Zadaj pytanie na forum
Rafał DybkaAplikant adwokacki, specjalista w dziedzinie prawa nieruchomości, prawa budowlanego oraz podatkowego. |
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Od wielu lat jestem ubezpieczony w grupowym ubezpieczeniu PZU typ P Plus. W ofercie którą dostaliśmy jest pięknie napisane, że w przypadku martwo urodzonego dziecka należy się świadczenie. Niestety przytrafiła się akurat taka sytuacja, że żona urodziła w 16 tygodniu ciązy. Złożyliśmy dokumenty do PZU i otrzymaliśmy odmowę. Wg Pzu przed 22 tygodniem poród nazywa się poronieniem i nie należy się odszkodowanie. Nigdy nie otrzymałem OWU nawet do wglądu, ale w sumie nie ma to znaczenia ponieważ tam również nie ma takiej informacji. Dlaczego Pzu nie honoruje dokumentu aktu urodzenia z Urzędu Stanu Cywilnego w którym jest jasno i czytelnie napisane: Dziecko martwo urodzone. Dlaczego o takich kruczkach dowiadujemy sie dopiero w chwili kiedy coś się stanie, dopuki płacimy składki nikt nas nie informuje o zmianach jakie zachodzą w przepisach. Co zrobić w tej sytuacji? Mam zamiar się odwołać, ponieważ uważam tą sytuację za oszustwo ze strony PZU. W dniu w którym podpisywałem umowę w/w przepis jeszcze nie obowiązywał. Czy ubezpieczyciel ma obowiązek informowania o zmianach w przepisach? Jak dochodzić swoich praw? Będę wdzięczny za podpowiedź. Drugie pytanie. Gdybym chciał zrezygnować z polisy, czy należy mi się zwrot choć części skladek, czy wszystko co do tej pory wplaciłem przepada? Z góry dziękuję za pomoc. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę złożyć odwołanie do jednostki, która wydała decyzje. Jeżeli podstawą ubezpieczenia były Ogólne Warunki Dodatkowego Grupowego Ubezpieczenia na wypadek śmierci dziecka - zatwierdzone uchwałą nr UZ/86/2004 i UZ/145/2009 to nie mówi się tam o żadnym rozróżnieniu terminu porodu. Proszę w odwołaniu zaznaczyć, iż Pan przystąpił do ubezpieczenia wg określonych warunków, a nie wewnętrznych ustaleń PZU. Proszę również opisać wszystko to co mi Pan opisał. Odnośnie rezygnacji - to niestety zwrot składek w przypadku przedmiotowego ubezpieczenia nie przysługuje. Odzyskanie pieniędzy z polisy możliwe jest tylko w przypadku ubezpieczeń typu inwestycyjnego.
---------------------specjalista ds odszkodowań info@ic-odszkodowania.pl | ||
linki reklamowe | |
~Bugis 88.156.*.* |
Dziękujemy bardzo za porade,spróbuje napisać takie odwołanie i dam Pani znać co będzie się działo dalej,pozdrawiam i życze Wesołych Świąt. | ||
~mama Aniołka-:) 87.204.*.* |
Ja mam w PZU ubespieczenie grupowe z męża paracy. My dostaliśmy śmiertelne mąż i ja bez żadnych problemow. I urodziłam córkę w 6mieś.martwą. dowiedziałam się od znajomej że mogę sie jeszcze starać z PZU za porodowe,możę wyciągne z mężem jeszcze raz polise i pojedziemy. Poprostu walcz o to co wam się nalęży. pozdrawiam i powodzenia!!!!!!!!!!!!1 | ||
~Bogdan 88.156.*.* |
Witam w Nowym Roku,życząc wszystkiego najlepszego,mam pytanie dotyczące tego odwołania,jaki mam czas na jego wysłanie,niechciałbym czegoś przegapic,pozdrawiam. | ||
Proszę zrobić to jak najszybciej. Ubezpieczyciele często podają termin 30 dni ale proszę zrobić to nawet jak już został ten termin przekroczony. Pozdrawiam
~bugis 88.156.*.* |
Wracajac do sprawy martwego urodzenia dziecka w 16 tygodniu ciąży, Pzu odpowiedziało nam nastepująco: "W oparciu o ogólne warunki dodatkowego grupowego ubezp. na wypadek urodzenia dziecka -paragraf 4 pkt 2 zakres ubezpieczenia obejmuje zaistniałe w okresie odpowiedzialności urodzenie martwego dziecka w rozumieniu przepisów dotyczących porodów i urodzeń, jeżeli urodzenie zostało zarejestrowane. Zgodnie z załącznikiem Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 21.12.2006-zgonem płodu (urodzeniem martwym)określa się zgon nastepujący przed całkowitym wydaleniem lub wydobyciem z ustroju matki, o ile zgon nastapił po upływie 22 tygodnia ciąży lub później. Z przedłożonych przez Pana dokumentów wynika iż zgon syna nastapił w 16 tygodniu ciązy. Wobec powyższego świadczenie z tytułu urodzenia się dziecka nie może by wypłacone." Nie wiem co teraz robic. W odmowie Pzu powołuje sie na załącznik do Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Faktycznie jest w nim mowa o granicy 22 tygodnia. Z drugiej strony rozporzadzenie to jest z 21.12.2006, a ja przystapiłem do ubezpieczenia przed tym terminem. Czy są jakies szanse na wyegzekwowanie świadczenia, bez wstępowania na drogę sądową? | ||
linki reklamowe | |
Czy otrzymał Pan informację odnośnie zmian OWU - powołanie się na Rozporządzenie Ministra Finansów. Informacje tą powinien Pan otrzymać koniec 2006r lub początek 2007r. Jeżeli nie to proszę w odwołaniu powołać się na brak tej informacji - dodać, iż może fakt ten zdecydowałby na pominięcie tego rozszerzenia lub zmianę Ubezpieczyciela. Jeżeli to nie przyniesie efektu można powierzyć sprawę Firmie odszkodowawczej lub proszę się zwrócić do Rzecznika Ubezpieczeniowego - są to rozwiązania mniej kosztowne i krótsze niż droga sądowa.
~bugis 88.156.*.* |
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. | ||
witam mam pytanie posiadam od 1993roku ubezpieczenie pzu [pracownicze]od 2006 jest kontynulowane indywidualnie moj problem jest inny zona poronila w 10tyg ciazy jednka pzu odmowila mi wyplaty odszkodowania sygeruja ze nalezy sie odszkodowanie od22tyg co mam robic w tym przypadku? | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |