Przejdź do strony:
» Towar uszkodzony podczas transportu.
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

13:13 27-12-2010
Witam,
chciałam zaczerpnąc kilka porad wskazówek jak ma odnieśc się do tej sprawy.

Zajmuję się sprzedaża wysyłkową,otóż pewnego dnia zadzwoniła do mnie Pani ,ze otrzymała ode mnie przesyłkę i elementy znajdujące sie w srodku paczki przyszły połamane,sporządziła protokół szkody ,przy kurierze DHL i co teraz,powiedziałam,zeby protokoł do mnie odesłała na emaila i ja zajmę się wysłaniem wszystkich papierów do firmy w celu sporządzenia reklamacji.
Po dostarczeniu firmie kurierskiej wszystkich niezbednych poapierów poinformowano mnie ,ze trzeba czekac 30 dni na rozpatrzenie reklamacji.
Poinformowałam o tym Panią,po czym Pani zmieniła podejście do sprawy i powiedziała ,ze żąda natchmiastowego oddania pieniędzy przeze mnie na jej konto,ponieważ jako sprzedająca musze to uczynić.
Teraz to jest tylko i wyłącznie moja sprawa, sprawa miedzym mna a DHL i jej to nie dotyczy i nie ma zamiaru czekać 30 dni i żąda natychmiastowego zwrotu ode mnie pieniędzy, jesli
tego nie uczynie sprawę sgłasza stosownym władzą.
A ja jestem innego zdania ,bo skoro ja wysłałam towar sprawdzony przed wysyłka,a uległ on uszkodzeniu w transporcie,to chyba Panią też obowiązuja jakieś procedury i powinna czekac 30 dni na rozczygniecie sprawy,chyba ,ze się mylę?
Proszę o odpowiedz w mojej ,sprawie,czy ja musze ponosić koszty zwrotu pieniędzy za uszkodzony towar i oddać Pani pieniądze,czy czekać na rozpatrzenie reklamacji prze firmę kurierską.
A co jeśli firma kurierska negatywnie rozpatrzy reklamację i uzna ,ze za zaistniałe uszkodzenia oni nie ponosza odpowiedzialności.
Czy ja ma wtedy ponosić straty i oddac Pani pieniądze za uszkodzony towar?
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

16:51 27-12-2010
A mnie się wydaje, że klientka ma rację. Jeżeli firma kurierska odrzuci Twoją reklamację z uwagi na złe zapakowanie (czytaj, niezgodne z ich regulaminem pakowania przesyłek), a tak się dzieje w większości reklamacji (sama zgłaszałam kilka reklamacji i wszystkie były własnie z tego powodu odrzucone (czy zasadnie, czy to jest bandyctwo firm kurierskich to już inna sprawa)to nie intersuje juz klientki, która dostała uszkodzony towar. Twoim obowiązkiem jest wymiana na nowy lub zwrot pieniędzy. A dochodzenie odszkodowania od firmy kurierskiej to juz Twój ból.
Ja ostatnio dostałam uszkodzony sprzęt AGD. Bez żadnego problemu zaproponowano mi w sklepie internetowym zwrot pieniędzy lub wymianę na nowy.
odpowiedz

linki
reklamowe

19:11 27-12-2010
ka_ma86 napisal(a): Witam,
chciałam zaczerpnąc kilka porad wskazówek jak ma odnieśc się do tej sprawy.

Zajmuję się sprzedaża wysyłkową,otóż pewnego dnia zadzwoniła do mnie Pani ,ze otrzymała ode mnie przesyłkę i elementy znajdujące sie w srodku paczki przyszły połamane,sporządziła protokół szkody ,przy kurierze DHL i co teraz,powiedziałam,zeby protokoł do mnie odesłała na emaila i ja zajmę się wysłaniem wszystkich papierów do firmy w celu sporządzenia reklamacji.
Po dostarczeniu firmie kurierskiej wszystkich niezbednych poapierów poinformowano mnie ,ze trzeba czekac 30 dni na rozpatrzenie reklamacji.
Poinformowałam o tym Panią,po czym Pani zmieniła podejście do sprawy i powiedziała ,ze żąda natchmiastowego oddania pieniędzy przeze mnie na jej konto,ponieważ jako sprzedająca musze to uczynić.
Teraz to jest tylko i wyłącznie moja sprawa, sprawa miedzym mna a DHL i jej to nie dotyczy i nie ma zamiaru czekać 30 dni i żąda natychmiastowego zwrotu ode mnie pieniędzy, jesli
tego nie uczynie sprawę sgłasza stosownym władzą.
A ja jestem innego zdania ,bo skoro ja wysłałam towar sprawdzony przed wysyłka,a uległ on uszkodzeniu w transporcie,to chyba Panią też obowiązuja jakieś procedury i powinna czekac 30 dni na rozczygniecie sprawy,chyba ,ze się mylę?
Proszę o odpowiedz w mojej ,sprawie,czy ja musze ponosić koszty zwrotu pieniędzy za uszkodzony towar i oddać Pani pieniądze,czy czekać na rozpatrzenie reklamacji prze firmę kurierską.
A co jeśli firma kurierska negatywnie rozpatrzy reklamację i uzna ,ze za zaistniałe uszkodzenia oni nie ponosza odpowiedzialności.
Czy ja ma wtedy ponosić straty i oddac Pani pieniądze za uszkodzony towar?
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Kodeks cywilny
Art. 544. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.
§ 2. Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.
Art. 545. § 1. Sposób wydania i odebrania rzeczy sprzedanej powinien zapewnić jej całość i nienaruszalność; w szczególności sposób opakowania i przewozu powinien odpowiadać właściwościom rzeczy.
§ 2. W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.
Art. 548. § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.
§ 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz
~gość
188.223.*.*

14:51 28-12-2010
Witam ponownie,czyli z tych artykułów wnioskuję,że przeważają one na moja korzyść?Dziękuję jeszcze raz za wszystkie odp.
odpowiedz

16:55 29-12-2010
Czyli mam rozumieć, że płacę z góry, nadawca kiepsko pakuje paczkę, towar przychodzi uszkodzony i to ja jestem stratna jak kurier odrzuci reklamację? Przecież to absurd. Płaciłam za pełnowartościowy towar, a nie uszkodzony.
Poza tym w przytoczonych przepisach jest wzmianka, że płacimy za towar przy odbiorze, gdy jest wszystko ok. A co w sytuacji kiedy klientka zapłaciła z góry. Coś tu jest nie tak.
odpowiedz

21:27 29-12-2010
Roszczenia zawsze w pierwszym rzędzie należy kierować do przewoźnika:

Art. 781. § 1. Jeżeli stan zewnętrzny przesyłki lub jej opakowanie nie są odpowiednie dla danego rodzaju przewozu, przewoźnik może żądać, aby wysyłający złożył pisemne oświadczenie co do stanu przesyłki, a w wypadku rażących braków odmówić przewozu.
§ 2. Jeżeli przewoźnik przyjmie przesyłkę bez zastrzeżeń, domniemywa się, że znajdowała się w należytym stanie.

Jeśli reklamacja została odrzucona z powodu niewłaściwego oznakowania przesyłki, (np. brak oznaczenia "ostrożnie szkło" dla delikatnej przesyłki) to można domagać się odszkodowania od sprzedawcy na zasadzie nie zachowania należytej staranności:

Art. 355. § 1. Dłużnik obowiązany jest do staranności ogólnie wymaganej w stosunkach danego rodzaju (należyta staranność).
§ 2. Należytą staranność dłużnika w zakresie prowadzonej przez niego działalności gospodarczej określa się przy uwzględnieniu zawodowego charakteru tej działalności.

Art. 471. Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
odpowiedz

19:42 02-01-2011
Witam ponownie,w dniu wczorajszym otrzymałam pismo od rzecznika praw konsumentów,sprawy dotyczącej powyżej.Nadmieniam że sprawa reklamacyjna u firmy kurierskiej DHL jest w toku,natomiast klient żąda niezwłocznie zwrotu pieniędzy.Rzecznik skierował do mnie pismo że muszę w ciągu 10dni,zwrócić pieniądze klientce,jeśli tego nie zrobię sprawę kieruje do sądu.Co mam w takim wypadku zrobić?Czy są jakieś stosowne art,prawne że klient musi czekać na rozpatrzenie reklamacji przez firmę kurierską,a nie żądać natychmiastowego zwrotu gotówki.Dziękuje za odpowiedzi.
odpowiedz

linki
reklamowe

13:27 03-01-2011
Rzecznik reprezentuje interesy konsumenta - więc może w jego imieniu wzywać, ale nic nie może nakazywać. Czyli jeśli nie zgadza się Pani z poglądem rzecznika proszę po prostu odpisać, że odmawia Pani zapłaty (zwrotu ceny zakupu) do chwili rozpoznania reklamacji przez przewoźnika.

Zmusić do zapłaty może tylko sąd w prawomocnym wyroku.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

14:24 05-01-2011
Witam serdecznie,
A jeśli nie otrzymałam od konsumentki żadnego pisma reklamacyjnego na piśmie,aby móc się do niego ustosunkować w ciągu 14 dni to co wtedy?
Otrzymałam tylko e-maila z zapytaniem o wymiane na towar wolny od uszkodzenia w odpowiedzi na zapytanie Pani została poinformowana telefonicznie,ze niestety towaru nie posiadam juz na stanie,aby mógł zostać wymieniony na nowy.Co Pani przyjęła bez zadnych zastrzeżeń.
Również została poinformowana o złożeniu reklamacji przeze mnie, do firmy kurierskiej oraz pisemnie(pismo od przedstawiciela firmy DHL, zajmującego się działem reklamacji) jak i również została poinformowała ze firma ma 30 dni na rozpatrzenie reklamacji na co wyraziła zgodę.
Więc dommniemywam ,ze zgodziła sie na takie warunki.I czy miała prawo do mnie wysłać ,bez wcześniejszego powiadomienia uszkodzona paczkę za pobraniem ,tym bardziej ,ze w protokole szkody wyrażnie piszę: "W przypadku wystąpienia z rozszczeniem reklamacyjnym należy zachować towar
do ewentualnych oględzin rzeczoznawcy"Z czego wynika że paczka powinna pozostać u konsumenta.Paczka związku z tym nie została odebrana a teraz Pani żąda również zwrotu pieniędzy za wysyłkę paczki wraz z jej powrotem.Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiedz
~Misiek
82.177.*.*

22:33 11-03-2011
A ja z innej strony , otrzymalem odszkodowanie z firmy kurierskiej za uszkodzony produkt , ktory zakupilem na allegro . W liście napisane , że produkt zostanie zabrany (wypłacono 100% wartości) - tylko minął miesiąc i nikt po produkt się nie zgłasza? Pytanie brzmi , jaki czas ma firma na zabranie tego sprzętu i czy po jakimś czasie mogę pozostawić ten produkt bez obaw na własność , np na części?
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona