Unieważnienie ślubu czyli tzw rozwód kościelny   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/14413,Uniewaznienie-slubu-czyli-tzw-rozwod-koscielny.htm)

MykMyk - 16:13 17-11-2009
Witam,

Jestem 6 lat po rozwodzie. Wyszłam ponownie za mąż i mam z obecnym mężem dziecko. Jak wyglądają moje szanse na uzyskanie stwierdzenia nieważności mojego ślubu kościelnego z pierwszym mężem? Dodam, że pierwszy raz wychodziłam za mąż w wielu 19 lat...
Pozdrawiam
MM
_Góral_ - 10:48 07-01-2010
To, że wychodziła Pani za mąż pierwszy raz w wieku 19 lat nie jest okolicznością cokolwiek zmieniającą. Przesłanki unieważnienia małżeństwa:

- przeszkoda wieku - kobieta musi mieć minimum 18 lat. Istnieje możliwość zawarcia małżeństwa z ważnych powodów wcześniej przez kobietę ale tylko za zgodą sądu
- przeszkoda niemocy płciowej - polega na wrodzonym lub nabytym braku u mężczyzny lub kobiety, uniemożliwiającym dokonanie aktu płciowego (występującym jeszcze przed zawarciem małżeństwa).
- przeszkoda węzła małżeńskiego - bigamia
- przeszkoda różnej religii
- przeszkoda święceń
- przeszkoda publicznego, wieczystego ślubu czystości
- przeszkoda uprowadzenia i przymusu
- przeszkoda zabójstwa współmałżonka
- przeszkoda pokrewieństwa
- przeszkoda powinowactwa
- przeszkoda przyzwoitości publicznej
- przeszkoda pokrewieństwa prawnego

W przypadku wystąpienia którejś z powyższych przeszkód może Pani wystąpić o unieważnienie małżeństwa.
~kinga65 - 13:23 07-01-2010
no właśnie fajnie że sprawa rozwodu kościelnego została poruszona własnie na tym forum, ja mam pytanie nastepujące czy w przypadku pijaństwa męża jest to przyczyna uzasadniająca rozwód małżeński czy też nie? czy aby uniewaznić małżeństwo wystarczy fakt, że mąź pił takrze przed ślubem? czy rozwód kościelny może wchodzić w rachybe w przypadku picia wódki?
~gość - 09:52 08-01-2010
Pani przypadek jest bardzo trudny i złożony. Pani mąż nie realizuje swoim zachowaniem bezpośrednio żadnej z przeszkód zrywających małżeństwo wyrażonych w Kodeksie Prawa Kanonicznego po tytułem "Poszczególne przeszkody zrywające".
Natomiast Pani może się powołać na niezdolność pani męża do posługiwania rozumem.

Podstawa prawna - kanon 1095

Niezdolni do zawarcia małżeństwa są ci, którzy:
1. są pozbawieni wystarczającego używania rozumu;
2. mają poważny brak rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich wzajemnie przekazywanych i przyjmowanych;
~m - 16:45 18-01-2010
Stwierdzenie nieważności małżeństwa przed sądem kanonicznym to długi i trudny proces. Sąd musi wnikać w bardzo intymne szczegóły życia obydwojga małżonków, więc warto się do tego odpowiednio przygotować.
Myślę, ze dobrze jest też znaleźć prawnika, który zajmuje się tego typu sprawami, bo wyglądają one nieco inaczej niż zwykły rozwód.
~malwina - 12:36 19-01-2010
Nie ma czagos takiego jak rozwód kościelny ... Jest stwierdzenie niewazności. I kropka.
Marco26 - 12:45 02-02-2010
a jak wygląda sytuacja odnośnie pełnomocnictwa przed sądem kościelnym?
~Mira - 13:17 09-02-2010
Myślę, że podobnie jak przed zwykłym sądem, czyli udziela się pisemnie pełnomocnictwo, które później dołączane jest do akt sprawy.
~borek - 16:08 09-02-2010
może i to jest czasochłonny proces, ale w moim bliskim otoczeniu 2 osobom, które się starały uzyskać taki rozwód udało się,a kolejna jest już blisko finiszu
~totek - 16:48 12-02-2010
a to dziwne bo wiele sie mówi o tym ze to bardzo trudy proces do przeprowadzenia
~karol2 - 10:12 23-02-2010
sam wiek nie ma specjalnie dużego znaczenia przy zawieraniu małżeństwa, choć faktycznie 19 lat to dość wcześnie.
alkoholizm jest jedną z najbardziej typowych przyczyn orzeczenia nieważności w polskich sądach kościelnych
trudno powiedzieć czy proces jest trudny i długotrwały, to zależy głównie od sądu i od przyczyny. czasem sprawa kończy się w przeciągu roku, ale czasem faktycznie trwa wiele lat. przeciętnie są to 2-3 lata

jesli ktoś ma jakies pytania chętnie odpowiem karol_karol2@wp.pl
~karol2 - 10:15 23-02-2010
natomiast co do pełnomocnictwa to wymaga ono zatwierdzenia przez sąd. typowe pełnomocnictwo (czyli że np. rodzic występuje za dziecko) istnieje, ale bardziej typowym jest reprezentacja strony przez adwokata. przy czym aby być adwokatem potrzebne jest specjalne zatwierdzenie przez biskupa, nie wystarczy zaś samo ukończenie studiów kanonicznych, a tym bardziej aplikacja świecka
~bogna - 10:24 23-02-2010
Alkoholizm, choroba, czy zaburzenia psychiczne, ale również niedojrzałość (np.19 lat...), przesłanka z tego co się orientuję mogą być również ukrywane ciężkie choroby
~karol2 - 16:44 23-02-2010
jedną sprawą jest niezdolność do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich z przyczyn natury psychicznej jak np. z powodu alkoholizmu czy zaburzeń psychicznych inną zaś ukrywanie tej choroby, czyli podstęp. natomiast co do 19 lat to jeszcze inna bajka bo to że 19latek nie jest tak dojrzały jak osoba 30letnia nie znaczy że jest niedojrzała do małżeństwa. w przeciwnej sytuacji prawo które zezwala 18latkom na ślub byłoby bezsensowne, bo wiadomo że ci ludzie przeważnie prezentują niską dojrzałość. gdy prawo kanoniczne zgadza się na to by uznać związek małżeński za nieważny z powodu niedojrzałości to nie chodzi o pewien brak dojrzałości związany z młodym wiekiem, ale o patologiczną niedojrzałość która może mieć miejsce zarówno u 18latka jak i 30latka. niestety czasem ludzie słysząc o nieważności małżeństwa z powodu niedojrzałości traktują to właśnie w ten uproszczony sposób - był młody więc niedojrzały do małżeństwa.
jeśli ktoś ma jakieś pytania może pisać bezpośrednio do mnie na adres karol_karol2@wp.pl
~jko - 11:10 06-03-2010
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy.
tel. 661 437 833
~anna - 14:51 06-03-2010
bardzo dziękuję za informację, wkrótce się skontaktuję
Michał Waś - 18:30 06-03-2010
Polecam następujące artykuły na temat "rozwodu kościelnego":
http://rozwody.wieszjak.pl/slownik/74317,Rozwod-koscielny.html
http://rozwody.wieszjak.pl/rozwod-koscielny/202104,Czy-istnieje-rozwod-koscielny.html
http://rozwody.wieszjak.pl/rozwod-koscielny/76680,Niewaznosc-malzenstwa-w-Kosciele.html
http://rozwody.wieszjak.pl/rozwod-koscielny/95080,Jakie-moga-byc-przyczyny-stwierdzenia-niewaznosci-malzenstwa-w-Kosciele.html
~kanonista - 15:41 14-03-2010
Adwokat kościelny przy Sądzie biskupim diecezji Płockiej udziela porad z zakresu prawa kanonicznego. Zapraszam na stronę www.kancelaria-veritas.com
~Arletta Bolesta - 10:55 15-03-2010
Witam,
w przypadku zapytań z zakresu kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa:
a.bolesta@op.pl
12-636-65-41 (od godz. 19.30 do godz. 20.00)
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
~jko2 - 19:18 30-03-2010
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833
~Arletta Bolesta - 07:55 07-04-2010
Witam,
w przypadku zapytań z zakresu kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa:
a.bolesta@op.pl
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
~Arletta Bolesta - 12:48 09-04-2010
Witam,
odnośnie pełnomocnictwa przed sądem kościelnym. Naturalnie można zlecić pełnomocnictwo osobie. Kodeks Prawa Kanonicznego wymaga, aby pełnomocnik był m.in. osobą pełnoletnią. W praktyce polecam, aby zlecenie to dotyczyło osoby kompetentnej, znającej się na prawie kanonicznym, aby mogła ona rzeczywiście pomóc w trakcie procesu danej stronie.
W przypadku innych zapytań: a.bolesta@op.pl
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
~jko2 - 08:03 30-04-2010
Profesjonalna pomoc w sprawach o nieważność małżeństwa.
Bezpłatne porady
tel. 661 437 833
http://kancelariakanoniczna.webs.com/
j_ko2@wp.pl

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona