Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~gość 83.22.*.* |
mój narzeczony jest w areszcie śledczym. Siedzi prawdopodobnie za rozbój kwalifikowany. Czyli grozi mu od 3 do 15 lat pozbawienia wolności. Pracował w żandarmerii i nigdy nie był karany a ja jestem w 4 mies. ciąży. Chciałabym się dowiedzieć czy jest jakakolwiek szansa że dostanie tzw. zawiasy... proszę... jeśli ktoś coś wie na ten temat niech mi odp... | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę Pani, Niestety mam dla Pani złą wiadomość. Rozbój kwalifikowany jest zbrodnią i zagrożony jest karą od 3 lat pozbawienia wolności. Na etapie sądowym nie ma możliwości orzeczenia zawieszenia kary, bowiem najwyższy wymiar zawieszonej kary w myśl KK to 2 lata pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres 5 lat. Nie ma również możliwości zawarcia porozumienia karnoprocesowego z prokuratorem (jeśli toczy się śledztwo) bo jest to możliwe tylko przy występkach i to zagrożonych karą do 10 lat pozbawienia wolności. Jedyna szansa dla Pani narzeczonego na ewentualne zawieszenie kary to zmiana kwalifikacji prawnej czynu, czyli udowodnienie iż był to „zwykły rozbój”. Wówczas w myśl przepisów teoretycznie możliwe jest zawieszenie kary, z tym że może to mieć miejsce jedynie gdy sąd wymierzy najniższy możliwy wymiar kary i uzna dodatkowo, iż oskarżony zasługuje na szansę w postaci zawieszenia wykonania kary. Wszystko zależy od indywidualnych okoliczności sprawy i oceny sądu, z tym że należy wskazać na to, że polityka karna państwa realizowana przez sądy zakłada surowe traktowania sprawców odpowiadających za rozbój, z czego wynika iż nawet przy wskazanym układzie szanse na uzyskanie zawieszenia wykonania kary są niestety niewielkie. | ||
linki reklamowe | |
~? 79.184.*.* |
witam , mam pewien problem rok temu został popełniony rozboj przez moja siostre dziewczyna została pobita ,miala kilka siniakow i został jej zabrany telefon , wkrotce jest rozprawa i chciała bym wiedziec czeo mozna sie spodziewac? | ||
Proszę Pani, Przestępstwo rozboju jest określone w art. 280 Kodeksu karnego. W związku z faktem, iż nie pisze Pani, że siostra używała jakiegoś narzędzia w czasie czynu, wnioskuję iż odpowiada za “zwykły” rozbój określony w art. 280 § 1 KK. Zgodnie z treścią wskazanego przepisu za popełnienie rozboju grozi kara od 2 do 12 lat pozbawienia wolności. Musi Pani wiedzieć, że najwyższe tzw. “zawiasy” czyli warunkowe zawieszenie kary to 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 5 lat próby, co oznacza iż praktycznie górna granica zawieszenia wykonania kary jest najniższą możliwą karą, którą może otrzymać siostra za rozbój. W opisanych okolicznościach, zmuszony jestem wskazać, że siostra będzie miała dużo szczęścia jeżeli uda jej się otrzymać wyrok w zawieszeniu. Jest to możliwe przy okolicznościach łagodzących (jeśli takie istnieją w sprawie) lub przy ewentualnym dobrowolnym poddaniu się karze na rozprawie. W razie wymierzenia przez sąd kary wyższej niż 2 lata pozbawienia wolności, kara ta nie będzie mogła być “zawieszona”, co oznacza iż siostra będzie miała tę karę do odbycia w odpowiednim więzieniu. | ||
~gość 85.89.*.* |
mam takie pytanie moj narzeczony został osadzony w areszcie sledczym na sankcji za rozubj mial juz wczesniej zawieszenie kture mu jeszcze nie minelo bylo to 6 miesiecy na 3 lataz z tego samego artukułu ja jestem w 7 miesiacu ciazy czy to sie liczy do jego wyroku i ile moze dostac . bardzo prosze o odpowiedz | ||
~ewa 81.100.*.* |
Witam mam takie pytanie bardzo prosze o pomoc. Moj chlopak pracuje w Anglii i jeden anglik wyzywal go od polskich idiotow itp ogolnie doszlo do dyskryminacji. Jednak on tego nie zglosil do sadu ale sa swiadkowie ze tak sie odzywal. Lecz pewnego dnia ten anglik podmienil mu wozek w aucie ktorym jechal bo on rozwozil lodowki i moj chlopak go popchnal ten anglik go odepchnal i moj chlopak podniosl go do gory i rzucil na ziemie. Niestety wtedy tamten rozbil glowe i teraz sparwa poszla do sadu o ciezkie uszkodzenie ciala ale nieumyslne. Czy moze isc za to do wiezenia czy dostanie zawiasy bo dostal sekcje 20 i za to grozi do 5 lat wiezienie. Nie byl nigdy karany i niechcial mu rozbic glowy. Z gory dziekuje za pomoc. | ||
Proszę Pani, W odpowiedzi na Pani pytanie z przykrością stwierdzam, iż nie odnajduje się jako specjalista w a zakresie prawa i postępowania karnego angielskiego. Próbując Pani pomóc mogę jedynie uczynić pewne porównanie przez analogię – pewne mechanizmy ocenne powinny być tożsame. Okolicznością łagodzącą dla Pani chłopaka z pewnością jest fakt, iż popełnił ów czyn nieumyślnie, tak jak i fakt uprzedniej niekaralności. Wydaje się, iż polityka karna w Anglii, podobnie jak polityka karna w Polsce, w takim przypadku powinna zmierzać ku daniu szansy sprawcy w postaci zawieszenia wykonania kary lub innej podobnej instytucji, albowiem z założenia więzienie jest dla osób zdemoralizowanych, osób wobec których kara inna niż pozbawienie wolności nie spełni swoich celów. Mam nadzieję, że taka odpowiedź Panią uspokoi. | ||
linki reklamowe | |
~Gosc**** 83.26.*.* |
Witam, mam 28 lat. Zostałem pobity przez 4 chlopakow (pelnoletnich) i zostal zabrany mi telefon-mam na to jednego swiadka, ktory na policli potwierdzil moje zeznania. Po pobiciu stracilem przytomnosc i zostalem przewieziony do szpitala. Policja uznala to za rozbuj. Znam sprawcow. Jaka kare sad moze wymierzyc za taki czyn tym chlopakom?? Dodam ze mam spuchnieta twarz, sporo krwiakow pod skora i innych obrazen, sprawcy grozili mi i mojemu swiadkowi- co slyszala inna osoba. Z gory dziekuje !! | ||
~lelo 89.230.*.* |
Mam pytanie Czy jak człowiek był świadkiem rozboju i został oskarżony jako współwinny. To czy grozi mu więzienie? | ||
~lelo 89.230.*.* |
A i jeśli tego człowieka znajdzie się w innym kraju to ile musi czekać w tamtejszym więzieniu na przewiezienie do Polski? Czy to może potrwać nawet kilka miesięcy? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |