Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~Emalka 46.205.*.* |
Witam. Mam taki problem.Szkoła żąda ode mnie zapłaty za czesne.Razem ze znajomym chodzilismy pierwszy rok na studia. 1 egzaminu nie zaliczyliśmy i na poprawce juz się nie pojawiliśmy.Nie zanieslismy nawet kart obiegowych z tego co rozumiem mamy nie zaliczony semestr. Nie pojawilismy się nawet na kolejnych terminach poprawkowych.Nie pisalismy równiez zadnego podania o warunek do dziekana. W umowie podpisywałam,że musze zapłacić czesne do momentu napisania rezygnacji lub póki uczelnia sama nie skresli mnie z listy studentów. Zostaliśmy skresleni w listopadzie . Przyszło nam do zapłacenia ok 820zł.Pani z windykacji nalicza nam po 390zł za 2 miesiące jakbysmy byli na 2 roku. Za 1 rok płaciliśmy po 265zł. Pod koniec roku akademickiego okazało sie ze uczelnia podnosi kwotę czesnego 1 rok ma kosztowac 300zł, 2 390zł, a 3 ok 450zł.To własnie był powod naszej rezygnacji z uczelni. Wiem, ze bedziemy musieli to zapłacic, ale skoro nie miałam zaliczonego semestru to czemu Ta Pania nalicza mi kwotę 390zł jak bym była na 2 roku ? Czy mogę sie od tego odwołać? Nie składałam jednak sama rezygnacji, szkoła mnie sama skresliła z listy.Bardzo proszę o pomoc " W umowie miałam zawarte takie punkty: 1. Przewrwanie lub nie podjęcie studiów przez studenta wymaga pisemnego powiadomienia o tym fakcie dziekana. Pisemne powiadomienie jest traktowane jaką rozwiązanie umowy. 2. Skreślenie Studenta przez Uczelnie jest traktowane jaką rozwiązanie umowy. 3.Obowiązek regulowania płatności czesnego dla Studenta który złożył rezygnacje, wniosek o urlop dziekański, powtarzanie semestru lub został skreślony z listy studentów. ustaję z ostatnim dniem miesiaca w którym został złożony wniosek o rezygnację bądz nastopiło wydanie decyzji o skreśleniu z listy. 4.Przed uzyskaniem zgody na udzielenie urlopu dziekańskiego,powtarzanie semestru, wznowienia studiów, student zobowiązany jest do uiszczenia wszystkich zaległości płatniczch wobec uczelni do dnia złozenia wniosku. 5.W okresie urlopu dziekńskiego ,student nie uiszcza opłat za okres objęty urlopem. 6.Skreślenie Studenta z listy studentów Uczelni nie zwalnia go z obowiązku uregulowania zaległych opłat oraz naleznych odsetek ustawowych. 7.Student skreslony z listy studentów moze ubiegac sie o ponowne przyjęcie na Uczelnię po opłaceniu wszystkich zaległych opłat oraz opłaty za wznowienie studiów. 8.Od samego dnia rezygnacji lub wydania decyzji o skresleniu z listy studentów. Uczelnia zaprzestaję śwoadczyc usługę kształcenia. Czy w takim razie ta Pani z działu windykacji dobrze policzyła te 2 raty? Cały 1 rok został przezemnie uregulowany. Jednak nie mam zaliczonego semestru . A zostaly mi naliczone raty czesnego jak za 3 semestr Proszę o odpowiedz i poradę | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |