Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~Czester 79.185.*.* |
A jak to sie odnosi do uczniow szkol policealnych? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~Zenon 93.94.*.* |
Super stronka, super porady, naprawde na b.wysokim profesjonalnym poziomie a do tego w przystepnej zrozumialej dla kazdego formie...bravo dla autora i wielkie podziekowania | ||
linki reklamowe | |
~Beata 89.79.*.* |
Przewertowałam całą ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej i nigdzie nie znalazłam informacji, że student nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu umowy zlecenia - może mi ktos podać podstawę prawną do zwolnienia z tych składek? | ||
~gość 62.148.*.* |
Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych tekst jednolity: Dz. U. z dnia 4 grudnia 2009 r. Nr 205, poz. 1585 Rozdział 2 Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym Art. 6. 4. Osoby określone w ust. 1 pkt 4 nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli są uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat. | ||
~Monika 83.30.*.* |
Mam pytanie jak odnosi sie płacenie składek zdrowotnych do osob uczących sie w liceum ogólnokształcacym dla dorosłych a tak osoba ma umowe zlecenie ???? | ||
~Efreet 91.145.*.* |
O ile ja sie orientuje, w tej sytuacjiskladke zrowotna trzeba zaplacic. Podobnie sa napisane bzdury o kilku umowach zlecenie - nie jest wazna kolejnosc, a kwota tych umow. A potem ludzie beda sie z z ZUSem pieklic - zwlaszcza tacy, jak Zenon | ||
~bewa 83.25.*.* |
od umowy zlecenia składka rentowa jest obowiązkowa, już nie jest zależna od miejsca wykonywania zlecenia. | ||
linki reklamowe | |
~kloss 95.49.*.* |
| ||
~Takajaka 77.255.*.* |
Pozwolę sobie zauważyć, iż zgodnie z przepisami mogę sama sobie wybrać umowę zlecenie do ozusowania. Jeśli 1 lutego podpiszę umowę zlecenie w jednej firmie i mam z niej opłacane składki ZUS, 1 marca podpiszę kolejną umowę - mogę zażyczyć sobie by ta druga była oskładkowana, a od pierwszej tylko naliczone zrdowotne. Mogę również chcieć by pełne składki były odprowadzane od obu. | ||
~Arek 89.78.*.* |
Słuchajcie mam zamiar podjąć pracę jako przedstawiciel finansowy.Zero podstawy tylko prowizja czy to znaczy ze jeśli na umowie-zleceniu nie uzyskam żadnego dochodu albo jakis minimalny to będę musiał zapłacić składki i ZUS?? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |