» Odwoładnie od decyzji kierownika sklepu dot. reklamacji
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Konsument i umowy
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

18:18 24-02-2009
Torebka:
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:26 24-02-2009
Skoro zgłosiła Pani w ciągu 6 m-cy od zakupu wadęto domniemywa się, że za jej usunięcie odpowiedzialny jest sprzedawca (art. 4 ust. 3 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).
Także to sprzedawca powinien wykazać, że odpowiedzialności nie ponosi a zatem, że wada powstała z Pani winy. Powinien zatem przedstawic opinię rzeczoznawcy, wraz z uzasadnieniem, o co może Pani wystąpic.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
83.21.*.*

11:07 28-02-2009
Witam. zgłosilem buty na reklamacje, byly jeszcze na gwarancji w odpowiedzi dostalem ze buty zle sa dobrane do stopy i to moja wina. a tam poszedl szew ktory łączyl noski z reszta buta ( w obu butach to samo) co moge z tym zrobic skoro gwarancja nie zostala uwzgledniona?
odpowiedz
~BARTEK
83.21.*.*

11:07 28-02-2009
Witam. zgłosilem buty na reklamacje, byly jeszcze na gwarancji w odpowiedzi dostalem ze buty zle sa dobrane do stopy i to moja wina. a tam poszedl szew ktory łączyl noski z reszta buta ( w obu butach to samo) co moge z tym zrobic skoro gwarancja nie zostala uwzgledniona?
odpowiedz

14:46 28-02-2009
Proszę napisać reklamację do sprzedawcy, że dochodzi Pani roszczeń na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i żąda wymiany na nowe.
Jeśli zgłosił Pan wadę ujawnioną w terminie 6 m-cy od zakupu to domniemywa się, że sprzedawca powinien zadośćuczynić Pana roszczeniom (art. 4 ust. 1 ustawy). Jeżeli uważa przeciwnie, to powinien przedstawić Panu na piśmie opinię rzeczoznawcy z uzasadnieniem. Jeśli nie zmieścił się Pan we wskazanym powyżej terminie to na Panu spoczywa ciężar dowodu.
Co więcej zgodnie z art. 4 ust. 3 ustawy należy przyjąć, że towar musi być wadliwy ponieważ, obuwie w ramach normalnego użytkowania nie ulega zużyciu tak szybko. Więc skoro sprzedawca nie zastrzegł, że mają one odmienne właściwości, to przyjmuje się, że powinny one mieć cechy odpowiadające przeciętnym butom tego rodzaju, a te ostatnie zwyczajowo nie ulegają zniszczeniu po tak krótkim czasie.
Proszę wziąć potwierdzenie złożenia pisma na jego kopii, ponieważ jeżeli w ciągu 14 dni sprzedawca na nie odp. to przyjmuje się, że reklamację uznał (art. 8 ust. 3 ustawy)
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz
~BARTEK
79.191.*.*

11:38 01-03-2009
Rzeczoznawca wystawił opinie, jak mozna sie domyslic cala wina obarczyl mnie, stwiuerdzone jest min ze pekniecia szwow sa dlatego ze uzywalem butow na codzien, nie wystarczajaco mocno je wiazalem. jak dla mnie nonsens ale chyba juz sobie dam spokoj, musze kupic nowe buty...
odpowiedz
~gonia
83.21.*.*

19:31 03-03-2009
28 stycznia kupiłam firmowe adidasy. 10 lutego oddałam je do reklamacji bo z jednego buta odpadły mi cekiny. rzeczoznawca uznał ze cekiny nie podlegają reklamacji. nie zgadzam się z tą opinią bo jak można chodzić w takich butach. gdzie mam się teraz odwołać od tej opinii
odpowiedz

linki
reklamowe

22:51 06-03-2009
W listopadzie 2008 roku kupiłam buty . Po dwóch miesiącach w jednym bucie podarł sie zapiętek Wyczułam, że w środku jest jakiś plastik, który mnie strasznie obcierał.Z drugim butem było wszystko w porzadku. Oddałam buty do reklamacji w lutym.Zwrócono mi je, nieuznając reklamacji i w opisach wad mam napisane ,że oba buty mają podarte zapiętki i że oba są popsute czy to zmienia jakoś tą sprawe czy juz nie mam na co liczyć ??
odpowiedz

14:03 09-03-2009
witam, ponad dwa tygodnie temu oddałam telefon jeszcze na gwarancji do sklepu w którym go kupiłam (nie był tani a zepsuł się po 10 miesiącach użytkowania). Telefon był wzięty na raty i jeszcze nie zdążyłam go spłacić. Jego wadą było to, że kamera pokazywała obraz na zielono i nie można było robić żadnych zdjęć. Wadę tę odkryłam przez przypadek na dwa dni przed oddaniem telefonu do sklepu. Dziś dzwonili do mnie ze sklepu z informacją, że telefon jest już do odebrania ale jego wada nie podlega naprawie gwarancyjnej ponieważ jak stwierdzono, telefon był zalany. Jest to absolutnie kłamstwo, ponieważ jestem jedyną osobą, która korzysta z tego telefonu i nic takiego nie miało miejsca. Jak mogę udowodnić swoją rację? podobno było widać ingerencję cieczy...(bzdura jakaś bo nie po to dałam tyle pieniędzy żeby z własnej głupoty go popsuć)... z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz

11:28 11-03-2009
Witam!Mam samochód Opel Astra II na który 29.03 kończy się gwarancja.Zareklamowałem kołpaki kół które zaczęły się łuszczyć ,farba odchodzi z nich płatami.Niestety moja reklamacja została odrzucona ze względu na okres (29.03.09 mija dwa lata)i przebieg - 17 500 km.Ponadto stwierdzono, że kołpaki prawdopodobnie były czyszczone jakąś substancją chemiczną (co oczywiście nie miało miejsca, bo samochód myje sam lub na myjni z uzyciem ogólno dostępnych środków)Okres gwarancji na samochód wynosi 2 lata i 30000 km rocznie co przy moim przebiegu jest śmieszne.Jak mam się odwołać?Pozdrawiam.
odpowiedz

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona