20 marca 2010
Anatola, Klaudii
Znajdujesz się: Wieszjak.pl » Prawo » Forum
|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  | Forum wieszjak.pl  |

Komentarze do artykułu:

Odśnieżanie chodników.

Za odśnieżanie chodników nie jest odpowiedzialna gmina. Obowiązek odśnieżania spoczywa na właścicielach przyległych nieruchomości. Warto o tym pamiętać, jeśli chce się uniknąć mandatu.

Czytaj cały artykuł »

» Odśnieżanie chodników
~andzrej
212.59.230.*
11:22 08-01-2010  

Ważne!
Za chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej, która służy do ruchu pieszego i jest położona bezpośrednio przy granicy nieruchomości
Czego nie trzeba odśnieżać

Gdy wypadek wydarzy się na przystanku tramwajowym, to odpowiada przedsiębiorca, a gdy na jezdni - zarządzający drogą. Natomiast w takich przypadkach nie ponosi odpowiedzialności właściciel przyległej posesji.

Gdyby właściciel powierzył wykonywanie tych prac innej osobie albo firmie, to wówczas za skutki wypadku odpowiada ten, kto zobowiązał się do sprzątania posesji.

Właściciel nieruchomości nie musi odśnieżać chodnika wówczas, gdy nie przylega on bezpośrednio do nieruchomości, lecz dzieli go od niej pas trawnika. Wtedy obowiązek usuwania z niego śniegu ciąży na gminie. Jeżeli na chodniku znajduje się przystanek komunikacyjny, płatny postój albo miejsca przeznaczone do parkowania pojazdów, to wówczas obowiązek uprzątnięcia ich ciąży na firmach, które je użytkują.

Nie uprząta też śniegu z jezdni, ponieważ za to odpowiada zarząd drogi.

Natomiast właściciel nieruchomości powinien odśnieżyć chodnik, na którym stoi kiosk. Obowiązek odśnieżania nie ciąży na właścicielu kiosku.

Właściciel nieruchomości nie odśnieża jezdni, przylegających do chodnika przystanków tramwajowych, autobusowych i trolejbusowych oraz torowisk tramwajów. należy to do obowiązków przedsiębiorców, którzy użytkują tereny służące komunikacji publicznej.
Dowolny wybór środków

~gość
212.75.102.*
15:38 11-01-2010  

A jak i gdzie złożyć skargę na powiat, który zarządza chodnikiem i drogą i jak można wymusić na urzędzie dbanie o odśnieżanie?
Zapoznałam się z zapisami ustawy, potwierdziłam czy powiat faktycznie powinien odśnieżać, ale osoba odpowiedzialna za to odpowiedziała mi:
- to są Pani wymysły, nie ma tak w ustawie (chodzi o fragment pasu zieleni)Czyli najpierw próbowano mnie wprowadzić w błąd.
- na stwierdzenie, że czekam od kilku lat, żeby zaczęli sprzątać śnieg padła odpowiedź: To niech Pani sobie dalej czeka.
- a na ostatnie pytanie dlaczego nie sprzątają śniegu? Odpowiedziano mi : Bo nie.
Czy można obciążyć poniesionymi kosztami? Jak właściciel nie sprząta chodnika to dostaje mandat od straży miejskiej, a jak nie dba gmina albo powiat to kto powinien wystawić im kare?

~gosciu
79.188.166.*
14:22 25-01-2010  

alez gość to ty wystawiasz mandat powiatowi i gminie. a dokladniej dajesz go w wyborach....
PROSTE i Skuteczne.....

~hm
192.168.32.*
14:39 01-02-2010  

hm

~henryk1548
83.23.16.*
18:33 02-02-2010  

Jeżeli gmina ma obowiązek do odbioru nieczystości, nieczystości płynnych itp. to robi to odpłatnie, to dlaczego ja mam świadczyć nieodpłatnie usługi na chodniku, który nie jest moją własnością? Gdyby była chociaż jakaś ulga w podatku od nieruchomości, to w pewnym stopniu byłaby rekompensata. To się nazywa równouprawnienie w POlsce!!!

~prawnik
88.199.139.*
04:42 18-02-2010  

to ze w ustawie nie ma wyraznie wskazanego obowiazku odsniezania chodnika przez gminy nie znaczy ze takiego obowiazku nie ma wogole

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Ekspert wieszjak.pl
Marcin Janiak
Prawnik, ekspert w zakresie prawa cywilnego