| » Jak długo rodzice muszą płacić alimenty na dziecko |
| henryk |
|
||
|
Ma byc zmiana ustawy i rodzice pełnoletnich dzieci będą płacic tylko wtedy jak ich stac.Ale to jest w sejmie i wszystko zależy od posłów,a jak widac z obradn potrwa jeszcze długo.
|
||
|
|||
| cocoli20 |
|
||
|
|
dobrze by było, gdyby nasi kochani posłowie "coś" z tym zrobili.. to niepoważne, żeby łożyć na dorosłe dziecko, które udaje, że się uczy a pieniądze z alimentów wydaje na dyskoteki i papierosy..
|
||
|
|||
| mircia177 |
|
||
|
|
najlepiej to wogole nie płaćcie na dzieci i przynajmniej będziecie mieć spokój po co utrzymywać dziecko przecież może iść kraść albo kto inny może go utrzymywać a póżniej się dziwicie czemu dzieci się od Was odwracają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
|
||
|
|||
| cocoli20 |
|
||
|
|
chwileczkę.. wydaje mi się, że Pani nie zrozumiała, o czym tu się pisze.. jest pewna delikatna różnica między utrzymywaniem dorosłego "dziecka", które się nie uczy a jedynie wykorzystuje rodzica a między utrzymywaniem dorosłego "dziecka", które chce coś w życiu osiągnąć, uczy się i się stara.. mój ojciec zawsze powtarzał i tak mnie wychował, że trzeba ponosić konsekwencje swojego postępowania, a w takim przypadku uważam, że nie jest to ani wychowawcze ani sprawiedliwe.. nic nie robić, imprezować a od ojca ciągnąć alimenty (bo przyjemności niestety kosztują).. i Pani uważa, że to jest ok?
|
||
|
|||
| Aguta1980 |
|
||
|
|
Zgadzam sie , ja mam podobna sytuacje mój maz przez 4 lata płacił regularnie alimenty na 3 swoich dzieci.teraz najstarsza skończyła już 18 lat nie uczy się nie pracuje i nawet żadnej szkoły nie skończyła w wieku prawie 19 lat ma podstawowe wykształcenie i wygląda na to ze będzie na nią dalej płacił a teraz w lutym ma kolejna rozprawę o tamte dzieci bo tez się nie uczą. A matkę nic nie obchodzi co robia dzieci bierze alimenty a dzieci jadają u babci
|
||
|
|||
|
~ika 94.254.248.* |
|
||
|
|
na dzieci płacić trzeba,ale dlaczego sądy uważają ,że ojcowie maja płacić w nieskończoność? Czy 24 letni facet podejmując naukę na studiach zaocznych( a więc dla osób pracujących)uważa -a sąd go w tym popiera- przyznając mu prawo do alimentów- ze pracować nie trzeba ,bo tatuś -bankomat-tylko dlatego ,że nieźle zarabia harując do późna będzie go utrzymywał???????
A tak niestety to wygląda w praktyce-synuś się leni,a sąd go nie motywuje do szukania pracy-podwyższając mu alimenty. śmieszne??? raczej nie.... |
||
|
|||
|
~Bernadetta 217.173.194.* |
|
||
|
|
Ja mam pytanie, bo kompletnie się na tym nie znam. Jestem studentką dzienną. Pół roku temu wzięłam ślub (mąż także nie pracuje i studiuje dziennie, pracuje na zlecenie - ok. 500 zł/mies). Miałam pracę, jednak była to umowa zlecenie. Jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży poszłam do pracy na stałe, ale szef zlikwidował działalność gospodarczą, co dało mu prawo do zwolnienia mnie. Niestety nie zdążyłam odłożyć wymaganych 3 składek zusowskich i zostałąm bez środków do życia. Rodzice nie dają mi pieniędzy od kiedy skończyłam 18 lat. Czy mam prawo w związku z zaistniałą sytuacją domagać się od nich alimentów?
|
||
|
|||
| alimenty100 |
|
||
|
to jakiś żart? bo nie rozumiem pytania jak rodzice mogą płacić na dorosłą córkę będącą w związku małżeńskim i spodziewającą się dziecka? czy w Polsce już wszystkim poprzewracało się w głowie?
|
||
|
|||
|
~ika 94.254.138.* |
|
||
|
|
Jest dokładnie tak ,jak mówisz-dorosłym dzieciom przewraca się w głowach.Niby dorośli, a bez pracy i skończonych studiów i dziecko w drodze.Oby nie musieli na nie płacić w przyszłości alimentów..."Zrobic" dzieci to nie sztuka,zarobić na ich utrzymanie trzeba samemu a nie obciążać tym innych.To co wypisuje Bernadetta to naprawdę dziwny casus.
|
||
|
|||
| alimenty100 |
|
||
|
zgadzam się w 100% dziewczyna chyba postradała zdrowy rozsądek, na jakim kierunku studiów uczą takich bzdur, współczucie dla rodziców! moi nie utrzymują mnie od 17 roku życia i to nie jest chyba powód, żebym teraz mając trudną sytuacje i 35 lat wymagał od nich alimentów!!!!
|
||
|
|||
|
~adam 93.89.196.* |
|
||
|
|
A trudną sytuację to masz pewnie dlatego, że na szkołę to kamieniami za młodu rzucałeś i teraz bez studiów, czy też zawodu jesteś. Generalnie od 30 do 40 to najlepszy wiek i czas by czerpać z życia co najlepsze. Oczywiście jeśli ktoś za młodu się postarał to później ma lżej.
|
||
|
|||
| alimenty100 |
|
||
|
Zaznajom się z powyższym tematem, następnie odpisuj czytając wcześniej tekst ze zrozumieniem, sprawa niby prosta a jednak dla niektórych skomplikowana. Co do tych "kamieni" to myślę, że sytuację znasz z autopsji. Pozdrawiam mgr-a Adama 93.89.196:)
|
||
|
|||
|
~ktoska 83.17.239.* |
|
||
|
|
ja natomiast mam zdanie podobne do WASZYCH JEDNAKZE TROSZKE ODBIEGAJACE... TEZ ZOSTALAM WYCHOWANA W TAKI SPOSOB JAK TO MAWIA MOJA MAMA ZE DZIECKO SAMO NA SWIAT SIE NIE PROSILO SKORO RODZICOM NIE WYSZLO DZIECKO NIE POWINNO POZOSTAC SAMEMU SOBIE A OBOWIAZEK ALIMENTACYJNY JEST I BEDZIE ALE NA DZIECI KTORE SZANUJA SWOICH RODZICOW PAMIETAJA O NICH A NIE TRAKTUJA JAKO SKARBONKE NIE DZWONIA NIE PISZA ... TYLKO WTEDY GY POCZTA SPOZNIA SIE Z PLACENIEM ZNAJA NR TEL. SIEDZA W DOMU NIC NIE ROBIA A W SADZIE UDAJA ZE SIE UCZA.... POLSKIE SADY TEZ SA BESZCZELNE I LATWOWIERNE WIERZA BIEDNYM DZIECIOM KTORE POZNIEJ KASE PRZEPIJA PRZEPALA BADZ NACPAJA SIE NA BALETACH A MATKA LUB OJCIEC ZACHAROWUJA SIE... JESTEM ZDANIA UCZ SIE PLACE NIE UCZYSZ SIE WON DO PRACY I NIE PLACE... NIE MA SIEDZENIA W DOMU NIE TE CZASY ..A ZA 800 ZL JAK BEDZIE ROBILO DZIECKO WTEDY POZNA SZACUNEK DO PIENIEDZY.. BO CZASAMI NA INNY JUZ NIE MA SZANS.....
|
||
|
|||
|
~ika 188.33.14.* |
|
||
|
|
zgadzam się,dokładnie tak powinny do tego podchodzić nasze sady rodzinne.Niestety , w praktyce przyznaje się coraz to wyższe alimenty 25-letnim studentom zaocznym,którzy nie pracują ,bo im się nie chce lub pracują "na czarno".Dlaczego nie studiują na dziennych -nawet sąd ich nie pyta, a ojcowie -płacić i płacić bez końca.Polska rzeczywistość!
|
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Warszawa: KANCELARIA RADCÓW PRAWNYCH EWA ROMANOWSKA, MAŁGORZATA SIERADZKA-SĘK S.C.
- » Warszawa: Wierzbowski Eversheds Sp. k.
- » Szczecin: ADWOKACKA KANCELARIA W CENTRUM
- » Warszawa: Kancelaria Radcy Prawnego Magdalena Kapuścińska
- » Poznań: Jatczak i Wspólnicy Sp. k.
|
|
Michał Koralewski
Aplikant radcowski, ekspert w dziedzinie prawa handlowego. |