1
Przejdź do strony:
» Odstapienie od Umowy- zwrot zaliczki.
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

14:18 22-01-2010
Witam serdecznie.
Sprawa wygląda tak: w zeszłym roku podpisałam umowę na wynajem sali. Niestety z pewnych powodów nie mogłam skorzystać z tej usługi, a nie chcąc tracić wpłaconej zaliczki (2000zl), za zgodą właścieciela podpisałam nową umowę na rok 2010.
Już wiem, że nie skorzystam z wynajmu sali i zgodnie z terminem (umowa mówi o terminie nie krótszym niz 180 dni, ja rezygnuje z umowy z 240-dniowym wyprzedzeniem) zaznaczonym w umowie, odstępuje od umowy z prośbą o zwrot wpłaconych pieniędzy.
Właściciel nie zgadza sie na zwrot pieniedzy, tlumaczac sie poniesionymi kosztami w zwiazku z zerwaniem przeze mnie umowy.
Czy w zwiazku z zerwaniem poprzedniej umowy, a podpisaniem nowej i rezygnacja z niej w terminie, daje wlascicielowi takie prawo??
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
  zgłoś naruszenie regulaminu

22:23 23-01-2010
Nikt nie pomoze??
W Pon. musze skontaktowac sie z ta osoba, a nie bardzo wiem jakich argumentow sie trzymac. Czy umowa, ktora zostala podpisana jako pierwsza, stracila na waznosci, kiedy podpisalam ta nowa?? Czy w takim razie moge ubiegac sie o zwrot wplaconej zaliczki, jesli usluga nie zostala wykonana??
Z gory dziekuje.

linki
reklamowe

~Adam Fordon
212.75.*.*

13:25 25-01-2010
A czy była to zaliczka czy zadatek??

20:06 25-01-2010
Zaliczka.
Juz czytalam wiele na ten temat, znam roznice miedzy zaliczka, a zadatkiem.
W umowie jasno jest mowa o zaliczce.
Pisalam kilka razy (nie moge osobiscie) do Pani odpowiedzialnej za wynajem sali, ale uparla sie i powiedzialaa, ze nie odda zaliczki.
~wrocek
90.156.*.*

13:49 29-01-2010
Umowę należy pisemnie (polecony + ZPO) wypowiedzieć z jednoczesnym wezwaniem do zwrotu zaliczki w terminie ..... dni od dnia otrzymania wypowiedzenia.
Zaliczką musi być zwrócona jako element ceny za usługę/towar z którego zrezygnowano.
Jak zaliczki kontrahent nie zwróci pozostaje sąd tj. pozew o zapłatę kwoty zaliczki + odsetki za zwłokę po dniu wyznaczonym w wypowiedzeniu + ewentualne koszty zastępstwa procesowego (prawnik).
Powodzenia
~wwwww
80.50.*.*

19:11 09-09-2010
Witam!! Mam problem, wynajęłam salę na imprezkę, zaliczka 2000zł została przelana. Do imprezy nie doszło, 13 m-cy przed wynajętym terminem w rozmowie z właścicielka sali dowiedziałam się że zwróci mi zaliczkę ale w wys. 1280zł gdyż musi mi odjąc podatek dochodowy i Vat??? Czy tak ma to wyglądać? Czy mogę ubiegać sie o zwrot całej zaliczki? Prosze o przepisy

20:35 09-09-2010
Polecam lekturę poniższego artykułu:
http://www.podatkirachunkowosc.bdo.pl/biuletyn/46/vat-i-akcyza/zaliczki-a-vat.html

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
dukeaeccnieruchomosci_wawŁukasz Nysztalbarszym
Dołącz do naszego grona