Dałem się nabrać firmie DAD. Co robić?   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/15991,Dalem-sie-nabrac-firmie-DAD.-Co-robic.htm)

tylmanowski - 11:36 11-01-2010
Od jakiegoś czasu głośno się zrobiło o firmie DAD z Hamburga. Można o tym poczytać np. tutaj
http://stopdad.dyn.pl
tutaj
http://www.mariage.com.pl
i w wielu innych miejscach.
W skrócie sprawa wygląda tak: niemecka firma DAD przysyła do polskich firm (i podobno nie tylko polskich) formularz z prośbą o aktualizację danych w tzw. Polskim Rejestrze Internetowym. Na pierwszy rzut oka - wygląda to niewinnie. Ot, coś w rodzaju ankiety. W dole kartki widnieje jakiś tekst drobnym druczkiem, który sprawia wrażenie jakichś mało istotnych uwag. A tymczasem... w tym druczku napisane jest, że niniejszy dokument to zamówienie na reklamę firmy w Polskim Rejestrze Internetowym. Reklama ma widnieć w tym Rejestrze przez 3 lata, a opłata za nią wynosi... 958 euro rocznie! Czyli po pomnożeniu przez 3 wychodzi... jakieś 12 tys. złotych!
Na tę sztuczkę nabrały się już tysiące polskich instytucji. Ja niestety jestem jedną z ofiar. Dałem tam nawet swoją pieczątkę i podpis, tak jak wielu innych to zrobiło. I teraz szukam ratunku! Co robić?
1. czy w sytuacji, gdy dokument podpisał zwykły pracownik, a nie szef firmy, ani żadna osoba upoważniona do zawierania umów, to taki dokument jest w ogóle ważny?
2. jeśli jednak jest ważny, to czy istnieje jakiś sposób wybrnięcia z tej sytuacji, zważywszy, że wśród informacji napisanych drobnym druczkiem była też uwaga, iż obowiązuje tu prawo niemieckie?
Rady, które znajduję w internecie, niestety są momentami sprzeczne. Gdyby zatem doradził mi fachowiec, byłbym niezmiernie wdzięczny.
Michał Waś - 20:02 12-01-2010
Pierwsze skojarzenie to, że ta firma prowadzi działalność "ocierającą" sie o przestępstwo oszustwa. Z tego jednak, co słyszałem, to prowadzono w tej sprawie postępowania karnego, które jednak nie zakończyły sie skierowaniem aktu oskarżenia do sądu.
Warto również z złożyć tej firmie oświadczenie o uchylenie od skutków umowy zawartej pod wpływem błędu wywołanego przez tą firmę.
Myślę, że dobrym pomysłem byłoby poinformowanie o sprawie UOKiK. Wydaje się, że w tej soprawie przekroczono ramy rzetelnej reklamy, co stanowi delikt nieuczciwej konkurencji.
tylmanowski - 12:23 13-01-2010
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Choć nadal się waham, które wyjście jest lepsze: powołać się na fakt, że podpis złożyła osoba nieupoważniona czy właśnie złożyć oświadczenie woli o uchyleniu się od skutków umowy wskutek umyślnego wprowadzenia mnie w błąd? A może jedno i drugie? Wczoraj sprawę nagłośniło TVN24
http://www.tvn24.pl/12692,1637279,0,1,niemiecki-przekret-nanbspadres,wiadomosc.html
i tam polski konsul w Hamburgu doradzał to drugie wyjście, czyli w zasadzie zbieżne z radą pana Michała, któremu jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
tylmanowski - 13:15 13-01-2010
O! Właśnie na stronie

http://stopdad.webpark.pl/dyrektywa.pdf

znalazłem Dyrektywę 2005/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 maja 2005 r. (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 11.6.2005) dotyczącą nieuczciwych praktyk handlowych.

W rozdz. 2, art. 5 czytamy:

"1. Nieuczciwe praktyki handlowe są zabronione.
[...]
4. Za nieuczciwe uznaje się w szczególności praktyki handlowe,
które:
a) wprowadzają błąd w rozumieniu art. 6 i 7"

Przechodzimy zatem do ww. art. 6 i tam czytamy

"1. Praktykę handlową uznaje się za wprowadzającą w błąd jeżeli zawiera ona fałszywe informacje i w związku z tym jest niezgodna z prawdą lub w jakikolwiek sposób, w tym poprzez wszystkie okoliczności jej prezentacji, wprowadza lub może wprowadzić w błąd przeciętnego konsumenta, NAWET JEŻELI INFORMACJE TE W ODNIESIENIU DO JEDNEGO LUB WIĘKSZEJ LICZBY WYMIENIONYCH NIŻEJ ELEMENTÓW SĄ ZGODNE Z RZECZYWISTOŚCIĄ, I KTÓRA W KAŻDYM PRZYPADKU POWODUJE LUB MOŻE SPOWODOWAĆ PODJĘCIE PRZEZ KONSUMENTA DECYZJI DOTYCZĄCEJ TRANSAKCJI, KTÓREJ INACZEJ BY NIE PODJĄŁ [wytłuszczenie moje]:
a) istnienie lub rodzaj produktu;
b) główne cechy produktu [...]
c) zakres obowiązków przedsiębiorcy [...]
d) cena, sposób obliczania ceny lub istnienie szczególnej korzyści cenowej"

Może ta informacja przyda się tym, co podobnie jak ja dali się wrobić?
Michał Waś - 00:05 14-01-2010
Na pewno, ta regulacja jest zbieżna z regulacją ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, stąd sugerowałem poinformowanie również o tym procederze UOKiKu.
tylmanowski - 14:49 14-01-2010
To też zrobię! Wielkie dzięki za radę!
~gość - 11:59 01-03-2010
WITAM JESTEM DOKŁADNIE W W TAKIEJ SAMEJ SYTUACJI JA POPRZEDNIA OSOBA. JA JUŻ SKORZYSTAŁAM Z POMOCY ZNAJOMEGO PRAWNIKA. PISAŁ DO NICH PISMA O UCHYLENIE SIĘ OD PŁATNOŚCI I ŻE DZIAŁAJĄ NIEUCZCIWIE. NIESTETY W ODPOWIEDZI OD NICH DOSTAŁAM PISMO, ŻE FORMULARZ JEST CZYTELNY, JEST PODPISANY PRZEZ NAS I POSIADA PIECZĄTKĘ, A DLA NICH JEST TO WIĄŻĄCE. NIE WIEM CO DALEJ ROBIĆ. SPRAWA TRWA OD X 2009 I DO TEJ PORY NAŁOŻYLI 20 EURO KARY ZA NIEOPŁACENIE FAKTURY. JEŚLI SKOŃCZYŁO BY SIĘ TYLKO NA TEJ JEDNEJ FAKTURZE TO BYŁABYM SKŁONNA OPŁACIĆ I MIEĆ SPOKÓJ , ALE UMOWA JEST NA 3 LATA. PROSZĘ O RADĘ.
~gość - 12:53 03-03-2010
Proponuję wejść na forum strony stopdad. Tam uzyska Pani bardzo dużo informacji, co dalej robić.
Forumowicze z tej strony (jestem jednym z nich) piszą pisma do wszelkich możliwych instytucji, które poniekąd mają swój oddźwięk. Np. Po napisaniu skargi do MSWiA w styczniiu 2010, ta właśnie instytucja w lutym 2010 przekazała sprawę do Prokuratury Warszawskiej. Takich wniosków lub skarg, jakie wpływają do tych instytucji jest mnóstwo, także proponowałabym się przyłączyć.
link do forum stodad
http://stopdad.dyn.pl/forum/viewforum.php?f=3
~gość - 14:53 10-03-2010
DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJĘ. TAK ZROBIĘ. MAM NADZIEJĘ, ŻE TO COŚ POMOŻE BO JUŻ NIE MAM SIŁY DO TYCH OSZUSTÓW.POZDRAWIAM
~printer - 08:06 01-04-2010
Formularze zleceniowe firmy DAD mają ewidetnie charakter podstępny, a więc zabroniony. Należy wysłać oświadczenie, że umowę podpisało się pod wpływem błędu ze względu na podstępny charakter ich formularza i postraszyć procesem sądowym. Firma DAD przegrała już kilka procesów sądowych w Niemczych. Sąd Niemiecki stwierdzał, że ich pisma mają charakter podstępny. Ja tak zrobiłem i się odwalili raz na zawsze. A radcom i prawnikom, którzy uważają, że kto podpisał podstępne pismo jest związany taką umową, proponuję się dokształcić.
tylmanowski - 13:33 11-10-2010
Ha! Ja też już mam problem z głowy. Okazało się, że istnieje w Niemczech kancelaria adwokacka prowadzona przez Polkę. I bez jeżdżenia do Niemiec można z tą polską panią mecenas skontaktować się telefonicznie lub e-mailowo, przesłać jej upoważnienie do występowania w swoim imieniu i ona już idzie z tym do sądu, a my nie musimy się o nic martwić, czekamy tylko na wieści od niej. Z tego co wiem, już sporo polskich firm zgłosiło się do tej kancelarii i jak do tej pory - DAD WSZYSTKIE SPRAWY PRZEGRAŁ! Więcej możecie dowiedzieć się na forum http://stopdad.dyn.pl/forum/
Pozdrawiam wszystkie ofiary podstępu DAD i życzę powodzenia :D
~Romek - 18:19 31-01-2011
Witam wszystkich. Właśnie otrzymałem informację z kancelarii prawniczej w Hamburgu, że firma DAD odstępuje od umowy. Warunkiem jest oczywiście to, ze nie będę występował na drogę sądową o zwrot kosztów postępowania. Niemniej po przetarciu szlaku też się o to pofatyguję. Jak na razie jeden etap jest już z głowy.
Gdyby ktoś chciał niech pisze na rammam@interia.pl opowiem jak załatwić
poniżej namiary na kancelarię, która się specjalizuje w tym temacie

Przy okazji pragnę Pan poinformować, że mamy nowe numery telefonów:

Telefon: 0049 421 69 66 11-01

Fax: 0049 421 69 66 11- 66

Osoby trafiające do nas poprzez Forum DAD zwróciły naszą uwagę, że podane tam numery są już nieaktualne. Ponieważ na marzec planujemy jeszcze przeprowadzkę naszego niemieckiego biura mogę wystąpić kłopoty z „odnalezieniem” nas.

Oczywiście nasze adresy mailowe nie ulegają zmianie,

Podobnie jak polski numer telefonu,

77 40277-04,

który ma również bezpośrednie połączenie z biurem niemieckim. Polscy klienci mogą zatem korzystać również z tego numeru.

Jeśli ma Pan możliwości kontaktu z osobami z forum , proszę Pana o poinformowanie ich o moich zmianach kontaktowych.

Aleksandra Wlodarczyk-Zimny

Rechtsanwältin

Baumwollbörse I. Stock

Wachtstr. 17-24

D-28195 Bremen

Tel.: 0049 421 69 66 11-0

Fax: 0049 421 69 66 11 66

Mobil: 0049 172 1340631

w-zimny@adwokat-niemcy-polska.pl

www.adwokat-niemcy-polska.pl

w-zimny@rechtsanwalt-deutschland-polen.de

www.rechtsanwalt-deutschland-polen.de
~Romek - 18:19 31-01-2011
Witam wszystkich. Właśnie otrzymałem informację z kancelarii prawniczej w Hamburgu, że firma DAD odstępuje od umowy. Warunkiem jest oczywiście to, ze nie będę występował na drogę sądową o zwrot kosztów postępowania. Niemniej po przetarciu szlaku też się o to pofatyguję. Jak na razie jeden etap jest już z głowy.
Gdyby ktoś chciał niech pisze na rammam@interia.pl opowiem jak załatwić
poniżej namiary na kancelarię, która się specjalizuje w tym temacie

Przy okazji pragnę Pan poinformować, że mamy nowe numery telefonów:

Telefon: 0049 421 69 66 11-01

Fax: 0049 421 69 66 11- 66

Osoby trafiające do nas poprzez Forum DAD zwróciły naszą uwagę, że podane tam numery są już nieaktualne. Ponieważ na marzec planujemy jeszcze przeprowadzkę naszego niemieckiego biura mogę wystąpić kłopoty z „odnalezieniem” nas.

Oczywiście nasze adresy mailowe nie ulegają zmianie,

Podobnie jak polski numer telefonu,

77 40277-04,

który ma również bezpośrednie połączenie z biurem niemieckim. Polscy klienci mogą zatem korzystać również z tego numeru.

Jeśli ma Pan możliwości kontaktu z osobami z forum , proszę Pana o poinformowanie ich o moich zmianach kontaktowych.

Aleksandra Wlodarczyk-Zimny

Rechtsanwältin

Baumwollbörse I. Stock

Wachtstr. 17-24

D-28195 Bremen

Tel.: 0049 421 69 66 11-0

Fax: 0049 421 69 66 11 66

Mobil: 0049 172 1340631

w-zimny@adwokat-niemcy-polska.pl

www.adwokat-niemcy-polska.pl

w-zimny@rechtsanwalt-deutschland-polen.de

www.rechtsanwalt-deutschland-polen.de
~gość - 23:25 21-02-2011
Gratuluję i zazdroszczę. Ja staram się nie reagować już od zeszłego roku, ale z nimi tak łatwo się nie da. Sprawę skierowali do firmy zewnętrznej i straszą sądem, wpisem do Krajowego Rejestru Długów itd. Postanowiłam wziąść sprawę w swoje ręce i przekazuję sprawę firmie adwokackiej, która z nimi walczy od dłuższego czasu. O wynikach poinformuję później, jak sprawa się rozwiąże.
piotruśp - 23:37 21-02-2011
[quote=~gość] Gratuluję i zazdroszczę. Ja staram się nie reagować już od zeszłego roku, ale z nimi tak łatwo się nie da. Sprawę skierowali do firmy zewnętrznej i straszą sądem, wpisem do Krajowego Rejestru Długów itd. [/quote]

I przestraszyłaś się?
~Kazik - 18:41 28-12-2011
Jestem jak widze nie jedyna i nie ukrywam że przed końcem roku mnie to pokrzepiło.
Załamałam się ż emam zapłacić 12 tys.
Bardzo dziekuej za wszystkie wpisy i linki i kontakty.
Dajcie znac jaki jest koszt obsługi prawnej w Hamburgu? i Jaki sa koszty rozprawy?

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona