1
Przejdź do strony:
» problem z umowa dilerską
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Halina
79.187.*.*

13:14 20-01-2010
Jestesmy jednym z dilerów maszyn sprowadzanych przez dystrybutora który jest jednym w Polsce, mamy zawartą z nim umowe dilerską i cały problem w tym że dystrybutor sam sprzedaje na moim terenie maszyny. Klienci wyszukując w internecie docierają do dystybutora i ten schodzi im do mojej ceny oczywiście klient ma taniej i bierze, zostaję pominięty pomimo duzych nakladów reklamowych. Marżę od dystrbutora mam 10 % z którą zawsze dzielę się z klientem po to aby sprzedać i dobrze jak zostanie mi ok 5% . Prosze o rozmowę w tym temacie , może macie takie same problemy i jakąś sensowną podpowiedź.
  zgłoś naruszenie regulaminu

14:59 20-01-2010
Czy ma Pani podpisana umowę na dystrybucję na wyłączność w określonym obszarze?
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.

linki
reklamowe

~Halina
79.163.*.*

18:09 20-01-2010
tj. umowa dilerska zawarta z dostwcą na sprzedaż maszyn, urządzeń i ich serwis do realizacji wyłącznie na określonym terytorium w odległości nie wiekszej niż 100km od miejsca prowadz.działaln.gospodarczej. Diler może sprzedawac wyroby poza terytorium wskazanym wyłącznie za pisemną zgodą Dostawcy.

22:28 20-01-2010
Ale czy ma Pani na to terytorium wyłączność?
Jeśli tak, to zastosowanie zanjdzie art. 550 kc jeśli Pani odsprzedaje towary dystrybutora, a jeśli Pani pośredniczy w sprzedaży to art. 761 par. 2 kc.

kodeks cywilny
Art. 550.
Jeżeli w umowie sprzedaży zastrzeżona została na rzecz kupującego wyłączność bądź w ten sposób, że sprzedawca nie będzie dostarczał rzeczy określonego rodzaju innym osobom, bądź też w ten sposób, że kupujący będzie jedynym odprzedawcą zakupionych rzeczy na oznaczonym obszarze, sprzedawca nie może w zakresie, w którym wyłączność została zastrzeżona, ani bezpośrednio, ani pośrednio zawierać umów sprzedaży, które mogłyby naruszyć wyłączność przysługującą kupującemu.

Art. 761. § 2.
Jeżeli agentowi zostało przyznane prawo wyłączności w odniesieniu do oznaczonej grupy klientów lub obszaru geograficznego, a w czasie trwania umowy agencyjnej została bez udziału agenta zawarta umowa z klientem z tej grupy lub obszaru, agent może żądać prowizji od tej umowy. Dający zlecenie obowiązany jest w rozsądnym czasie zawiadomić agenta o zawarciu takiej umowy.
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

~Halina
79.187.*.*

09:11 21-01-2010
zapis w umowie mam taki jak podałam w kom 2 tj "....wyłącznie na określonym terytorium ......" , sama nie wiem ale chyba to jest zapis o wyłączności, czy byc może powinien on miec inna treść?

09:25 21-01-2010
Z tego co Pani zacytowała nie wynika zastrzezenie wyłączności na Pani rzecz. Wręcz przeciwnie to zastrzeżenie stanowi dla Pani ograniczenie zakresu prowadzonej przez Panią działalności do określonego terytorium.
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

~Halina
79.187.*.*

14:50 21-01-2010
a no własnie czyli mnie ograniczyli, a sami Dostawca moga sprzedawać nawet na moim terenie i tu własnie "kot pogrzebany"

linki
reklamowe

14:04 23-01-2010
Proszę zatem spróbować renegocjować zawartą umowę.
---------------------
Pozdrawiam.
Michał

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona