Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał TołwińskiRadca Prawny z kancelarii BGST Radcowie Prawni Borek, Gajda, Tołwiński Spółka partnerska |
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Witam, Jestem 6 lat po rozwodzie. Wyszłam ponownie za mąż i mam z obecnym mężem dziecko. Jak wyglądają moje szanse na uzyskanie stwierdzenia nieważności mojego ślubu kościelnego z pierwszym mężem? Dodam, że pierwszy raz wychodziłam za mąż w wielu 19 lat... Pozdrawiam MM | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
To, że wychodziła Pani za mąż pierwszy raz w wieku 19 lat nie jest okolicznością cokolwiek zmieniającą. Przesłanki unieważnienia małżeństwa: - przeszkoda wieku - kobieta musi mieć minimum 18 lat. Istnieje możliwość zawarcia małżeństwa z ważnych powodów wcześniej przez kobietę ale tylko za zgodą sądu - przeszkoda niemocy płciowej - polega na wrodzonym lub nabytym braku u mężczyzny lub kobiety, uniemożliwiającym dokonanie aktu płciowego (występującym jeszcze przed zawarciem małżeństwa). - przeszkoda węzła małżeńskiego - bigamia - przeszkoda różnej religii - przeszkoda święceń - przeszkoda publicznego, wieczystego ślubu czystości - przeszkoda uprowadzenia i przymusu - przeszkoda zabójstwa współmałżonka - przeszkoda pokrewieństwa - przeszkoda powinowactwa - przeszkoda przyzwoitości publicznej - przeszkoda pokrewieństwa prawnego W przypadku wystąpienia którejś z powyższych przeszkód może Pani wystąpić o unieważnienie małżeństwa. | |||
linki reklamowe | |
~kinga65 192.168.*.* |
no właśnie fajnie że sprawa rozwodu kościelnego została poruszona własnie na tym forum, ja mam pytanie nastepujące czy w przypadku pijaństwa męża jest to przyczyna uzasadniająca rozwód małżeński czy też nie? czy aby uniewaznić małżeństwo wystarczy fakt, że mąź pił takrze przed ślubem? czy rozwód kościelny może wchodzić w rachybe w przypadku picia wódki? | ||
~gość 192.168.*.* |
Pani przypadek jest bardzo trudny i złożony. Pani mąż nie realizuje swoim zachowaniem bezpośrednio żadnej z przeszkód zrywających małżeństwo wyrażonych w Kodeksie Prawa Kanonicznego po tytułem "Poszczególne przeszkody zrywające". Natomiast Pani może się powołać na niezdolność pani męża do posługiwania rozumem. Podstawa prawna - kanon 1095 Niezdolni do zawarcia małżeństwa są ci, którzy: 1. są pozbawieni wystarczającego używania rozumu; 2. mają poważny brak rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich wzajemnie przekazywanych i przyjmowanych; | ||
~m 89.76.*.* |
Stwierdzenie nieważności małżeństwa przed sądem kanonicznym to długi i trudny proces. Sąd musi wnikać w bardzo intymne szczegóły życia obydwojga małżonków, więc warto się do tego odpowiednio przygotować. Myślę, ze dobrze jest też znaleźć prawnika, który zajmuje się tego typu sprawami, bo wyglądają one nieco inaczej niż zwykły rozwód. | ||
~malwina 192.168.*.* |
Nie ma czagos takiego jak rozwód kościelny ... Jest stwierdzenie niewazności. I kropka. | ||
a jak wygląda sytuacja odnośnie pełnomocnictwa przed sądem kościelnym? | ||
linki reklamowe | |
~Mira 192.168.*.* |
Myślę, że podobnie jak przed zwykłym sądem, czyli udziela się pisemnie pełnomocnictwo, które później dołączane jest do akt sprawy. | ||
~borek 192.168.*.* |
może i to jest czasochłonny proces, ale w moim bliskim otoczeniu 2 osobom, które się starały uzyskać taki rozwód udało się,a kolejna jest już blisko finiszu | ||
~totek 212.76.*.* |
a to dziwne bo wiele sie mówi o tym ze to bardzo trudy proces do przeprowadzenia | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |