1
Przejdź do strony:
» Firma Novum mnie oszukała
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo gospodarcze i handlowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~ET
95.160.*.*

17:06 20-10-2010
Pod koniec czerwca tego roku zadzwonił do mnie telefon, rozmówca przedstawił się , ze jest z telekomunikacji, a następnie zapytał ile aktualnie płacę za abonament. Kiedy mu powiedziałem, ze 50zł, wtedy odpowiedział mi, że mnie informuje gdyż od września będę płacił ok 35 zł, z tym, że muszę podpisać wcześniej nową umowę. To logiczne, że każdy na moim miejscu by się zgodził, to też i ja zgodziłem się od razu. Potem ten pan dzwonił jeszcze parę razy, żeby się ze mną umówić na konkretny termin. W końcu zastał mnie 5 czerwca br. Porosił o pokazanie ostatniego rachunku , po czym poprosił mnie o podpisanie umowy. W trakcie rozmowy pan powiedział, ze dopiero po roku od podpisania umowy z telekomunikacją, należy mi się obniżony abonament, dlatego umowa ważna będzie dopiero od września. Dodam, ze umowę z Telekomunikacją Polską SA podpisałem we wrześniu 2009r na dwa lata. Potem człowiek ten opuścił moje mieszkanie, a ja już miałem zapomnieć o sprawie, jak pod koniec czerwca br , czyli trzy tygodnie później, zadzwoniła do mnie pani z telekomunikacji TP SA z oświadczeniem czy wiem jakie ponoszę konsekwencje z rozwiązania z nimi umowy. Co !!!! Ja żadnej umowy nie rozwiązywałem !!!! - byłem oburzony. Chwilę później przypomniałem sobie o umowie na zmianę taryfy abonenckiej. Wtedy to zajrzałem w papiery i po raz pierwszy zobaczyłem nazwę NOVUM. Od razu zadzwoniłem ich infolinię i powiedziałem, ze czuję się oszukany. Przecież , to logiczne, że nie rozwiązałbym umowy z TP, która podpisałem na dwa lata. Co najlepsze, przedstawiciel firmy Novum doskonale o tym wiedział., i mnie tak zabajerował, że byłem przekonany że to przedstawiciel TP. Nawet w tym momencie, gdybym przeczytał na umowie NOVUM, to bym po prostu myślał, ze telekomunikacja zmieniła nazwę. Pani z infolinii wysłuchała mojej skargi i poleciła bym wyjaśnił sprawę na piśmie. Jeszcze tego samego dnia napisałem stosowne pismo i wysłałem je drogą pocztową i elektroniczną do biura obsługi klienta firmy NOVUM. Jednocześnie udałem się do siedziby telekomunikacji w moim mieście i anulowałem rozwiązanie z nimi umowy, a tym samym anulując umowę z NOVUM. No a potem to już tylko czekałem na odpowiedź z ich strony, spodziewając się co najmniej przeprosin. Aż tu nagle, w momencie kiedy już o sprawie prawie zapomniałem, czyli po dwóch miesiącach, otrzymuję fakturę na kwotę 174,21 zł do zapłacenia, jako opłata wyrównawcza. Oniemiałem. Napisałem znów pisma o ich siedziby i do Warszawy i do biura obsługi klienta w Rzekunie. Po dwóch tygodniach dostałem negatywną odpowiedź, w której pisze ze mogłem rozwiązać umowę z nimi tylko w ciągu 10 dni, dlatego naliczona została mi opłata wyrównawcza, a teraz jak nie zapłacę to zostaną zmuszeni do wyegzekwowania tej kwoty, co będzie się wiązało z poniesieniem przeze mnie dodatkowych kosztów.
Mam w związku tym mam pytanie , czy powinienem zapłacić, skoro zostałem oszukany. Firma Novum nie ponosi przecież żadnych strat, i jak moga ze mnie sciągać 174,21, tylko za to ze dwa tygodnie po terminie rozwiazalem z nimi umowę, ktora i tak miała obowiązywać dopiero od września br.
Jestem emerytem i mam na utrzymaniu żonę i córkę. Co mam robić ???
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

12:23 21-10-2010
Czy został Pan poinformowany na piśmie, o możliwości odstąpienia od umowy?
Czy od momentu w którym Pan dowiedział się o możliwości odstąpienia od umowy minęło już 10 dni?
Czy od zawarcia umowy minęły już 3 m-ce?
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

~Patr
78.8.*.*

22:32 05-02-2012
Jakby ten Pan przeczytał jednak umowę (po fakcie co prawda, ale zawsze) i zdecydował, że mimo wszystko woli tańszy abonament;)
odpowiedz
~Florian
199.15.*.*

15:24 10-02-2012
Zgadzam się, ja świadomie zmieniłem operatora z telekomunikacji, zdaje się, że właśnie na t-novum (tak swiadomie, że bardziej zarządza tym moja żona;) ale jej wierze jak nikomu. Zwłaszcza jeśli chodzi o domowy budżet, bo dba o obniżanie stałych rachunków, aby więcej zostało na jej drobne wydatki;P w każdym razie telefon stacjonarny mamy, działa, a operator bezproblemowy.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona