Forum Wieszjak.pl » Prawo » Pomoc prawna » Darowizna »  Dodaj komentarz
Darowizna - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
20:16 04-02-2010  inga 05
Prosze o porade.Moja mama posiada mieszkanie wlasnosciowe(ojciec,wspolwlasciciel juz nie zyje).Jednak mama chce przepisac mieszkanie w ramach darowizny na mnie.Jakie podatki i koszty z tym zwiazane poniose? (obecnie jest sporzadzony testament notarialny o spadku)Jak najlepiej rozwiazac taka sytuacje?
2.
13:00 27-01-2010  Magdalena Golińska
Musi Pani złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dziadkach.
3.
17:52 17-01-2010  ~Ewela83
Jesli dojdzie do sprawy w sadzie to jakich kwot moga ode mnie zadac . Dziadkowie mieli dwoch synow i corke ktora jest moja mama i nic ode mnie by nie chciala.Jak sad rozpatruje takie sprawy czy niema zadnego znaczenia, ze mieszkalam tyle lat z dziadkami i w ksiegach wieczystych to ja widnieje jako wlascicielka?.... Prosze o wiadomosc.
4.
17:16 17-01-2010  Michał Waś
Otwarcie spadku jest tożsame ze śmiercią spadkodawcy.
Nie, to osoby, które żądają od Pani zachowku muszą ewentualnie to zrobić.
Także, żądanie zachowku przez uprawnionych przedawni się po trzech latach od śmierci dziadków (art. 1007 par. 2 kc).
5.
16:59 17-01-2010  ~Ewela83
Dziekuje Panu za odpowiedz w mojej sprawie, jeszcze jakby Pan mogl mi wytlumaczyc;co znaczy otwarcie testamentu,czy ja teraz musze zakladac jakas sprawe w sadzie? dziadkowie zmarli w ubieglym roku, a mieszkanie mam od 2002r.Dziadkowie mieszkali ze mna do smierci.? prosze o odpowiedz.
6.
15:38 17-01-2010  Michał Waś
Kodeks cywilny
Art. 1007. § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
§ 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku.
7.
12:09 17-01-2010  ~Ewela83
Prosze o pomoc w mojej sprawie. Dostalam od dziadkow mieszkanie z dzialkami w darowiznie. Zostal sporzadzony u notariusza akt,w ktorym bylo wytyczone,ze dziadkowie maja u mnie sluzebnosc do smierci.Automatycznie w ksegach wieczystych w niedlugim czasie to ja widnialam jako wlasciciel.Minelo osiem lat dziadkowie umarli,a ja sie obawiam czy ich dzieci moga zadac odemnie jakies zachuwki. Prosze o szybka odpowiedz...

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona