18 marca 2010
Cyryla, Edwarda
Znajdujesz się: Wieszjak.pl » Prawo » Forum
|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  | Forum wieszjak.pl  |

» Bezpodstawny wniosek do komornika.
~Wojtek
90.156.122.*
18:51 09-01-2010  

Witam.
Czy istnieje możliwość złożenia wniosku do komornika przez byłą żonę, mimo regularnie płaconych alimentów? Podkreślam - przez wszystkie lata nigdy nie wystąpił nawet dzień zwłoki.
Jaka nastąpi teraz procedura? Jak się bronić?

Michał Waś
20:57 09-01-2010  

Kodeks postępowania cywilnego
Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
1) przeczy zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności, a w szczególności gdy kwestionuje istnienie obowiązku stwierdzonego tytułem egzekucyjnym niebędącym orzeczeniem sądu albo gdy kwestionuje przejście obowiązku mimo istnienia formalnego dokumentu stwierdzającego to przejście;
2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może powództwo oprzeć także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, a także zarzucie spełnienia świadczenia, jeżeli zarzut ten nie był przedmiotem rozpoznania w sprawie;

Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

Proszę jak najszybciej złożyć przed komornikiem dowody na piśmie zapłaty alimentów (np. potwierdzenia przelewów bankowych albo pokwitowania żony) i wystąpić o powstrzymanie się przez komornika z dalszymi czynnościami egzekucyjnymi.
Jednocześnie należy złożyć powództwo przeciwegzekucyjne do sądu dokumentując je dowodami wskazanymi powyżej.
Doradca Wieszjak.pl
~Wojtek
83.15.164.*
14:43 13-01-2010  

Dziękuję Panu.

baca80
09:04 20-01-2010  

witam
chciałbym prosić o rade
mam zasądzone alimenty na dwoje dzieci w wysokości 500zł,do tej pory płaciłem na czas a nawet przed terminem.na konto byłej
w styczniu jednak z powodu iz zmieniałem miejsce zamieszkania oraz szukałem innej pracy spózniłem sie z płatnościa o 5 dni.wczesniej telefonicznie poinformowałem byłom o tym iz moze sie zdazyc ze wysle jej tylko cześć należnej kwoty a w kolejnym miesiacu jej to wyrównam.ta nieczekajac na nic oddała sprawe do komornika który jej doradził by nieprzyjmowała zadnych pieniedzy odemnie .zamkneła konto na ktore wpłacałem pieniadze ,wysłałem wiec cała należną kwote przekazem pocztowym ,jednak wiem iz i tego przekazu nieprzyjeła,
co mam robić? prosze o pomoc

~gość
109.243.163.*
09:35 20-01-2010  

Babsko po prostu wrednie złośliwe-patrz porada wyżej-wniosek przeciw egzekucyjny plus ksero dododu wpłaty-przekazu pocztowego.

baca80
09:48 20-01-2010  

dziękuje,mam jeszcze takie pytanko
komornik byłej jeszcze się zemną nie kontaktował ani nie przysłał zadnego pisma co mam robic czekac az sie skontaktuje?
p.s.prawdopodobnie byłej chodzi o uzyskanie funduszu alimenta.

~gość
109.243.193.*
15:37 20-01-2010  

Nie wiem-być może dobrze byłoby skontaktować się z nim najpierw i zapytać jakie działania zamierza podjąć i okazać mu dowód przesłania pieniędzy-do wglądu.Swoja drogą dziwny ten komornik-no ale pieniążki za egzekucje chciałby pewnie dostać.Działaj zanim zajmie ci wynagrodzenie!

~damador
212.76.63.*
09:51 01-02-2010  

drobna porada na uchylajacych sie od odbierania pieniedzy - mozesz zlozyc depozyt sadowy - zlozenie kasy do depozytu = splacenie z twoeje strony zobowiazania. jak przychodzi komornik - podajesz mu info o depozycie i dalej nie powienien cie ruszac- mam bardzo podoba sprawe z moja babcia - mimo wplacania jej pieniedzy (odmawia odbieranai przekazow) od roku walczy i finalnie depozyt okazuje sie najbardziej skutecznym sposobem.

baca80
14:06 01-02-2010  

dziękuje za rade.
problem się powtarza ,zaproponowałem nawet ze poniose koszty opłatowe za prowadzenie konta ,była stwierdziła że pieniadze chce otrzymywac tylko po przez komornika,niestety ten do dziś nie kontaktował się zemną a była nie chce mi podać namiarów na ów komornika./
p.s depozyt sądowy musi być koniecznie za 6 miesięcy?

baca80
11:45 05-02-2010  

nadal brak kontaktu ze strony komornika,
jak sprawdzić który komornik prowadzi moja sprawe czy jest na to jakiś sposób?
czy depozyt sądowy musi być koniecznie 6 miesieczny?
/w tej chwili nie stać mnie na taka kwote co robić
prosze o pomoc na forum lub na gg8030453

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Ekspert wieszjak.pl
Paweł Bieżuński
Ekspert z zakresu prawa bankowego