Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | Łukasz Nysztal | barszym |

Witam serdecznie. Sprawa wygląda tak: w zeszłym roku podpisałam umowę na wynajem sali. Niestety z pewnych powodów nie mogłam skorzystać z tej usługi, a nie chcąc tracić wpłaconej zaliczki (2000zl), za zgodą właścieciela podpisałam nową umowę na rok 2010. Już wiem, że nie skorzystam z wynajmu sali i zgodnie z terminem (umowa mówi o terminie nie krótszym niz 180 dni, ja rezygnuje z umowy z 240-dniowym wyprzedzeniem) zaznaczonym w umowie, odstępuje od umowy z prośbą o zwrot wpłaconych pieniędzy. Właściciel nie zgadza sie na zwrot pieniedzy, tlumaczac sie poniesionymi kosztami w zwiazku z zerwaniem przeze mnie umowy. Czy w zwiazku z zerwaniem poprzedniej umowy, a podpisaniem nowej i rezygnacja z niej w terminie, daje wlascicielowi takie prawo?? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nikt nie pomoze?? W Pon. musze skontaktowac sie z ta osoba, a nie bardzo wiem jakich argumentow sie trzymac. Czy umowa, ktora zostala podpisana jako pierwsza, stracila na waznosci, kiedy podpisalam ta nowa?? Czy w takim razie moge ubiegac sie o zwrot wplaconej zaliczki, jesli usluga nie zostala wykonana?? Z gory dziekuje. | |||
linki reklamowe | |
~Adam Fordon 212.75.*.* |
A czy była to zaliczka czy zadatek?? | ||
Zaliczka. Juz czytalam wiele na ten temat, znam roznice miedzy zaliczka, a zadatkiem. W umowie jasno jest mowa o zaliczce. Pisalam kilka razy (nie moge osobiscie) do Pani odpowiedzialnej za wynajem sali, ale uparla sie i powiedzialaa, ze nie odda zaliczki. | |||
~wrocek 90.156.*.* |
Umowę należy pisemnie (polecony + ZPO) wypowiedzieć z jednoczesnym wezwaniem do zwrotu zaliczki w terminie ..... dni od dnia otrzymania wypowiedzenia. Zaliczką musi być zwrócona jako element ceny za usługę/towar z którego zrezygnowano. Jak zaliczki kontrahent nie zwróci pozostaje sąd tj. pozew o zapłatę kwoty zaliczki + odsetki za zwłokę po dniu wyznaczonym w wypowiedzeniu + ewentualne koszty zastępstwa procesowego (prawnik). Powodzenia | ||
~wwwww 80.50.*.* |
Witam!! Mam problem, wynajęłam salę na imprezkę, zaliczka 2000zł została przelana. Do imprezy nie doszło, 13 m-cy przed wynajętym terminem w rozmowie z właścicielka sali dowiedziałam się że zwróci mi zaliczkę ale w wys. 1280zł gdyż musi mi odjąc podatek dochodowy i Vat??? Czy tak ma to wyglądać? Czy mogę ubiegać sie o zwrot całej zaliczki? Prosze o przepisy | ||
Polecam lekturę poniższego artykułu: http://www.podatkirachunkowosc.bdo.pl/biuletyn/46/vat-i-akcyza/zaliczki-a-vat.html | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |