Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~Ewela83 83.25.*.* |
Prosze o pomoc w mojej sprawie. Dostalam od dziadkow mieszkanie z dzialkami w darowiznie. Zostal sporzadzony u notariusza akt,w ktorym bylo wytyczone,ze dziadkowie maja u mnie sluzebnosc do smierci.Automatycznie w ksegach wieczystych w niedlugim czasie to ja widnialam jako wlasciciel.Minelo osiem lat dziadkowie umarli,a ja sie obawiam czy ich dzieci moga zadac odemnie jakies zachuwki. Prosze o szybka odpowiedz... | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Kodeks cywilny
---------------------Art. 1007. § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu. § 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
~Ewela83 83.25.*.* |
Dziekuje Panu za odpowiedz w mojej sprawie, jeszcze jakby Pan mogl mi wytlumaczyc;co znaczy otwarcie testamentu,czy ja teraz musze zakladac jakas sprawe w sadzie? dziadkowie zmarli w ubieglym roku, a mieszkanie mam od 2002r.Dziadkowie mieszkali ze mna do smierci.? prosze o odpowiedz. | ||
Otwarcie spadku jest tożsame ze śmiercią spadkodawcy.
---------------------Nie, to osoby, które żądają od Pani zachowku muszą ewentualnie to zrobić. Także, żądanie zachowku przez uprawnionych przedawni się po trzech latach od śmierci dziadków (art. 1007 par. 2 kc). Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
~Ewela83 83.25.*.* |
Jesli dojdzie do sprawy w sadzie to jakich kwot moga ode mnie zadac . Dziadkowie mieli dwoch synow i corke ktora jest moja mama i nic ode mnie by nie chciala.Jak sad rozpatruje takie sprawy czy niema zadnego znaczenia, ze mieszkalam tyle lat z dziadkami i w ksiegach wieczystych to ja widnieje jako wlascicielka?.... Prosze o wiadomosc. | ||
Musi Pani złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dziadkach. | ||
Prosze o porade.Moja mama posiada mieszkanie wlasnosciowe(ojciec,wspolwlasciciel juz nie zyje).Jednak mama chce przepisac mieszkanie w ramach darowizny na mnie.Jakie podatki i koszty z tym zwiazane poniose? (obecnie jest sporzadzony testament notarialny o spadku)Jak najlepiej rozwiazac taka sytuacje? | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |