Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Witam W 2009r zostałam ukarana kara grzywny w wys 5000zł i kosztami sadowymi w wys 2400. Poprosiłam o rozłozenie na raty. Sad przychylił się do mojej prosby i miałam spłacic karę w 12tu ratach ,czyli do listopada 2010. Niestety problemy finansowe,zadłuzenia uniemozliwiły spłate całosci rat. Zostały 4 raty po 600zł czyli dokładnie tyle ile wynosiły koszty sadowe. Moje pytanie Czy sąd rozpatrujac tą sprawę weźmie pod uwagę ze kwota grzywnej została spłacona ,a pozostały tylko koszty sadowe i nie wezwie do odbycia reszty kary? Jezeli tak to,czy mogę te koszty sadowe rozłozyc na mniejsze raty? Dziekuje za odp i pozdrawiam. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Jeśli faktycznie do spłaty zostały same koszty to nie ma tu możliwości orzeczenia zastępczej kary pozbawienia wolności. Proszę pisać o dalsze rozłożenie lub płacić samemu mniejsze kwoty.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
| |||
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Kamień z serca.... | |||
~gość 77.114.*.* |
Nie chciałbym nikogo martwić, ale co do zasady najpierw wpłacone należności księguje się na koszty dopiero po ich spłacie - na grzywnę. Przypuszczać należy, że do zapłaty zostało więc 2400 zł grzywny. | ||
Witam ponownie. Minał prawie rok i dzis odbierając pocztę doznałam szoku. Dostałam wezwanie na posiedzenie sadu w celu zamiany kary grzywnej na kare pozbawienia wolnosci,więc nic juz nie roumiem. Było 7400 do spłaty-5000grzywna ,2400 koszty sadowe. Spłacone 5400 ,czyli z tego co sie dowiedziałam w pierwszej kolejnosci, spłaty liczone sa na poczet grzywny ,a potem kosztów sadowych. Tak ,więc nie powinno mi nic grozic. Dzwoniąc do sądu,pani poinformowała mnie,ze najpierw spłaty zaliczyli jako koszty sadowe i mnie zostało do spłaty 2000 grzywnej Jak to jest? Czy sad moze sobie zaliczac wpłaty na co chce,czy jest to uwarunkowane jakims prawem? Posiedzenie sadu 27go lutego. Pomocy! | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |