Przejdź do strony:
» Kiedy od umowy zlecenia nie trzeba płacić składek
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Konsument i umowy
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Czester
79.185.*.*

18:53 01-02-2010
A jak to sie odnosi do uczniow szkol policealnych?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Zenon
93.94.*.*

09:44 29-03-2010
Super stronka, super porady, naprawde na b.wysokim profesjonalnym poziomie a do tego w przystepnej zrozumialej dla kazdego formie...bravo dla autora i wielkie podziekowania
odpowiedz

linki
reklamowe

~Beata
89.79.*.*

19:43 30-10-2010
Przewertowałam całą ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej i nigdzie nie znalazłam informacji, że student nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu umowy zlecenia - może mi ktos podać podstawę prawną do zwolnienia z tych składek?
odpowiedz
~gość
62.148.*.*

14:37 26-11-2010
Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych tekst jednolity: Dz. U. z dnia 4 grudnia 2009 r. Nr 205, poz. 1585

Rozdział 2

Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym

Art. 6.

4. Osoby określone w ust. 1 pkt 4 nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli są uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat.
odpowiedz
~Monika
83.30.*.*

23:44 03-01-2011
Mam pytanie jak odnosi sie płacenie składek zdrowotnych do osob uczących sie w liceum ogólnokształcacym dla dorosłych a tak osoba ma umowe zlecenie ????
odpowiedz
~Efreet
91.145.*.*

21:28 21-09-2011
~Beata napisal(a): Przewertowałam całą ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej i nigdzie nie znalazłam informacji, że student nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu umowy zlecenia - może mi ktos podać podstawę prawną do zwolnienia z tych składek?

O ile ja sie orientuje, w tej sytuacjiskladke zrowotna trzeba zaplacic.
Podobnie sa napisane bzdury o kilku umowach zlecenie - nie jest wazna kolejnosc, a kwota tych umow.
A potem ludzie beda sie z z ZUSem pieklic - zwlaszcza tacy, jak Zenon
~Zenon napisal(a): Super stronka, super porady, naprawde na b.wysokim profesjonalnym poziomie a do tego w przystepnej zrozumialej dla kazdego formie...bravo dla autora i wielkie podziekowania
odpowiedz
~bewa
83.25.*.*

20:03 22-01-2012
od umowy zlecenia składka rentowa jest obowiązkowa, już nie jest zależna od miejsca wykonywania zlecenia.
odpowiedz

linki
reklamowe

~kloss
95.49.*.*

21:18 24-01-2012
~Efreet napisal(a): O ile ja sie orientuje, w tej sytuacjiskladke zrowotna trzeba zaplacic.
Podobnie sa napisane bzdury o kilku umowach zlecenie - nie jest wazna kolejnosc, a kwota tych umow.
A potem ludzie beda sie z z ZUSem pieklic - zwlaszcza tacy, jak Zenon
~Zenon napisal(a): Super stronka, super porady, naprawde na b.wysokim profesjonalnym poziomie a do tego w przystepnej zrozumialej dla kazdego formie...bravo dla autora i wielkie podziekowania

Wielki znaffca sie odezwał. Nie gadaj bzdur bo chcesz udawać wielkiego mądralę a jakoś ci nie wychodzi. Zasada jest prosta - jeżeli wykonujemy jednocześnie kilka umów-zleceń podlegamy obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnemu z tytułu tej umowy zlecenia, która została zawarta najwcześniej. Pozostałe umowy zlecenia będą rodziły jedynie obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego.

A druga sprawa przeczytaj sobie ustawę o systemie ubezpieczeń społecznych i będziesz wiedział, że student do 26 roku życia zatrudniony na umowę zlecenia, nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu ani chorobowemu. Ubezpieczeniu wypadkowemu student nie podlega, jeżeli wykonuje pracę poza siedzibą lub miejscem prowadzenia działalności zleceniodawcy.

Przecież już niżej ktoś zacytował ten artykuł.
odpowiedz
~Takajaka
77.255.*.*

18:33 14-02-2012
Pozwolę sobie zauważyć, iż zgodnie z przepisami mogę sama sobie wybrać umowę zlecenie do ozusowania. Jeśli 1 lutego podpiszę umowę zlecenie w jednej firmie i mam z niej opłacane składki ZUS, 1 marca podpiszę kolejną umowę - mogę zażyczyć sobie by ta druga była oskładkowana, a od pierwszej tylko naliczone zrdowotne. Mogę również chcieć by pełne składki były odprowadzane od obu.
odpowiedz
~Arek
89.78.*.*

15:08 21-02-2012
Słuchajcie mam zamiar podjąć pracę jako przedstawiciel finansowy.Zero podstawy tylko prowizja czy to znaczy ze jeśli na umowie-zleceniu nie uzyskam żadnego dochodu albo jakis minimalny to będę musiał zapłacić składki i ZUS??
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona