kluczowy świadek nie stawił się na sprawie   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/16856,kluczowy-swiadek-nie-stawil-sie-na-sprawie.htm)

~atus - 15:55 10-02-2010
Mam pewna bardzo skomplikowana sprawe i nie wiem co z nia zrobic.
Sprawa karne - rozprawa toczy sie.Powolanych jest dwóch najważniejszych świadków, którzy pozywają. Niestety, od miesięcy nie stawiają się na rozprawach. Jeden przedstawia fikcyjne zaświadczenia o chorobie, a o drugim nic nie wiadomo, zadnej wiadomosci czy chory czy symuluje czy co. Osoba oskarżona siedzi więc bezczynnie i czeka na zeznania osób, które nigdy w sądzie mogą się nie pojawić.

Czy rzeczywiście, w prawie polskim nie ma żadnego przepisu, który reguluje taką kwestię? Czy oskarzony ma czekac w nieskonczonosc az laskawie swiadek sie pojawi i zezna? Jakie i komu srodki p[rzysluguja? czy mi przysluguije jakas skarga?
~atus - 09:58 01-03-2010
??? Cos sie da zrobic w tym temacie???
~gość - 14:09 01-03-2010
Art. 285. § 1. Na świadka, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych.

W razie uporczywego uchylania się od złożenia zeznania, wykonania czynności biegłego, tłumacza lub specjalisty oraz wydania przedmiotu można zastosować, niezależnie od kary pieniężnej, aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona