Przejdź do strony:
» Rozwiązanie umowy z nieuczciwym operatorem telefonicznym MNI TELECOM
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~miki 10
83.4.*.*

23:04 01-02-2011
Witam,
Mam taki problem : w dniu 22.12.2010r przedstawiciel sieci telefonicznej MNI TELECOM przedstawiając się jako przedstawiciel Telekomunikacji Polskiej S.A. wprowdził w błąd starszych rodziców twierdząc że ma korzystną ofertę obniżenia rachunków. Rodzice podpisali umowę w przekonaniu,że są nadal w Telekomunikacji Polskiej. Poza umową nie otrzymali żadnych innych dokumentów/np.informacji o możliwości rowiązania umowy w ciągu 10 dni/. W dniu 10 stycznia 2011r. pokazali mi tą umowę i wówczas dopiero okazało się,że nie jest to umowa z TPSA co ustaliłam dzwoniąc na błękitną linię.Natychmiast przesłałam pismo do MNI TELEKOM o wprowdzeniu w błąd, wszelkich zastrzeżeniach co do tej umowy i rozwiązaniu umowy/przesyłka polecona/,ale było to już po upływie tych 10 dni. W dniu 28.01.2011 rodzice otrzymali pismo,że z dniem 26.01.2011 firma MNI rozwiązuje z nimi umowę ale rodzice mają obowiązek zapłaty kwoty 183zł na podany rachunek co wynika z regulaminu.Prawdę mówiąc w regulamnie nie doczytałam się za co ta opłata jedynie z cennika może wynikać ,że za przyłączenie do sieci ale żadnego przyłączenia nie było bowiem w Telekomunikacji ustaliłam,że jeśli ktoś do nich by się zwrócił o zmianę operatora to oni porozumiewają się z abonentem,natomiast nikt nie nawiązał z rodzicami kontaktu w tym zakresie.Umowa z MNI miała obowiązywać od 1.02.2011r.Moje pytanie brzmi czy muszą rodzice płacić te 183zł a jeśli nie to jak mogą się bronić i jak to dalej załatwiać z MNI ,jaka jest podstawa prawna, na co się powoływać?
Sami sobie z tym nie poradzą i ja muszę nimi pokierować ale nie wiem jak a nie chcę ich narażać na dalsze koszty/np.odsetki/a może nie ma wyjścia i należy zapłacić jak najszybciej,żeby się nie wykończyli bo strasznie to przeżywają,że młody gówniarz/przedstawiciel MNI / tak ich oszukał.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

09:52 02-02-2011
jeśli rodzice nie otrzymali informacji o możliwości rozwiązania umowy to termin ten płynie od dnia w którym dowiedzieli się o swoim prawie, czyli można przyjąć że od dnia Pana interwencji. Jeśli wypowiedzenie zostało wysłane w tym czasie to należy uznać je za skuteczne, a umowę za niezawartą (ust. o ochronie.... praw konsumentów)
odpowiedz

linki
reklamowe

~luk
77.253.*.*

06:33 18-02-2011
A była Pani przy rozmowie konsultanta z rodzicami?? Jest Pani pewna, że powiedział, że jest z TP S.A.?? Ponieważ jestem pewien, że nie przedstawił się jako pracownik TP. Poza tym, o karze odstąpienia od umowy musiał poinformować, a nawet gdyby rodzicom ta informacja umknęła jest ona wyraźnie zawarta w regulaminie o świadczenie usług telekomunikacyjnych. (regulamin to jedna strona która nie jest napisana tzw. "drobnym druczkiem") Oczywiście konsultant powinien poinformować, że do 10 dni mają prawo zerwać umowy bez konsekwencji. Oraz na pewno powiedział, że jego praca będzie sprawdzana. Że dostaną Państwo telefony w celu sprawdzenia, czy był ktoś do podpisania umowy, wszystko wytłumaczył: stawki, nową cenę abonamentu, okres na który zawierana jest umowa i czy nie pobrał konsultant żadnej opłaty.

Niestety starsi ludzie czasem mylą lub nie wyłapują tego, że podpisują umowę z firmą konkurencyjną, która ma podpisane z TP porozumienie. Natomiast NIE SĄ TO FIRMY POŁĄCZONE.

Oczywiści, ja również nie mogę mieć pewności, że ten konsultant był rzetelny i wszystko zaznaczył uczciwie tak jak napisałem powyżej.

Mam nadzieję, że troszkę sprostowałem tę sprawę.
Pozdrawiam
odpowiedz
~luk
77.253.*.*

06:33 18-02-2011
A była Pani przy rozmowie konsultanta z rodzicami?? Jest Pani pewna, że powiedział, że jest z TP S.A.?? Ponieważ jestem pewien, że nie przedstawił się jako pracownik TP. Poza tym, o karze odstąpienia od umowy musiał poinformować, a nawet gdyby rodzicom ta informacja umknęła jest ona wyraźnie zawarta w regulaminie o świadczenie usług telekomunikacyjnych. (regulamin to jedna strona która nie jest napisana tzw. "drobnym druczkiem") Oczywiście konsultant powinien poinformować, że do 10 dni mają prawo zerwać umowy bez konsekwencji. Oraz na pewno powiedział, że jego praca będzie sprawdzana. Że dostaną Państwo telefony w celu sprawdzenia, czy był ktoś do podpisania umowy, wszystko wytłumaczył: stawki, nową cenę abonamentu, okres na który zawierana jest umowa i czy nie pobrał konsultant żadnej opłaty.

Niestety starsi ludzie czasem mylą lub nie wyłapują tego, że podpisują umowę z firmą konkurencyjną, która ma podpisane z TP porozumienie. Natomiast NIE SĄ TO FIRMY POŁĄCZONE.

Oczywiści, ja również nie mogę mieć pewności, że ten konsultant był rzetelny i wszystko zaznaczył uczciwie tak jak napisałem powyżej.

Mam nadzieję, że troszkę sprostowałem tę sprawę.
Pozdrawiam
odpowiedz
~damian
178.37.*.*

15:44 18-02-2011
Dzisiaj to samo dzisiaj przytrafiło się moim rodzicom. W tym przypadku osoba która przyniosła umowę przedstawiła się jak przedstawiciel firmy Netia i chodziło o obniżkę abonamentu. Okazuje się że umowa dotyczy zmiany operatora do firmy MNI TELECOM. No cóż wyślę listem poleconym wypowiedzenie umowy...
odpowiedz
~Agnieszka
83.8.*.*

15:05 22-02-2011
Witam,
mam podobny problem z firmą MNI. Moja mama podpisała umowę z tą firmą 10.12.2010. Powiedziała mi o tym parę dni temu i niestety, nie mogę już skorzystać z możliwości rozwiązania tej umowy w ciągu 10 dni. Jednak w Regulaminie w paragrafie 5, punkt 8 jest takie zdanie: "W przypadku zawierania Umowy poza lokalem BOK, Regulamin stosuje się z uwzględnieniem przepisów Ustawy o Ochronie Konsumentów, zaś upoważniony przedstawiciel Operatora powinien okazać Abonentowi (...) oraz poinformować przed zawarciem Umowy na piśmie każdego, kto jest Konsumentem, o prawie odstąpienia od Umowy w terminie 10 dni od jej zawarcia, wręczając mu wzór odstąpienia od Umowy". Czy jeśli moja mama nie wiedział o tej możliwości i nie otrzymała takiego "wzoru odstąpienia od Umowy", to ma możliwość odstąpienia od tej umowy nawet do 3 miesięcy od momentu podpisania tej umowy?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo za jakieś dwa tygodnie mija 3 miesiące.
odpowiedz

18:46 22-02-2011
~Agnieszka napisal(a): Witam,
mam podobny problem z firmą MNI. Moja mama podpisała umowę z tą firmą 10.12.2010. Powiedziała mi o tym parę dni temu i niestety, nie mogę już skorzystać z możliwości rozwiązania tej umowy w ciągu 10 dni. Jednak w Regulaminie w paragrafie 5, punkt 8 jest takie zdanie: "W przypadku zawierania Umowy poza lokalem BOK, Regulamin stosuje się z uwzględnieniem przepisów Ustawy o Ochronie Konsumentów, zaś upoważniony przedstawiciel Operatora powinien okazać Abonentowi (...) oraz poinformować przed zawarciem Umowy na piśmie każdego, kto jest Konsumentem, o prawie odstąpienia od Umowy w terminie 10 dni od jej zawarcia, wręczając mu wzór odstąpienia od Umowy". Czy jeśli moja mama nie wiedział o tej możliwości i nie otrzymała takiego "wzoru odstąpienia od Umowy", to ma możliwość odstąpienia od tej umowy nawet do 3 miesięcy od momentu podpisania tej umowy?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo za jakieś dwa tygodnie mija 3 miesiące.

Ustawa o ochronie praw konsumentów
Art. 3. 1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.
2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

Czy przedstawiciel odebrał przy zawarciu Umowy potwierdzeniem przedstawienia Państwu regulaminu i poinformował o prawie odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa?
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
95.108.*.*

23:30 22-02-2011
w jaki sposób mogę wejść w posiadanie odstąpienia od umowy z MNI telekom
czy ktoś to wie proszę o kontakt averman@wp.pl
odpowiedz
~Magda
85.221.*.*

16:58 01-04-2011
Przed chwilą dwóch bezczelnych młodych ludzi dobijało się do moich drzwi, twierdząc, iż są z TELEKOMUNIKACJI. W czasie krótkiej, wybitnie niemiłej rozmowy jeszcze raz zapewniali, iż są z TP SA, w której imieniu działają.
Na kolejne pytanie - w jakim celu dobijają się do moich drzwi i jaka firma ich wysłała, odpowiedź brzmiała MNI TELECOM, w sprawie związanej z TP SA.
Jak widać, firma zatrudnia oszustów, pewnie ich tak instruuje. Nie ma się co dziwić, że zdezorientowani ludzie, zwłaszcza starsi podpisują jakieś dokumenty podsuwane z zaskoczenia.
Ciekawe, kiedy MNI TELECOM zbankrutuje, czego im szczerze życzę!!!
odpowiedz
~Hanna
83.23.*.*

16:24 09-04-2011
z wszystkimi opiniami zgadzam się w 100%
nie jestem osobą starszą, do tego wykształconą, a dzisiaj też podpisałam umowę
z MNI Telekom, scenariusz bardzo podobny do tutaj przedstawionych, dwóch, bardzo młodych mężczyzn, przedstawiających się, że są z TPSA mają propozycję
obniżenia moich rachunków telefonicznych(oferta ciekawa),ani słowa nie było o odstąpieniu i oczywiście druku nie dostałam, po ich wizycie zatelefonowałam do TP SA i dowiedziałam się, że to jest zupełnie inny operator, dlatego bardzo proszę o informację gdzie mogę znaleźć druk o odstąpieniu od umowy
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona