1
Przejdź do strony:
» kluczowy świadek nie stawił się na sprawie
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~atus
192.168.*.*

15:55 10-02-2010
Mam pewna bardzo skomplikowana sprawe i nie wiem co z nia zrobic.
Sprawa karne - rozprawa toczy sie.Powolanych jest dwóch najważniejszych świadków, którzy pozywają. Niestety, od miesięcy nie stawiają się na rozprawach. Jeden przedstawia fikcyjne zaświadczenia o chorobie, a o drugim nic nie wiadomo, zadnej wiadomosci czy chory czy symuluje czy co. Osoba oskarżona siedzi więc bezczynnie i czeka na zeznania osób, które nigdy w sądzie mogą się nie pojawić.

Czy rzeczywiście, w prawie polskim nie ma żadnego przepisu, który reguluje taką kwestię? Czy oskarzony ma czekac w nieskonczonosc az laskawie swiadek sie pojawi i zezna? Jakie i komu srodki p[rzysluguja? czy mi przysluguije jakas skarga?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~atus
192.168.*.*

09:58 01-03-2010
??? Cos sie da zrobic w tym temacie???
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
192.168.*.*

14:09 01-03-2010
Art. 285. § 1. Na świadka, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych.

W razie uporczywego uchylania się od złożenia zeznania, wykonania czynności biegłego, tłumacza lub specjalisty oraz wydania przedmiotu można zastosować, niezależnie od kary pieniężnej, aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona