Zadaj pytanie na forum
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~Karol 79.185.*.* |
Witam Mam problem i nie wiem gdzie i jaki wniosek mam złożyć aby ustalić sprawce kolizji aby uzyskac odszkodowanie za zniszczone auto. W zeszlym roku w wyniku kolizji której byłem uczestnikim uszkodzono mi auto. Policja która przyjechała na wezwanie mnie chciała ukarac mandatem z art 86 par 1 za spowodowanie kolizji, mandatu nie przyjolem a sprawe w sadzie wygrałem i zostałem uniewinniony. Drugi uzestnik przyjoł mandat z art 92 par 1 za przekroczenie podwojnej lini ciągłej. Teraz wyglada to tak że skoro drugi uczestnik nie został ukarany mandatem z art 86par1 to nie jest winny za kolizja a ja jestem niewinny. Policja nie potrafi nic ustalic na wniosek o ustalenie bądz wskazanie sprawcy. Do jakiego sądu mam złożyć wniosek aby ukarali tego drugiego uczestnika za ta kolizja tak abym uzyskał odszkodowanie? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nie do sądu. Złóż formalne zawiadomienie o popełnionym wykroczeniu tj. spowodowaniu kolizji drogowej. Napisz to, wzór znajdziesz w necie i wyślij do właściwej jednostki policji. www.detektyw-expert.pl POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ". | ||
linki reklamowe | |
~kawa 83.0.*.* |
Mam podobną sprawę. Po ekspertyzie biegłego analizujacego zapis z przypadkowego monitoringu, którego nie uwzględniła policja w postępowaniu, uzyskałem wyrok uniewinniajacy. Postępowanie sądowe trwało ponad rok. Od policji po moim wystapieniu otrzymałem pismo, że nastapiło przedawnienie karalności czynu art.17 par.1 pkt 6 KPK i nie jest mozliwe wystapienie z wnioskiem o ukaranie do Sądu Rejonowego przeciwko sprawcy. Skierowano mnie ma drogę cywilno prawną. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |