Zadaj pytanie na forum
![]() | Ewa Duchnowskapsychoterapeuta terapii krótkoterminowej skoncentrowanej na rozwiązaniu BSFT, mediator rodzinny, specjalista w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie |
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

~atus 192.168.*.* |
Mam pewna bardzo skomplikowana sprawe i nie wiem co z nia zrobic. Sprawa karne - rozprawa toczy sie.Powolanych jest dwóch najważniejszych świadków, którzy pozywają. Niestety, od miesięcy nie stawiają się na rozprawach. Jeden przedstawia fikcyjne zaświadczenia o chorobie, a o drugim nic nie wiadomo, zadnej wiadomosci czy chory czy symuluje czy co. Osoba oskarżona siedzi więc bezczynnie i czeka na zeznania osób, które nigdy w sądzie mogą się nie pojawić. Czy rzeczywiście, w prawie polskim nie ma żadnego przepisu, który reguluje taką kwestię? Czy oskarzony ma czekac w nieskonczonosc az laskawie swiadek sie pojawi i zezna? Jakie i komu srodki p[rzysluguja? czy mi przysluguije jakas skarga? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~atus 192.168.*.* |
??? Cos sie da zrobic w tym temacie??? | ||
linki reklamowe | |
~gość 192.168.*.* |
Art. 285. § 1. Na świadka, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych. W razie uporczywego uchylania się od złożenia zeznania, wykonania czynności biegłego, tłumacza lub specjalisty oraz wydania przedmiotu można zastosować, niezależnie od kary pieniężnej, aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |