Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~xxxx 213.92.*.* |
Czy zmiana nazwiska wiąże się z jakimiś kosztami? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Należy uiścić opłatę skarbową - 37 zł. (Zwolnione z opłaty skarbowej są decyzje o przywróceniu nazwiska osobie, której bezprawnie je zmieniono oraz jeżeli wnioskodawca udokumentuje stan ubóstwa). Ponadto ponosi się koszty związane z uzyskaniem odpisów aktów stanu cywilnego dołączanych do wniosku. | ||
linki reklamowe | |
~xxxx 213.92.*.* |
Dziękuje za informacje. Dobrze, że istnieje taka możliwość zmiany nazwiska- oby mój wniosek został pozytywnie rozpatrzony. | ||
~hmm 178.183.*.* |
a co w mim przypadku: mam 16 lat, mieszkam razem z mamą, rodzice żyją osobno, nie mieli ślubu (konkubinat), tata jeszcze płaci na mnie alimenty, a ja noszę jego nazwisko. Jest ośmieszające, przysparza wiele krępujących sytuacji. Czy mając 16 lat i gdy rodzice nie żyją razem potrzebuję zgody obojga??? | ||
Zmiana nazwiska następuje na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o zmianę. Zmiana imienia lub nazwiska małoletniego dziecka następuje na pisemny wniosek przedstawiciela ustawowego dziecka.Zmiany nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany:
---------------------- imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka; - na imię lub nazwisko używane; - na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione; - na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada. Redaktor wieszjak.pl | ||
~gość 109.110.*.* |
muszę uzupełnić nazwisko rodowe o jedną literę jak to zrobić żeby nie biegać po różnych urzędach? | ||
Bez wizyty w urzędzie stanu cywilnego raczej się tego nie załatwi.Zależy też jakie dokumenty musi Pani/Pan poprawić, więc tego biegania po urzędach może trochę jednak być. | ||
linki reklamowe | |
~Leyla 92.46.*.* |
Dzien dobry! potrzebuje rade? Jestem z Kazachstanu. Urodzilam dziecko w Polsce, wypis iz akta otrzymalam w urzedzie stanu cywilnego w Lodzi. Teraz mam zamiar zmienic swoje nazwisko i nazwisko syna.jak moge zawiadomic polski urzad? Kazachstanski urzad wyslal zawiadomienie do polskiego, ale minelo juz 5 miesiecy odpowiedzi nie ma. powiedziano mi ze nie wiedza czy bedzie odpowiedz. ze musze sprobowac skontaktowac sie z Polskim urzedem sama.prosze o rade jak co musze robic? | ||
~aga 77.114.*.* |
ile kosztuje zmiana nazwiska? moj chlopak nosi nazwisko swojego ojczyma który już nie żyje. Chce zmienic na panieńskie swojej mamy czy mozE??? czeka na odpowiedz:) | ||
Ile kosztuje zmiana nazwiska jest napisane kilka postów wyżej, a jak zmienić nazwisko w załączonym artykule, wystarczy go tylko przeczytać, od tego naprawdę głowa nie rozboli. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |