kluczowy świadek nie stawił się na sprawie - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
14:09 01-03-2010  ~gość
Art. 285. § 1. Na świadka, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych.

W razie uporczywego uchylania się od złożenia zeznania, wykonania czynności biegłego, tłumacza lub specjalisty oraz wydania przedmiotu można zastosować, niezależnie od kary pieniężnej, aresztowanie na czas nie przekraczający 30 dni.
2.
09:58 01-03-2010  ~atus
??? Cos sie da zrobic w tym temacie???
3.
15:55 10-02-2010  ~atus
Mam pewna bardzo skomplikowana sprawe i nie wiem co z nia zrobic.
Sprawa karne - rozprawa toczy sie.Powolanych jest dwóch najważniejszych świadków, którzy pozywają. Niestety, od miesięcy nie stawiają się na rozprawach. Jeden przedstawia fikcyjne zaświadczenia o chorobie, a o drugim nic nie wiadomo, zadnej wiadomosci czy chory czy symuluje czy co. Osoba oskarżona siedzi więc bezczynnie i czeka na zeznania osób, które nigdy w sądzie mogą się nie pojawić.

Czy rzeczywiście, w prawie polskim nie ma żadnego przepisu, który reguluje taką kwestię? Czy oskarzony ma czekac w nieskonczonosc az laskawie swiadek sie pojawi i zezna? Jakie i komu srodki p[rzysluguja? czy mi przysluguije jakas skarga?

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona