Czy wnukowi należy się zachowek,gdy córka wydziedziczona?   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/16711,Czy-wnukowi-nalezy-sie-zachowek-gdy-corka-wydziedziczona.htm)

Waldasso - 15:07 05-02-2010
Witam,mam takie pytanie,czy należy sie zachowek mnie jeśli moj dziadek zmarł,w testamencie zapisał wszystko swojej żonie (to nie moja babcia) i nikogo nie miał poza moja mama,ktora wydziedziczył (ze wzglądów długoletnich wojen domowych,a pozniej za brak opieki nad nim),z tad pytanie czy moge sie ubiegać o zachowek,bo mama nie moze,dodam,że z dziadkiem miałem mało kontaktu i pare lat przed jego smiercia go nie widziałem,mam jeszcze siostre,czy razem mamy sie ubiegac jesli bedziemy mogli czy osobno????? Dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.
katrin - 21:34 25-02-2010
Witam z tego co się orientuję, to masz prawo razem z siostra do zachówku, pomimo, że wasza mama została wydziedziczona, dlatego, że jesteście zstepni po swojej matce ale tylko w przypadku, jeżeli i wy nie zostaliście wydzidziczeni. Zachowek powinna wypłacić wam żona dziadka jako, że jest spadkobiercom i macie na to bodajże 3 lata od odczytania spadku po dziadku. Pozdrawiam
witek80 - 23:16 02-03-2010
Witam !

Rodzice moi przepisali całą gospodarkę
wraz z domem na moją siostrę , ja nic nie otrzymałem. Czy i w jaki sposób mogę
dochodzić sprawiedliwości dla siebie? Czy mogę ubiegać się o swoją część
teraz gdy rodzice nie żyją . Jakie czynności podjąć mam?
Proszę o radę . Dziękuje !
Michał Waś - 12:59 07-03-2010
Najpierw załatwić w sądzie albo u notariusza stwierdzenie nabycia spadku.
Potem wystąpić o zachowek od siostry na drodze polubownej lub sądownie.
~witek80 - 11:18 08-03-2010
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy mogę podjąć jakiekolwiek działania
jeżeli rodzice zmarli 4 lata temu?
Bardzo dziękuję.
Michał Waś - 17:51 08-03-2010
Art. 1007 § 2. kc
Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku.

Wygląda na to, że Pańskie roszczenia się przedawniły. Nie wyklucza to żądania zapłaty zachowku. Jedynie, jeżeli dłużnik postawi zarzut przedawnienia przed sądem, to nie otrzyma Pan zachowku.
~witek80 - 18:03 09-03-2010
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
~olex - 22:28 27-03-2010
Witam!
Bardzo interesuje mnie ten temat. w związku również i ja mam jedno pytanko czy jeżeli dziadek - spadkodawca nie spotkał się w swoim życiu z wnukiem z racji konfliktów z córką a matką tegoż wnuka - to czy temu wnukowi należy się zachówek w przypadku. Czy ewentualnie są jakieś powody które można zastosować do podważenia zachowku dla wnuka po wydziedziczonej matce?
~olex - 22:31 27-03-2010
Witam!
Bardzo interesuje mnie ten temat. W związku z tym również i ja mam jedno pytanko czy jeżeli dziadek - spadkodawca nie spotkał się w swoim życiu z wnukiem z racji konfliktów z córką a matką tegoż wnuka - to czy temu wnukowi należy się zachówek w tym przypadku. Czy ewentualnie są jakieś powody które można zastosować do podważenia zachowku dla wnuka po wydziedziczonej matce?
~krys - 22:30 12-04-2010
dziadek zapisał mieszkanie przybranej babci, czy po dziadku należy mi się zachowek
~krys - 22:30 12-04-2010
dziadek zapisał mieszkanie przybranej babci, czy po dziadku należy mi się zachowek

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona