Przejdź do strony:
» Reklamacja butów – cz. 4: procedura reklamacyjna
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Konsument i umowy
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~shoes
178.73.*.*

07:03 30-10-2010
wzór zgłoszenia reklamacyjnego podanego przez autora tekstu brzmi : ZGŁOSZENIE REKLAMCYJNE NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ . Co ma zrobić klient , któremu obuwie w czasie rękojmi , uległo powiedzmy rozklejeniu ? Jest to przecież wada ukryta powstała w trakcie użytkowania ! Niezgodność z umową jest innym pojęciem niż wada towaru.O niezgodności towaru z umową kosumpcyjną mogli byśmy mówić w przypadku gdy np. konsument zgodnie z oznaczeniem kupił obuwie ze skóry naturalnej a okazało się , że są wykonane z syntetyku . Zakupił kalosze , które po kontakcie z wodą przeciekają itp...
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

07:44 02-11-2010
Tym pojęciem posługuje się ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Niezgodność towaru z umową obejmuje również (a nawet przede wszystkim) wady fizyczne.
odpowiedz

linki
reklamowe

~gosia
87.204.*.*

18:25 21-11-2010
witam...mam problem z reklamacja butów...zakupiłam buty po czterech dniach buty mi się poniszczyły z nie wiadomego powodu lecz przy zakupie pani zapomniała mnie poinformować iż buty nie obejmuje gwarancja...
odpowiedz
~gosia
87.204.*.*

18:29 21-11-2010
buty przyniosłam do reklamacji lecz mi jej nie uznano bo pani stwierdziła że buty są po obniżce i nie podlegają reklamacji.i co powinnam zrobic
odpowiedz

10:01 22-11-2010
Buty z wyprzedaży również podlegają reklamacji.

Proszę zajrzeć tutaj

http://reklamacje.wieszjak.pl/reklamacja-obuwia/252657,Buty-z-przeceny-%E2%80%93-czy-mozna-je-reklamowac-.html

http://reklamacje.wieszjak.pl/zadania-konsumenta/256025,Co-zrobic--gdy-sprzedawca-nie-chce-przyjac-reklamacji-.html
odpowiedz
~sony77
89.229.*.*

09:00 07-12-2010
Witam
Chciałabym prosić o poradę,otóż oddałam kozaki do reklamacji ponieważ odpadł mi obcas,ekspedientka wypisała mi pokwitowanie i powiedziała że oni to uszkują.Odpowiedziałam jej że nie chcę naprawy tego buta,ponieważ jest już wadliwe i że proszę o wymianę na nowe.Czy jestem zobowiązana przyjąć "te uszykowane"?
odpowiedz

09:46 07-12-2010
Wybór roszczenia zależy od konsumenta i jest dla sprzedawcy wiążący. Jeżeli zamiast wymiany bedzie naprawa to oznacza to brak uczynienia zadość reklamacji.
odpowiedz

linki
reklamowe

~pilek
89.74.*.*

00:46 08-12-2010
Witam

Drugi raz oddałem buty na reklamacje. W pon Dzwoniła do mnie pani ze sklepu i oznajmiła, że rozerwanie zostało naprawione a piszczące systemy pod piętami nie ponieważ nie podlegają reklamacji.

Moje Pytanie
1.Czy sprzedawca może wykluczyć jakąś część buta z reklamacji ( sprzedawca przy zakupie mówił, że jak coś się stanie mam 2 lata na reklamacje)
2.Skoro żądałem wymiany na nowe bądź zwrotu gotówki, czy mogę się powołać na 8. ust. 3.
I napisać do nich, że nie ustosunkowali się do mojego żądania w ciągu 14 dni bo rozerwanie zakleili czego nie chciałem ??

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
odpowiedz

13:25 08-12-2010
Ad.1. Nie może wykluczyć. Reklamacji podlega cały towar.

Ad.2. Nie. Sprzedawca jednak odniósł się do roszczenia reklamacyjnego, a art. 8 ust. 3 dotyczy milczenia sprzedawcy. Po drugie nie można żądać wymiany albo zwrotu gotówki (jest możliwa wymiana albo naprawa). Skoro jednak żądałeś wymiany to naprawienie buta można uznać za nieuczynienie zadość żądaniu reklamacyjnego, co daje podstawę do odstąpienia od umowy z art. 8 ust. 4
odpowiedz
~pilek
89.74.*.*

15:26 08-12-2010
Nie wiem na co się powołać. Niby naprawili mi buta sklejając go ale jest 2 wada czyli wadliwe systemy pod piętami i trudno mi stwierdzić czy jest to wada istotna. Co mam zrobić?

Chyba, że poruszył bym wadę systemów które muszą naprawić i nie mogą ich wyłączyć z reklamacji ??

Proszę o radę
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona