| » Zmiana nazwiska dziecku |
| czarna210174 |
|
||
|
|
Czy ktoś pomoże w takiej sprawie jak zmiana nazwiska dziecku? Mój obecny mąż chciałby adoptować moje dziecko lub przynajmniej dać mu nazwisko o ile to możliwe bez adopcji. Jak to załatwić jeżeli ojciec dziecka żyje, ale nie interesuje się i oczywiście nie płaci alimentów. Pomóżcie, podpowiedzcie coś...
|
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
W jakim wieku jest dziecko, którego zmiana nazwiska miałaby dotyczyć?
Czy biologiczny ojciec dziecka jest pozbawiony praw rodzicielskich? |
||
|
|
||
| czarna210174 |
|
||
|
|
to pisałam ja... tylko się nie zalogowałam, dlatego weszło jako gośc... proszę poradź jak to załatwic, dziękuję:)
|
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
Ustawa o zmianie imion i nazwisk
Art. 2. 1. Wniosek o zmianę nazwiska podlega uwzględnieniu, jeżeli jest uzasadniony ważnymi względami. 2. Ważne względy zachodzą w szczególności, gdy wnioskodawca: 1) nosi nazwisko: a) ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka, b) o brzmieniu niepolskim, c) posiadające formę imienia; 2) pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego używa, lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione. Art. 5. 1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci. 2. Jeżeli zmiana nazwiska dotyczy tylko jednego z rodziców, rozciągnięcie jej na małoletnie dziecko wymaga zgody drugiego z rodziców, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Gdy dziecko ukończyło 14 lat, potrzebna jest również jego zgoda. 3. W razie braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się o rozstrzygnięcie do władzy opiekuńczej. Decyzja co do zmiany nazwiska małoletniego dziecka zapada po uprawomocnieniu się postanowienia władzy opiekuńczej. 4. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio w przypadku, gdy zmiana nazwiska ma dotyczyć tylko małoletniego dziecka. Z wnioskiem o zmianę nazwiska małoletniego dziecka występuje przedstawiciel ustawowy. Proszę złożyć wniosek do USC o zmianę nazwiska dziecka na nazwisko jakie nosi Pani mąż. Wniosek musi być uzasadniony ważnymi względami. Proszę zatem powołać się na więź jaka łączy Pani dziecko z Pani mężem. Wyrazem tej więzi byłaby zmiana nazwisko na nazwisko męża. Można też dodać w uzasadnieniu, że obecnie tworzą Państwo dobrze funkcjonującą rodzinę itd. a ojciec biologiczny dziecka nie utrzymuje takiej relacji z Pani córką, o jaką dba Pani mąż. Sprawa będzie łatwiejsza jeśli przejęła Pani nazwisko po mężu. Skoro mąż nie został pozbawiony praw rodzicielskich i zapewne nie zgodzi się na takie rozwiązanie, to trzeba będzie wystąpić do sądu rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska dziecku. Zważywszy, że Pani dziecko nie ukończyło 14 roku życia nie będzie potrzebna wyraźna zgoda dziecka na zmianę nazwiska, a zatem dziecko nie będzie zaangażowane bezpośrednio w to postępowanie. Zważywszy, że powody zmiany nazwisko określone są w ustawie dość ogólnie ("ważne względy"), to należy zaznaczyć, że decyzja USC w tym zakresie może być "bardzo uznaniowa". |
||
|
|
||
| czarna210174 |
|
||
|
|
Bardzo dizękuję za odpowiedź, ale mam jeszcze wątpliwość... Co, gdyby ojciec dziecka był pozbawiony praw rodzicielskich, czy wtedy nie może się sprzeciwić zmianie nazwiska dziecka? Czy ktoś w ogóle pyta go o zgodę? Jest o tym fakcie powiadamiany?
Czy dobrze zrozumiałam, ze jeżeli zachodzą te "ważne względy" to może to się odbyć na poziomie USC z pominięciem sądu?? A czy gługo trwa proces pozbawienia ojca praw rodzicielskich? Nadmienię może, że został on już pozbawiony praw rodzicielskich na pierwsze dziecko, w poprzednim związku. |
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
1) Wtedy właśnie jego zdanie nie gra roli (art. 5 ust. 2 zd. 1 w zw. z art. 5 ust. 4)
2) Jeśli ojciec nie jest pozbawiony praw rodzicielskich to do zm. nazwiska dziecka potrzebna jest jego zgoda. Jesli tej zgody nie ma, to potrzebna jest zgoda sądu. 3)Nie, "ważne względy" są podstawą w ogóle występowania o zmianę nazwiska. 4) Cieżko wyrokować, ale takie sprawy jak pozbawienie praw rodzicielskich trwaja długo. |
||
|
|
||
| czarna210174 |
|
||
|
|
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Czyli w pierwszej kolejności najlepiej przeprowadzić proces pozbawienia ojca praw rodzicielskich, a potem dopiero zmianę nazwiska... tak zrozumiałam. Ale pozbawienie praw to w sądzie rodzinnym miejsca zamieszkania dziecka, tak? Natomiast potem zmiana nazwiska to tylko USC? |
||
|
|||
| Michał Waś |
|
||
|
Można próbować zmienić nazwisko dziecku bez zgody ojca, kiedy ojciec dysponuje prawami rodzicielskimi. Wtedy potrzeba jest zgoda sądu, jesli ojciec na zmianę się nie zgadza.
Tak, jak pozbawi się ojca praw rodzicielskich, to procedura zm. nazwiska dziecku ograniczy się do USC. |
||
|
|
||
| czarna210174 |
|
||
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)
|
||
|
|||
| monia2009 |
|
||
|
|
Witam.Mam 7-letniego syna. Od 4 lat jestem mężatką , mój mąż nie jest biologicznym ojcem syna. Jednak mój syn od zawsze zna tylko jednego ojca,właśnie mojego męża , nawet nie wie , że jakiś inny istniał.
Biologiczny ojciec od 6 lat pozbawiony jest władzy rodzicielskiej , nigdy nie interesował się synem. Po porodzie zarejestrowałam dziecko w usc, w rubryce ojciec wpisano imię które podałam i moje nazwisko , bo ojciec się nie stawił.Po półrocznej batalii w końcu w usc napisał oświadczenie , że jest ojcem mojego syna. USC wydało nowy akt urodzenia z faktycznymi danymi ojca , jednak dziecko nadal nosiło moje nazwisko. Zaraz po ślubie poszliśmy z moim mężem do USC i bez żadnych problemów zmieniliśmy dziecku nazwisko na nasze wspólne. Teraz mój mąż chciałby adoptować syna , właśnie przygotowujemy sie do napisania i złożenia odpowiednich dokumentów . Chciałabym wiedzieć , czy w przypadku przysposobienia całkowitego , nierozerwalnego jest możliwość zmiany aktu urodzenia , aby w rubryce ojciec został wpisany mój mąż , aby tamta osoba przestała istnieć w akcie urodzenia ? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
||
|
|||
| czarna210174 |
|
||
|
|
A jeszcze jedno pytanie, bo pisze wlasnie pozew o pobawienie praw rodzicielskich... czy w tym pozwie napisac, ze mam zamiar zmienić dziecku nazwisko i mój mąż zamierza syna adoptować? A mozna od razu wnieść o zmianę nazwiska dziecku na moje nazwisko?Czy tak się da? Czy to moze pomóc, czy raczej zaszkodzi?
|
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Warszawa: GLN Sp. K. Tokarczuk, Jędrzejczyk i Wspólnicy Kancelaria Prawna
- » Poznań: Jatczak i Wspólnicy Sp. k.
- » Gdynia: Kancelaria Adwokacko-Radcowska Chabowski & Jaroszewicz S.C.
- » Białystok: Kancelaria Adwokacka Aneta Bowszyc
- » Warszawa: Magdalena Niziołek Kancelaria Radcy Prawnego
|
|
Jacek Janusz
Asesor Komorniczy, specjalista z zakresu postępowania egzekucyjnego |