| » Kiedy płaci się opłatę za posiadanie psa |
| gmusolf |
|
||
|
niestety, ale opłata za posiadanie psa jest opłatą wynikającą z ustawy o oplatach i podatkach lokalnych - zastapiła dawny podatek od posiadania psów, który obowiązywał w POlsce od lat 40-tych ubiegłego wieku...
To co się zmieniło od stycznia zeszłego roku to to, że o ile podatek od posiadania psów był obowiązkowy w każdej gmminie, to teraz opłata nie jest obowiązkowa i każda gmina (tj.rada gminy) decyduje o tym, czy będzie taka opłata w danej gminie, czy też nie i ile ma ona wynosic. Ważne jest to, że jak już jest ustalona opłata, to trzeba ją uiścić, bo jak nie, to gmina może spokojnie nasłać komornika.... |
||
|
|
||
|
~gość 77.115.197.* |
|
||
|
|
posiadam dwa psy i oba to przybłędy. czy ja także muszę zapłacić podatek za posiadanie psów?
|
||
|
|||
|
~Marek 77.45.9.* |
|
||
|
|
A jeżeli pies pochodzi z gminy w której nie został nałożony obowiązek płacenia za psa a u mnie przebywa tylko gościnnie, to czy muszę płacić?
Dwa : W jakim czasie od momentu w którym stajemy się właścicielami psa należy opłacić tą opłatę - tj. Jeżeli mamy psa przybłędę który przybłąkał się wczoraj ;) to jaki czas mam na zgłoszenie tego faktu? |
||
|
|||
|
~henryk1548 83.23.16.* |
|
||
|
|
Kto mi odpowie dlaczego nie płaci się opłat od posiadania kota, przecież to także zwierzę jak pies, (niekiedy nawet większe)?
|
||
|
|||
|
~ja 195.78.237.* |
|
||
|
|
Polska, to jest chory kraj. na każdym kroku jakies chore opłaty.
|
||
|
|||
|
~ja 195.78.237.* |
|
||
|
|
na co idą te pieniądze?
|
||
|
|||
|
~dorota 78.8.56.* |
|
||
|
|
Masz racje to u nas jest wszystko chore,niedługo będziemy płacic za posiadanie płotu, murku,bramki itp.Ja tez mam psa i uważam ze to jest tylko i wyłacznie moja sprawa, nikt mi nie daje na utrzymanie psa,nawet workow nie ma na ulicach na nieczystosci po psach, a wymagania ze ho!ho!Najpierw zeby wymagac to trzeba cos zrobic dla tych pieskow .Pozdrawiam.
|
||
|
|||
|
~Rah 89.73.134.* |
|
||
|
|
Pieniądze idą do puli budżetu gminy, nie są przeznaczane na konkretny cel, bowiem nie mogą być (zasada jedności budżetu).
Podatek obowiązane są osoby "posiadające" psy. Tym samym nie ma znaczenia skąd się wzięły. Art. 18a ust. o podatkach i opłatach lokalnych zawiera szereg zwolnień od tej opłaty, m.in. dla osób nie pełnosprawnych. Zachęcam do lektury owego artykułu: http://lex.pl/bap/samorzad/Dz.U.2006.121.844.html |
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Warszawa: Gregorowicz-Ziemba, Krakowiak, Gąsiorowski Kancelaria Prawna Sp. j.
- » Wrocław: Skory i Sołtys Spółka Partnerska Radców Prawnych
- » Warszawa: Allen & Overy, A. Pędzich Sp. K.
- » Warszawa: "AGENDA " Kancelaria Radcowska
- » Gdańsk Wrzeszcz: Kancelaria Radcy Prawnego Małgorzata Lipińska - radca prawny
|
|
Ewelina Stobiecka
Radca prawny, Partner zarządzający kancelarii e|n|w|c |