Przejdź do strony:
» Jak zmienić nazwisko?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~xxxx
213.92.*.*

08:29 12-04-2011
Czy zmiana nazwiska wiąże się z jakimiś kosztami?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

10:49 13-04-2011
Należy uiścić opłatę skarbową - 37 zł. (Zwolnione z opłaty skarbowej są decyzje o przywróceniu nazwiska osobie, której bezprawnie je zmieniono oraz jeżeli wnioskodawca udokumentuje stan ubóstwa).

Ponadto ponosi się koszty związane z uzyskaniem odpisów aktów stanu cywilnego dołączanych do wniosku.
odpowiedz

linki
reklamowe

~xxxx
213.92.*.*

14:05 17-04-2011
Dziękuje za informacje. Dobrze, że istnieje taka możliwość zmiany nazwiska- oby mój wniosek został pozytywnie rozpatrzony.
odpowiedz
~hmm
178.183.*.*

16:14 19-09-2011
a co w mim przypadku: mam 16 lat, mieszkam razem z mamą, rodzice żyją osobno, nie mieli ślubu (konkubinat), tata jeszcze płaci na mnie alimenty, a ja noszę jego nazwisko. Jest ośmieszające, przysparza wiele krępujących sytuacji. Czy mając 16 lat i gdy rodzice nie żyją razem potrzebuję zgody obojga???
odpowiedz

11:23 20-09-2011
Zmiana nazwiska następuje na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o zmianę. Zmiana imienia lub nazwiska małoletniego dziecka następuje na pisemny wniosek przedstawiciela ustawowego dziecka.Zmiany nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany:
- imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka;
- na imię lub nazwisko używane;
- na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione;
- na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada.
---------------------
Redaktor wieszjak.pl
odpowiedz
~gość
109.110.*.*

09:05 05-02-2012
muszę uzupełnić nazwisko rodowe o jedną literę jak to zrobić żeby nie biegać po różnych urzędach?
odpowiedz

13:38 05-02-2012
Bez wizyty w urzędzie stanu cywilnego raczej się tego nie załatwi.Zależy też jakie dokumenty musi Pani/Pan poprawić, więc tego biegania po urzędach może trochę jednak być.
odpowiedz

linki
reklamowe

~Leyla
92.46.*.*

17:33 14-02-2012
Dzien dobry! potrzebuje rade? Jestem z Kazachstanu. Urodzilam dziecko w Polsce, wypis iz akta otrzymalam w urzedzie stanu cywilnego w Lodzi. Teraz mam zamiar zmienic swoje nazwisko i nazwisko syna.jak moge zawiadomic polski urzad? Kazachstanski urzad wyslal zawiadomienie do polskiego, ale minelo juz 5 miesiecy odpowiedzi nie ma. powiedziano mi ze nie wiedza czy bedzie odpowiedz. ze musze sprobowac skontaktowac sie z Polskim urzedem sama.prosze o rade jak co musze robic?
odpowiedz
~aga
77.114.*.*

13:08 23-02-2012
ile kosztuje zmiana nazwiska? moj chlopak nosi nazwisko swojego ojczyma który już nie żyje. Chce zmienic na panieńskie swojej mamy czy mozE??? czeka na odpowiedz:)
odpowiedz

13:21 23-02-2012
Ile kosztuje zmiana nazwiska jest napisane kilka postów wyżej, a jak zmienić nazwisko w załączonym artykule, wystarczy go tylko przeczytać, od tego naprawdę głowa nie rozboli.
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona