decyzji o umorzeniu... Jak w takim razie mam napisać zażalenie??? Złożyłem pismo o wydanie mi odpisu postanowienia o umorzeniu wraz z uzasadnieniem. Jeżeli prokurator odmówi ( a wiem że ma do tego prawo ) to jak się to ma do mojego prawa do złożenia zażalenia i dwuinstancyjności postępowania. I jak to się ma do konstytucji i "państwa prawa". Co o tym myślicie??? :) | |||
~gość 62.21.*.* |
nadal się nie doczekalem podstawy umorzenia co do pokrzywdzonego przepis chroni własność i inne prawa do rzeczy a Tobie co do tych praw? auto to tylko narzędzie pracodawcy w celu wykonania powierzonych czynności | ||
1) Tak- o ile doręczy postanowienie jako pokrzywdzonemu. Do napisania zażalenia wystarczy przeglądnąc sobie akta sprawy; 2) Już pisałem- prokurator pownień wówczas wydać postanowienie o nie uznaniu za pokrzywdzonego- od niego przysłguje zażalenie- toż to wszystko jest wręcz trywialne. Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |