Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~Irek 188.33.*.* |
Witam, Od 1 września rozpocząłem nową pracę. Niestety w pierwszy miesiącu pracy, z powodu choroby zmuszony byłem udać się na 4-dniowe zwolnienie lekarskie. Pracodawca nie chce wyłacić mi wynagrodzenia chorobowego za te 4 dni. Czy słusznie ? Między moją obecną a poprzednią pracą minęło przeszło 30-dni. Natomiast mój łączny staż pracy to przeszło 14 lat (oczywiście byłem cały czas ubezpieczony). Czy przysługuje mi prawo do otrzymania wynagrodzenia chorobowego od pracodawcy? Z góry dziękuję za pomoc. Irek | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
| konto usunięte |
Niewątpliwie przysługuje ci 80% wynagrodzenia za 4 dni nieobecności w pracy z tytułu pobytu na chorobowym. Za pierwsze 33 dni chorobowego płaci pracodawca z kosztów uzyskania przychodu i należy przypuszczać że ...nie chce ci zapłacić ze swoich . Są to przepisy tzw. ZUS-owskie i proponuję abyś zadzwonił lub poszedł do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych gdzie dostanie ustawę i artykułu do twojej sytuacji. | ||
linki reklamowe | |
| konto usunięte |
W odpowiedzi wyżej kierowałem się art.92 kodeksu pracy. NASTĄPIŁY ZMIANY: Na zasiłek chorobowy nie może liczyć większość pracowników rozpoczynających swoją pracę, a chorujących w pierwszym miesiącu zatrudnienia. Prawo do zasiłku nabywają oni dopiero po upływie 30 dni nieprzerwanego okresu ubezpieczenia chorobowego tzw.(okres wyczekiwania). Do tego okresu zalicza się także poprzednie okresy ubezpieczenia, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu chorobowym nie przekracza 30 dni.Gdy przerwa jest dłuższa, okres wyczekiwania liczy się od początku (od nowa). Pracownik, który zachoruje również przed rozpoczęciem zatrudnienia, nie ma co liczyć na zasiłek chorobowy. Nie będzie miał do niego prawa nawet wtedy, gdy okres niezdolności do pracy obejmie też okres zatrudnienia. Zasiłku nie otrzyma również pracownik za czas, w którym zachowuje on prawo do wynagrodzenia chorobowego- przez pierwsze 33 dni (14 w przypadku osób, które ukończyły 50 lat) niezdolności do pracy z powodu choroby w roku kalendarzowym. | ||
~Irek 188.33.*.* |
Czyli mogę przez to rozumieć, że pomimo przerwy w ubezpieczeniu przekraczającej 30 dni, podstawą ubiegania się o zapłatę tch 80% wynagrodzenia, jest łączny staż pracy przekraczający 10 lat (art 4 ust 3 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa)? Pracodawca posiada kopie moich świadectw pracy. Czy jeżeli nie będzie chciał zapłacić to pozostaje mi sąd pracy tak? Irek | ||
Bez okresu wyczekiwania zasiłek chorobowy przysługuje: •ubezpieczonym obowiązkowo, którzy legitymują się co najmniej 10-letnim okresem obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego, Proponuję telefon do PIP | ||
~gość 109.243.*.* |
Jeżeli nie dogadam się z pracodawcą to uderzyć do ZUS-u, czy do PIP-u ? Czy wystarczą świadectwa pracy, czy inne dokumenty potwierdzające ubezpieczenie przez 10 lat? Pozdrawiam, Irek | ||
Najlepiej skierować się do jednych i drugich z PIP w pierwszej kolejności. Powinny wystarczyć świadectwa pracy. ZUS powinien mieć w 'papierach' zapisy wskazujące na ciągłość Twojego ubezpieczenia. Oczywiście musisz przekalkulować czy jest to opłacalne. Mówiąc precyzyjniej czy pracodawca nie zdecyduje się rozwiązać stosunek pracy z powodu podjętych przez Ciebie działań | |||
linki reklamowe | |
~B-mol 83.21.*.* |
Odpowiedż dla "Kojotów Biznesu" Jeżeli pracodawca zwolni pracownika Tylko za to że ten domaga się należności prawnie zagwarantowanych , to po skierowaniu sprawy do Sądu Pracy pracodawca musi się liczyć z wypłaceniem pracownikowi "zadośćuczynienia" z tytułu bezpodstawnego zwolnienia z pracy. | ||
~eleon 85.198.*.* |
Wystarczy pismo do ZUS. | ||
~56y6y 77.113.*.* |
ythyhy | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |