Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | Łukasz Nysztal | barszym |

~MadameButterfly 195.205.*.* |
Mój eks mąż ma zasądzone alimenty wsteczne i bieżące na 16 letnią córkę od 01-01-2008,wyrok zapadł 10-02-2009 nie płaci i płacić nie ma zamiaru. Mieszka z nową żoną, pracuje na czarno w branży budowlanej, właśnie wyremontował sobie całe mieszkanie (łazienkę, kuchnie i duży pokój z wielkim tv na ścianie. Córka gdy przyszła do Niego wyrzucił Ją z domu..wystraszył się, że zobaczyła co ma "zawsze biedny" tata. usłyszała jedynie że złozył On sprawę o obniżenie alimentów...po 14 dniach od wyroku o wysokości alimentów ? Nie złożył odwołania choć miał 7dni ale nowy pozew...czy to możliwe że w tak krótkim czasie sąd w tej samej sprawie będzie rozpatrywał Jego pozew ? .... złożyłam sprawę do komornika, znając mojego eks będzie twierdził, że nie ma majątku, bo wszystko jest na żonę lub wymelduje się.... Co mogę zrobić? Fundusz alimentacyjny odpada, mam 200zł za dużo aby go dostać, sprawa do prokuratora ? firma windykacyjna ? złożenie pisma aby odebrać prawo jazdy ? jakimi środkami dysponuję aby zmusić go do płacenia i odzyskania pieniędzy(...) proszę o pomoc i wskazówki pozdrawiam | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~jagna 192.168.*.* |
Mam podobny problem, mam zasądzone dość wysokie alimenty, bo byliśmy z mężem dość majętni, ale z powodu jego firmowych długów musieliśmy wyprzedać cały majątek. Musiałam kupić mieszkanie na kredyt, który muszę teraz spłacać. Cała moja pensja idzie więc na rachunki (obecnie nie najlepiej mi się wiedzie finansowo), a mąż uchyla się od płacenia alimentów. Pracuje ale ma działalność gospodarczą i kiedy grożę mu komornikiem on mi grozi, że wystąpi o zmniejszenie alimentów. Nie wiem co mam robić... Skoro i tak nie płaci... Czy komornik jest wstanie ściągnąć pieniądze gdy oficjalnie ex mąż nie ma pensji, tylko prowadzi działalność? | ||
linki reklamowe | |
~bastek00 188.33.*.* |
Jagno, piszesz, że firmę miał mąż. Wtedy rozumiem, że utrzymywaliście się głównie z jego pracy czyli również Ty za to jadłaś, podróżowałaś itp? To dlaczego długi mają być tylko jego? Uważam, że alimenty powinny być obniżone skoro i jemu nie wiedzie się lepiej niż kiedyś. A jeśli chcesz mieć lepszy status dlaczego nie założysz sama firmy? Jeśli w górę to wszystkie matki i żony chętnie ale w dół to już nie. Moja była żona nie pracuje, zasłania się czym tylko może. Ja zawsze byłem ugodowy. Spóźniłem się maksymalnie 4 razy w ciągu 5 lat. Mimo to komornik od razu. Teraz nie mam pracy, mimo to podniesiono mi alimenty. Ale apelację wygrałem i nie zamierzam tego puścić płazem. Nadpłatę odda i koszty komornicze też. Dzieci kocham, ale jak padnę to i tak nikt tego nie doceni. Aha, teraz nie stać mnie nawet na zabieranie dzieci, płacę ciągle, a mimo to usłyszałem od syna "tatusiu, dlaczego nie dajesz mamusi pieniążków?"!!! I co? Mam 9-letniemu synowi pokazać wyciągi z konta i tłumaczyć dlaczego mamusia tak robi? Wystarczy, że ona psychę mu już zjechała. Jagno, zanim coś głupiego zrobisz pod przykrywką dzieci proszę pomyśl czy jak za parę lat zrozumieją to akurat wtedy Ciebie nie znienawidzą. Potwory są po obu stronach niestety. Pozdrawiam Cię serdecznie. | ||
~Ania81 192.168.*.* |
Bastek - jesteś skończonym kretynem - jak mozesz tak pisac, że jak jej mąż mial firmę to ona żyła tylko n ajego koszt!!!!!!!! to skandal - a kto wycenił prace jako kobiety jako matki? ciekawe na ile oceniasz pranie sporzątanie przewijanie dzieci !!! kolejki do lakarza, aptek etc. | ||
Pani Jagno, egzekucja może być również prowadzona z rachunku bankowego, rzeczy ruchomych takich jak np. samochód, czy wierzytelności Pani męża takich jak wynagrodzenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej od kontrahentów Pani męża.
---------------------Proszę zatem wystąpić do komornika z wnioskiem egzekucyjnym i wskazać mienie z którego ma być prowadzona egzekucja. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Do Madame Butterfly
---------------------Kodeks cywilny Art. 527. § 1. Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć. § 2. Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności. § 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. § 4. (201) Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli korzyść majątkową uzyskał przedsiębiorca pozostający z dłużnikiem w stałych stosunkach gospodarczych, domniemywa się, że było mu wiadome, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. Art. 528. Jeżeli wskutek czynności prawnej dokonanej przez dłużnika z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową bezpłatnie, wierzyciel może żądać uznania czynności za bezskuteczną, chociażby osoba ta nie wiedziała i nawet przy zachowaniu należytej staranności nie mogła się dowiedzieć, że dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. Art. 529. Jeżeli w chwili darowizny dłużnik był niewypłacalny, domniemywa się, iż działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. To samo dotyczy wypadku, gdy dłużnik stał się niewypłacalny wskutek dokonania darowizny. Kodeks karny Art. 209. § 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego. § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu. Proszę zakomunikować mężowi, że może Pani w imieniu córki wystąpić przeciwko Jego obecnej partnerce zgodnie z art. 527 kc i n. o uznanie za bezskuteczne umów darowizny dotyczących majątku męża przekazanych Jego partnerce a następnie prowadzić z nich egzekucję. Proszę również wspomnieć, że zgodnie z 209 kk uporczywe uchylanie się od alimentacji jest przestępstwem i może Pani złożyć wniosek o jego ściganie. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~olga 83.3.*.* |
Proszę o poradę.Moja córka(24l.)miała zasądzone alimenty od jej ojca w kwocie 200 zł.Alimenty te były wypłacane jako zaliczka alim.w kwocie 170.zł. reszta miała być wyrównana.Córka od 3lat pracuje,więc straciła prawo do alimentów.Pomimo naszej interwencji u komornika ,nadal nie została ta sprawa zamknięta i różnica z odsetkami nie wyrównana.Ojciec pracuje 'na czarno" i egzekucja jest bezskuteczna.Chciałabym się dowiedzieć,czy mamy szansę na odzyskanie tych pieniędzy i w jaki sposób.Pozdrawiam. | ||
linki reklamowe | |
A próbowała Pani zgłaszać się w sprawie alimentów do Funduszu Alimentacyjnego?
---------------------Więcej na ten temat w tym artykule: http://alimenty.wieszjak.pl/fundusz-alimentacyjny/84273,Jak-uzyskac-swiadczenie-z-Funduszu-Alimentacyjnego.html Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~olga- 83.3.*.* |
tak ,prosiłam o wypłatę z funduszu,ale odpowiedzieli,że to sprawa komornika,pisałam tam,ale tylko naliczono zaległą kwotą i ucichło wszystko.Dalej nie wiem co mogę zrobić. | ||
Musi pani naciskać komornika,oni po prostu czasami nic nie robią,choć twierdzą,że tak.Przekonałam się o tym osobiście.trzeba komornikom ciągle przypominać. | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |