1
Przejdź do strony:
» grzywna i koszty sadowe
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:53 17-03-2011
Witam
W 2009r zostałam ukarana kara grzywny w wys 5000zł i kosztami sadowymi w wys 2400. Poprosiłam o rozłozenie na raty. Sad przychylił się do mojej prosby i miałam spłacic karę w 12tu ratach ,czyli do listopada 2010. Niestety problemy finansowe,zadłuzenia uniemozliwiły spłate całosci rat. Zostały 4 raty po 600zł czyli dokładnie tyle ile wynosiły koszty sadowe.
Moje pytanie
Czy sąd rozpatrujac tą sprawę weźmie pod uwagę ze kwota grzywnej została spłacona ,a pozostały tylko koszty sadowe i nie wezwie do odbycia reszty kary?
Jezeli tak to,czy mogę te koszty sadowe rozłozyc na mniejsze raty?
Dziekuje za odp i pozdrawiam.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

14:55 17-03-2011
Jeśli faktycznie do spłaty zostały same koszty to nie ma tu możliwości orzeczenia zastępczej kary pozbawienia wolności. Proszę pisać o dalsze rozłożenie lub płacić samemu mniejsze kwoty.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

00:06 18-03-2011
Łukasz Nysztal napisal(a): Jeśli faktycznie do spłaty zostały same koszty to nie ma tu możliwości orzeczenia zastępczej kary pozbawienia wolności. Proszę pisać o dalsze rozłożenie lub płacić samemu mniejsze kwoty.
odpowiedz

00:08 18-03-2011
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Kamień z serca....
odpowiedz
~gość
77.114.*.*

21:27 24-03-2011
Nie chciałbym nikogo martwić, ale co do zasady najpierw wpłacone należności księguje się na koszty dopiero po ich spłacie - na grzywnę. Przypuszczać należy, że do zapłaty zostało więc 2400 zł grzywny.
odpowiedz

13:36 01-02-2012
Witam ponownie. Minał prawie rok i dzis odbierając pocztę doznałam szoku. Dostałam wezwanie na posiedzenie sadu w celu zamiany kary grzywnej na kare pozbawienia wolnosci,więc nic juz nie roumiem. Było 7400 do spłaty-5000grzywna ,2400 koszty sadowe. Spłacone 5400 ,czyli z tego co sie dowiedziałam w pierwszej kolejnosci, spłaty liczone sa na poczet grzywny ,a potem kosztów sadowych. Tak ,więc nie powinno mi nic grozic. Dzwoniąc do sądu,pani poinformowała mnie,ze najpierw spłaty zaliczyli jako koszty sadowe i mnie zostało do spłaty 2000 grzywnej
Jak to jest? Czy sad moze sobie zaliczac wpłaty na co chce,czy jest to uwarunkowane jakims prawem?
Posiedzenie sadu 27go lutego. Pomocy!
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona