Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Oddałam do reklamacji buty, ponieważ "rozeszły się" na szwie wewnątrz. Reklamacja została rozpatrzona przez kierownika sklepu - negatywnie. Twierdzi on, że stało się do przy użytkowaniu, a poza tym miał zastrzeżenia do tego, że buty jesienne (właściwie były wiosenne) oddałam do reklamacji zimą. Tymczasem były to buty, które chciałam założyć na Święta i właśnie wtedy zauważyłam ich wadę. Chciałabym odwołać się od tej decyzji. W jaki sposób mogę to zrobić? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę zgłosić się do Rzecznika Praw konsumentów. Poniżej podaje link z danymi kontaktowymi:
---------------------http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/rzecznicy/art1.html Miała Pani 2 miesiące na zgłoszenie reklamacji od wykrycia wady (art. 9 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Także argumentacja sprzedawcy jest chybiona przynajmniej częściowo. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Witam. W grudniu 2008r wysłałem do regeneracji wtryskiwacze z BMW530d do firmy MOTOMAXIMUS. Po zamontowaniu wtryskiwaczy do samochodu okazało się że źle funkcjonują. Odesłałem je na reklamacje. Po sprawdzeniu faktycznie okazała się że są nie sprawne, właściciel firmy stwierdził ze z winy użytkownika i kazał wymienić filtr na renomowanej firmy BOSCH. Wymieniłem i gdy przysłał wtryski z reklamacji zamontowałem je. Okazało się ze jest jeszcze gorzej niż było. Odesłałem kolejny raz. Sprawdzili i stwierdzili tym razem ze są dobre wiec je odesłałem. Wysyłałem tak trzy razy aż w końcu wysłałem do Serwisu BOSCH ADAMEK na śląsku. Wczoraj dzwoniła Pani ze te wtryskiwacze nadają się jedynie do kosza. Końcówki są założone do nich nie oryginalne, bez jakichkolwiek oznaczeń, przecież każda końcówka ma swoje oznaczenie. Gość naciągną mnie na 2000zl. Wiem tez że nie tylko mnie oszukał, trzeba tego oszusta i złodzieja zlikwidować z rynku. | |||
Proszę o poradę co w takiej sytuacji mam robić z firmą MAXIMUS która naciągła mnie na 2000zl. | |||
Podstawowa kwestia, to ustalenie czy przyczyna ich niesprawności jest wadliwa usługa regeneracji, czy może coś innego. Jeżeli rzeczoznawca, do którego się Pan zgłosił jest w stanie to ustalić, to zasadne byłoby pozyskanie takiej opinii na piśmie. Radziłbym następnie udać się do Rzecznika Praw Konsumentów z prośbą o pomoc w poprowadzeniu procedury reklamacyjnej.
---------------------Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Witam, Oddałam buty do reklamacji - odpadał guzik (element ozdoby, jednakze jest on sporych rozmiarów i wygląda to bardzo nieestetycznie!) oraz zdarły się fleki (probowałam oddać je do naprawy do szewca ale niestety ten stwierdził, ze niestety obcas jest obciągnięty skórą i pod spodem są szwy więc bał się czegoś naruszyć. Wspomne tylko że buciki mają rok i rzeczoznawca stwierdził ze są to objawy użytkowania a takie rzeczy powinnam zgłaszać do 6 m-cy. Prosze o pomoc. Pozdrawiam | |||
Witam. Zakupiłem ostatnio telefon komórkowy, po przyjściu do domu stwierdziłem że nie działa (nie wyświetla się nic na ekranie). Po czterech dniach (nie mogłem wcześniej) oddałem telefon do reklamacji. Nie wymienili mi telefonu na nowy, tylko oddali do reklamacji. Po tygodniu stwierdzili że telefon był zalany i lutowany. Osobiście przy telefonie nic nie było grzebane. Co w takim wypadku zrobić?, czy można się odwołać? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. | |||
linki reklamowe | |
Obuwie:
---------------------Skoro stwierdziła Pani wadliwość obuwia dopiero po roku od zakupu, to niestety Pani musi wykazać, że wada, która doprowadziła do tego, co stało się z Pani butami tkwiła już w w obuwiu w chwili ich wydania przez sprzedawcę (art. 4 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Proszę jednak zareklamować je do sprzedawcy, żądając wymiany na nowe (art. 8 ust. 1 ustawy). Jeżeli w ciągu 14 dni nie odpowie to przyjmuje się, że reklamację uznał (art. 8 ust. 3 ustawy). Dlatego należy wziąć potwierdzenie złożenia reklamacji u sprzedawcy na jej kopii. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Telefon:
---------------------Skoro stwierdził i zgłosił Pan wadę telefonu w parę dni po zakupie to przyjmuje się, że towar był wadliwy już w momencie wydania przez sprzedawcę, także to on powinien dowodzić, że było przeciwnie(art. 4 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej). Także sprzedawca powinien chociażby przedstawić opinię rzeczoznawcy na poparcie swoich twierdzeń. Radziłbym Panu zgłosić się do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumentów i poprosić o pomoc w dalszym postępowaniu reklamacyjnym. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Telefon: Dziękuję za odopowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: czy muszę ten telefon odbierać ze sklepu czy nie? | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |