Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~leg 79.185.*.* |
Mam pytanie mój kolega został "wygoniony" z domu przez jego ojca tuż po maturze, kolega dostał się na UMCS na wydział prawa(dzienne) lecz aktualnie nie zarabiał, rzucił on naukę i znalazł prace fizyczną na budowie na pełen etat i pracuje od rano do wieczora. Czy mógł on się starać u ojca i matki o alimenty?? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Rodzice mają obowiązek płacić alimenty na pełnoletnie dziecko,jeżeli nadal uczy się i nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie,gdyż nie ma własnego źródła dochodu. | ||
linki reklamowe | |
~iwi 77.223.*.* |
żyję z mężczyzną po przejściach:) ma dwoje dzieci na które płaci 1000 zł,a zarabia 2000zł po zapłaceniu alimentów zostaje(prosty rachunek)1000zł ...może teraz ,,taki dorosły student,,odpowie mi na pytanie jak wyżyć za 1000 zł,wliczając do tego opłaty za mieszkanie,prąd i tą całą reszte??? Wam ,,dorosłym dzieciom,, wszystko wydaje sie takie proste!!! | ||
~ika 94.254.*.* |
Dorosłym dzieciom-zwłaszcza tym z "rozbitych"rodzin-mamusie latami "wkładały" w głowę ,że im sie wszystko ,a zwłaszcza pieniądze od ojca należy.I nieważne jest ile ten ojciec zarabia-nawet jak jest na bezrobociu-to ma płacić.Iwi- życzę wytrwałości-sama przez lata byłam w identycznej sytuacji-sądu nigdy nie obchodziło,skąd wziąć kasę na coraz wyższe alimenty i z czego ma żyć ta druga rodzina.A dorosłe dzieci maja wszystko w nosie.... | ||
~edit 94.254.*.* |
no szkoda wielka.tacy jak ty to do końca życia płacić powinni a nie tylko dorosłym dziecią.zrobić to się umiało a teraz to najlepiej dupą się wypiąć i życia zażywać.a wszystko inne niech na kobiecie i matce spoczywa.a gdzie ty uczestniczysz w wychowaniu bo ile świat istnieje to taki obowiązek spoczywa na obydwojgu rodzicach.ochydny samiec.współczuje dziecią i ich matce. | ||
~edit 94.254.*.* |
oczywiście.nie dosyć że go nie ma w życiu to jeszcze za darmo dziecko miałaby mama wychowywać albo ono same.bezczelność.dzieci przez całe życie są dziećmi swoich rodziców i zawsze na każdym etapie życia powinni mieć ich wsparcie także materialne nawet w dorosłości. | ||
~ika 94.254.*.* |
podejrzewam,ze właśnie ty edit jesteś taką zołzowatą "skrzywdzoną" przez los mamusią-której zawsze mało kasy-ile by ojciec nie płacił- lub tym dorosłym dzieckiem , co to sie mu wszystko należy, a samo nie ma ochoty zadbać o siebie.bo można przecież do śmierci "doić" rodziców.Czy normalni dorośli ludzie liczą stale na pomoc finansową rodziców???? Chyba raczej powinno być odwrotnie!Ty masz jakieś kompletnie wypaczone pojecie o dorosłości i pomocy w wychowaniu,która wg ciebie polega tylko i wyłącznie na dawaniu kasy dzieciom przez całe życie To tobie należy współczuć takiego podejścia do dorosłości!!! | ||
linki reklamowe | |
~ika 94.254.*.* |
do iwi-no i właśnie przykład edit-jest potwierdzeniem tego o czym do ciebie pisałam.Poglądy typowe dla "skrzywdzonej" przez faceta kobiety,której ten drań( oczywiście bez jej udziału i zgody)"zrobił dziecko",a teraz do śmierci ma je utrzymywać, bo ona matka-Polka(czytaj cwana gapa) je przecież wychowuje i to już wystarczy.Inne formy pomocy są tu niemile widziane, bo przecież tylko kasa dla niej się liczy, a tatusia ohydnego samca trzeba tępić i doić ile tylko sie da...i mieć pretensje do całego świata. | ||
~gość 81.110.*.* |
zgadzam sie z toba iko!! edit to na pewno przyklad jena z tych dwojga-biedna przez cale zycie mamusia ciagnaca alimenty bo jej ciagle malo albo dziecko ktore nie jest w stanie sie usamodzielnic bo po co isc do pracy i poznac wartosc pieniadza!!! w pelnych rodzinach dzieci nie stawaiaj na pierwszym miejscu kasy a w rozbitych a i owszem tylko sie caly czas zastanawiam dlaczego tak jest??!! moze ktos zna odpowiedz na to pytanie??!! | ||
~ika 188.33.*.* |
Przykład zawsze idzie z góry niestety-skoro matka jest osoba pazerną na pieniądze, a przy tym wygodną-to jakie ma być jej dziecko? Takie samo!A nasze sądy jeszcze im w tym pomagają.Stąd -młodzi dorośli w końcu ludzie nie chcą się usamodzielniać i liczyć tylko na siebie i nie muszą-bo po co? Mnie byłoby wstyd brać od rodziców kasę mając 25 lat i będąc w pełni zdrowym młodym człowiekiem, zdolnym do pracy.Ale mnie widocznie inaczej wychowano. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |