Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał TołwińskiRadca Prawny z kancelarii BGST Radcowie Prawni Borek, Gajda, Tołwiński Spółka partnerska |
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~Lena 89.229.*.* |
co jeśli chodzi o zasady regulacji uczelni przed wejsciem w życie ustawy z 27 lipca 2005 r? Czy jeśli w 2004 roku wpłaciłam wpisowe na uczelnię (studia zaoczne) jednak z tej nauki nie korzystałam i zostałam skreślona z listy studentów to czy uczelnia bądź firma windykacyjna ma prawo wymagac ode mnie zapłaty z odsetkami czesnego za cały semestr? Nie uczęszczałam przez cały semestr na zajęcia, wpisowe przepadło bezzwrotnie, to rozumiem, ale co z zapłatą całej wysokości czesnego? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 80.238.*.* |
Kodeks cywilny Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata. Art. 751. Z upływem lat dwóch przedawniają się: 2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone. Ustawa o szkolnictwie wyższym Art. 7. Uczelnia może prowadzić działalność gospodarczą wyodrębnioną organizacyjnie i finansowo od działalności, o której mowa w art. 13 i 14, w zakresie i formach określonych w statucie. Art. 13. 1. Podstawowymi zadaniami uczelni, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, są: 1) kształcenie studentów w celu ich przygotowania do pracy zawodowej; 2) wychowywanie studentów w poczuciu odpowiedzialności za państwo polskie, za umacnianie zasad demokracji i poszanowanie praw człowieka; 3) prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz świadczenie usług badawczych; 4) kształcenie i promowanie kadr naukowych; 5) upowszechnianie i pomnażanie osiągnięć nauki, kultury narodowej i techniki, w tym poprzez gromadzenie i udostępnianie zbiorów bibliotecznych i informacyjnych; 6) kształcenie w celu zdobywania i uzupełniania wiedzy; 7) stwarzanie warunków do rozwoju kultury fizycznej studentów; 8) działanie na rzecz społeczności lokalnych i regionalnych. 2. Uczelnia zawodowa prowadząca wyłącznie studia pierwszego stopnia nie jest obowiązana do wykonywania zadań określonych w ust. 1 pkt 3 i 4. 3. Zadaniem uczelni medycznej lub podstawowej jednostki organizacyjnej uczelni działającej w dziedzinie nauk medycznych albo weterynaryjnych może być także uczestniczenie w sprawowaniu opieki medycznej albo weterynaryjnej w zakresie i formach określonych w przepisach o zakładach opieki zdrowotnej i przepisach o zakładach leczniczych dla zwierząt. Art. 14. Uczelnia może prowadzić domy studenckie i stołówki studenckie. Co do zasady roszczenia przedawniają się z upływem lat 10, a co do roszczeń o świadczenia okresowe z upływem 3 lat podobnie jak roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (art. 118 kc). Zgodnie zaś z art. 751 par. 2 kc z upływem dwóch lat przedawniają się roszczenia z tytułu nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone. Nie można mówić, że roszczenie o zapłatę ma char. okresowy, ponieważ ilość czesnego jest z góry określona. Z drugiej strony odrzucona może być interpretacja, że roszczenie to wynika z działalności gospodarczej ponieważ zgodnie z art. 7 ustawy o szkolnictwie wyższym uczelnie nie mogą prowadzić działalności gospodarczej, co w tym kontekście może być potraktowane jako argument przeciw. Zatem należy odwołać się do art. 751 pkt. 2) kc i wskazać na "zawodowy" (profesjonalny i stały) char., co usprawiedliwiałoby 2 letni termin przedawnienia. Należy zatem złożyć oświadczenie o podniesieniu zarzutu przedawnienia zgodnie z art. 751 pkt. 2) kc i zaznaczyć, że wobec tego roszczenie nie jest wymagalne. | ||
linki reklamowe | |
Kodeks cywilny
---------------------Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata. Art. 751. Z upływem lat dwóch przedawniają się: 2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone. Ustawa o szkolnictwie wyższym Art. 7. Uczelnia może prowadzić działalność gospodarczą wyodrębnioną organizacyjnie i finansowo od działalności, o której mowa w art. 13 i 14, w zakresie i formach określonych w statucie. Art. 13. 1. Podstawowymi zadaniami uczelni, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, są: 1) kształcenie studentów w celu ich przygotowania do pracy zawodowej; 2) wychowywanie studentów w poczuciu odpowiedzialności za państwo polskie, za umacnianie zasad demokracji i poszanowanie praw człowieka; 3) prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz świadczenie usług badawczych; 4) kształcenie i promowanie kadr naukowych; 5) upowszechnianie i pomnażanie osiągnięć nauki, kultury narodowej i techniki, w tym poprzez gromadzenie i udostępnianie zbiorów bibliotecznych i informacyjnych; 6) kształcenie w celu zdobywania i uzupełniania wiedzy; 7) stwarzanie warunków do rozwoju kultury fizycznej studentów; 8) działanie na rzecz społeczności lokalnych i regionalnych. 2. Uczelnia zawodowa prowadząca wyłącznie studia pierwszego stopnia nie jest obowiązana do wykonywania zadań określonych w ust. 1 pkt 3 i 4. 3. Zadaniem uczelni medycznej lub podstawowej jednostki organizacyjnej uczelni działającej w dziedzinie nauk medycznych albo weterynaryjnych może być także uczestniczenie w sprawowaniu opieki medycznej albo weterynaryjnej w zakresie i formach określonych w przepisach o zakładach opieki zdrowotnej i przepisach o zakładach leczniczych dla zwierząt. Art. 14. Uczelnia może prowadzić domy studenckie i stołówki studenckie. Co do zasady roszczenia przedawniają się z upływem lat 10, a co do roszczeń o świadczenia okresowe z upływem 3 lat podobnie jak roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (art. 118 kc). Zgodnie zaś z art. 751 par. 2 kc z upływem dwóch lat przedawniają się roszczenia z tytułu nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone. Nie można mówić, że roszczenie o zapłatę ma char. okresowy, ponieważ ilość czesnego jest z góry określona. Z drugiej strony odrzucona może być interpretacja, że roszczenie to wynika z działalności gospodarczej ponieważ zgodnie z art. 7 ustawy o szkolnictwie wyższym uczelnie nie mogą prowadzić działalności gospodarczej, co w tym kontekście może być potraktowane jako argument przeciw. Zatem należy odwołać się do art. 751 pkt. 2) kc i wskazać na "zawodowy" (profesjonalny i stały) char., co usprawiedliwiałoby 2 letni termin przedawnienia. Należy zatem złożyć oświadczenie o podniesieniu zarzutu przedawnienia zgodnie z art. 751 pkt. 2) kc i zaznaczyć, że wobec tego roszczenie nie jest wymagalne. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
witam, ja mam taka sytuacje: zaczęłam studia w roku akademickim 2007/2008, zaliczyłam I semestr i płaciłam czesne co miesiąc, ale juz na II semestr nie chodziłam i przestałam płacic. Szkoła skrelila mnie z listy studentów w październiku 2008 roku i teraz domaga sie zapłaty za semestr II ( na który wogóle nie uczeszczałam o czym moga swiadczyc listy obecności oraz proyokoły po kazdym egzaminie) co mogę zrobic aby nie płacic szkole za nieuczeszczany II semestr. Pozdrawiam | |||
Kiedy była płatna rata za 2 semestr?
---------------------Czy w umowie ze szkołą jest mowa o obow. płatności w przypadku zrezygnowaniu z nauki w trakcie roku? Jak takie zastrzeżenie jest dokładnie sformułowane? Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~bezradny 81.190.*.* |
witam serdecznie, podłączę się do tematu, gdyż jestem w podobnej sytuacji. po zapisaniu się na studia zaoczne, wpłaciłem wpisowe oraz pierwszą z pięciu rat. następnie w terminie opłaciłem ratę drugą, niestety zaraz po tym wyjechałem z miasta. nie uczestniczyłem w żadnych zajęciach prowadzonych przez szkołę. rezygnację złożyłem niestety jedynie telefonicznie, którą pani w dziekanacie wydawać by się mogło przyjechęła. otrzymałem pozew z sądu grodzkiego o nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym. wniosek do sądu wpłynął 26 listopada 2009. z załącznika wynika, że z listy studentów skreślony zostałem 8 lutego 2007. szkoła domaga się zapłaty 3, 4 oraz 5 raty czesnego za pierwszy semestr. chciałbym złożyć sprzeciw, moja sytuacja majątkowa jest w tym momencie tragiczna, nie chcę wykorzystywać luk prawnych, by nie płacić, nie wydaję mi się jednak by szkoła powinna żądać zapłaty za pracę, której względem mnie nie wykonała. od kiedy w moim przypadku roszczenie stało się wymagalne? czy napewno są to 2lata? rozumiem, że końcowa data to 27.11.2009? szkola wysylala wezwania do zaplaty, ktore pierwsze zostalo odebrane 17.12.2208, drugiego nie podjęto w terminie. z tego co wiem, wezwanie te nie posiadają mocy prawnej i nie przerywają biegu przedawnienia? umowa zawarta ze szkołą http://www.gwsh.gda.pl/doc/um1.pdf z góry gorąco dziękuję za wszelaką pomoc | ||
Jakie były daty wpłaty kolejnych rat za, jak rozumiem, semestr zimowy 2007?
---------------------Kiedy złożył Pan rezygnację ze studiów? Czy ma Pan jakieś potwierdzenie tego faktu? Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
~bezradny 81.190.*.* |
terminy wpłat były następujące: 1rata do 10 września 2006 - opłacona wraz z wpisowym podczas zapisywania się na studia 2rata do 10 października 2006 - opłacona w terminie 3rata do 10 listopada / 4rata do 10 grudnia / 5rata do 10 stycznia - nie opłacone raty rezygnację złożyłem w drugiej połowie października, pod koniec miesiąca. dokładnej daty nie pamiętam. niestety żadnego potwierdzenia tego faktu mieć nie mogę, gdyż jak wspomniałem telefonowałem jedynie zza granicy. na papierze szkoła jakby nie przyjęła mojej rezygnacji i skreślony z listy studentów dnia 08.02.2007. prawdopodobnie ne zostałem nawet dopuszczony do sesji z powodu braku wpłaty czesnego w terminie. | ||
Kodeks cywilny
---------------------Art. 74. § 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej. § 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma. § 3. Przepisów o formie pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych nie stosuje się do czynności prawnych w stosunkach między przedsiębiorcami. Art. 76. Jeżeli strony zastrzegły w umowie, że określona czynność prawna między nimi powinna być dokonana w szczególnej formie, czynność ta dochodzi do skutku tylko przy zachowaniu zastrzeżonej formy. Jednakże gdy strony zastrzegły dokonanie czynności w formie pisemnej, nie określając skutków niezachowania tej formy, poczytuje się w razie wątpliwości, że była ona zastrzeżona wyłącznie dla celów dowodowych. Art. 117. § 1. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu. § 2. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne. Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata. Art. 120. § 1. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie. Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się: 1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia; 2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje, 3) przez wszczęcie mediacji. Art. 124. § 1. Po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo. § 2. W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone. Art. 750. Do umów o świadczenie usług, które nie są uregulowane innymi przepisami, stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu. Art. 751. Z upływem lat dwóch przedawniają się: 2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone. Ustawa o szkolnictwie wyższym Art. 160. 1. Organizację i tok studiów oraz związane z nimi prawa i obowiązki studenta określa regulamin studiów. 2. Studia w uczelni są prowadzone według planów studiów i programów nauczania. 3. Warunki odpłatności za studia określa umowa zawarta między uczelnią a studentem w formie pisemnej. Proszę w sprzeciwie podnieść przede wszystkim zarzut przedawnienia. Proszę powołać się na art. 751 pkt. 2) w zw. z art. 750 kc. W mojej ocenie bowiem w tej sytuacji obow. 2 letni termin przedawnienia. Tym samym skoro dopiero 26 listopada 2009 r. wniesiono powództwo, to do tego czasu wszystkie należności nim objęte uległy przedawnieniu a więc zgodnie z art. 117 § 2 kc nie musi Pan ich uiścić. Zapewne druga strona powoła się na to, że umowa o studiowanie jest umową nazwaną do którego nie stosuje się przedawnienia przewidzianego przez regulację umowy zlecenia. W rzeczywistości zgodnie z art. 160 § 3 ustawy o szkolnictwie wyższym nie wprowadza nazwanego modelu o nauczanie, a jedynie przewiduje, że umownie i na piśmie określa się kwestie odpłatności za studia. Tym samym nie wyłączone jest zastosowanie przepisów art. 751 pkt. 2) kc o dwuletnim przedawnieniu. Gdyby nawet odrzucić zasadność tej tezy i przyjąć 3letni termin przedawnienia zgodnie z art. 118 kc, to nie uległaby przedawnieniu jedynie 4 i 5 rata. 10letni przedawnienia jest tu nie do przyjęcia bo szkoła prowadzi w zakresie nauki działalność profesjonalną, z czym wiąże się „ostatecznie” trzyletni termin przedawnienia. Z ostrożności warto również podnieść zarzut z § 10 umowy o nauczanie, zgodnie z którą student może zawsze zrezygnować z nauki a wraz ze złożeniem rezygnacji umowa wygasa. Skoro doszło do rezygnacji, to umowa wygasła a zatem jakie są podstawy roszczeń uczelni? Z tego już tłumaczyć będzie musiał się pełnomocnik uczelni J Wprawdzie mowa jest o pisemnej rezygnacji ale skoro nie zastrzeżono dla nie formy pod rygorem nieważności to, że złożył ją Pan tel. nie sprawiło, że była ona nieważna (art. 76 kc). Forma pisemna była w tym wypadku zastrzeżona jedynie dla celów dowodowych, ale w relacji z uczelnią nie jest Pan ograniczony niemożnością powoływania się na Pana oświadczenia złożone nie na piśmie w tym zakresie (art. 74 § 2 kc). Proszę zatem złożyć i opłacić sprzeciw oraz dołączyć do niego wszelkie środki dowodowe na poparcie tez sprzeciwu. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
witam, rata za II semestr juz nie byla wpłacana, gdy zaliczylam I semestr i zdalam ideks, nie odebralam go juz z dziekanatu (a przeciez w indeksie sa zaliczenia i dzięki tym zaliczeniom mozna podejsc do egzaminu), szkola twierdzi ze z wiazku z niezaliczeniem semestru II zostalam skreslona z listy studentów, a jak moglam go zaliczyc gdy nie mialam oplaconego czesnego a bez niego nie mozna podejsc do egzaminów. w regulaminie szkoly jest napisane: "student w przypadku nie zgłoszenia rezygnacji zostaje skreslony przy braku zaliczenia sesji ezaminacyjnej i obowiązany jest dokonać zapłaty za cały semestr, który porzedzał sesje egzaminacyjną, której student nie zaliczył. W takim przypadku za dzień rozwiązania umowy uznaje sie date decyzji Dziekana o skreśleniu z listy studentów". Tez jest taki paragraf, ze po 30 dniach od daty wpłaty raty, nie zostanie wplacone czesne szkoła ma prawo skreslic studenta z listy studentów i tym samym rozwiazania niniejszej umowy z data 30-tego dnia opoznienia w dokonaniu wplat. Tutaj z kolei uczelnia sie zabezpiecza ty ze MA PRAWO, ALE NIE MUSI. Ja juz nie wiem jak to wykorzystac przeciwko szkole i jak to sformulowac w pismie do uczelni. pozdrawiam | |||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |