Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~devonio 78.88.*.* |
witam, miałem jakiś czas (30 IX) wątpliwą przyjemność przyjemność z pewnym panem. wracaliśmy z kuzynem z klubu u siebie w mieście i dołączyły się do nas dwie moje znajome z jeszcze dwoma koleżankami. dotarliśmy do drugiego klubu. ja poszedłem do swoich znajomych gdy podszedł do mnie mój kuzyn i powiedział mi, że czepia się go 3 gości. po jakimś czasie z klubu wybiegła owa 3 - ka i podbiegła do mojego kuzyna. pobiegłem za nimi aby zorientować się o co chodzi. gdy zapytałem się jeden z owej 3 zaczął się awanturować i powiedział że chce się ze mną bić. gość dostał ale nie miał żadnej obdukcji (jak się później dowiedziałem od policjanta)tylko same zdjęcia obrażeń. zaczął mnie szantażować, grozić itp. poszedłem po poradę do pani prawnik, która powiedziała mi, że bez obdukcji chłopak tym bardziej policja nie mają żadnych podstaw do wsczęcia postępowania,a jego koledzy też mówią że chłopak nie ma obd. i chce tylko kasę ode mnie wyłudzić kase tym bardziej że świadkowie zeznali że to była tak zwana solówka itp. chłopak rozgłasza jeszcze plotki że pobiliśmy go ja i mój kuzyn co jest kłamstwem tym bardziej, że sam zeznał że to była "solówka". pani prawnik powiedziała mi że prokuratura na rozpatrzenie takich spraw ma 2 miesiące a mija już gdzieś 3 - 4 miesiąc. jak to wszystko ma się do rzeczywistości? i jeszcze jedno podobno sprawa jest już zamknięta jak mówiła mi zaufana osoba pracująca na posterunku a sam gość dzwonil w połowie października do mnie mówiąc, że obd. wykazała poniżej 7 dni (w ogóle nie miał nic złamanego). mówił jeszcze policjantom że miał wstrząs mózgu. z tego co wiem jakby miał obdukcję i wykazałaby ona, że tak jest w rzeczywistości to musiałby zostać na obserwacji. czy jest to prawada? jaszcze jedno pytanie jak się ma sprawa cywilna do dowodów (zeznanie i brak obdukcji), czy grają one ważną rolę? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------Pani prawnik podała Panu orientacyjny czas trwania postępowania. 2-3 miesiące to standard, czasem trwa to nawet dwa razy więcej. Na Pana miejscu byłbym spokojny, skoro nie miał Pan postawionych zarzutów to raczej już mieć nie będzie. Owo zamknięcie sprawy, o którym Panu życzliwie doniesiono oznacza, że sprawę umorzono. Czyli zamknięto i nic się już dziać nie będzie. Pan nie dostanie oficjalnego zawiadomienia o zamknięciu, bo nie jest Pan podejrzanym, czyli nie jest Pan jego stroną. Może się Pan natomiast przez telefon próbować dowiedzieć, czy sprawę umorzono już, czy nie. z poważaniem, Roland Szymczykiewicz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
linki reklamowe | |
~devonio 80.50.*.* |
dziękuję panu serdecznie. pozdrawiam | ||
~devonio 78.88.*.* |
mam jeszcze jedno pytanie. jak się sprawa ma z postępowaniem cywilnym, którym ów człowiek mi grozi. nie ma żadnych dowodów, wprost przeciwnie, sam zeznał o tym, że była to tak zwana "solówka", nie ma odbukcji itp. cały czas rozgłasza plotki, które mają obciążać mnie oraz mojego kuzyna (że biliśmy go we dwóch). wiem, że może on zmienić zeznania, jednak niebyły by one wiarygodne w chwili ich zmiany (on sam również). wiem też, że w zeznaniach ktore złożył istnieje wzmianka o 5000 zadośćuczynieniu. chciałbym dodać iż część moich znajomych widziała cale to zdarzenie. na koniec chciałbym dodać iż, mam część gróźb (sms) oraz nagranie, z którego jasno wynika, że ow pan chce wyłudzić ode mnie pieniądze itp. pani prawnik poradziła mi abym wszystko zeznał na policji. na dodatek ojciec owego pana także mi groził. poszedłem na policję ale ograniczyłem się tylko (na razie)do sporządzenia notki służbowej. policjant powiedzieł mi, że sprawa z wyłudzeniem pieniędzy mogłaby mu zaszkodzić oraz w razie gdyby groźby tego pana powtórzyły się zaprasza mnie jeszcze raz.p ragnę dodać jeszcze iż pan tan jest osobą bezrobotną. dziękuję i podrawiam | ||
~devonio 78.88.*.* |
odnośnie dowodów w sprawie ma tylko zdjęcia siniaków na głowie, które zresztą zaczęły mu schodzić 2 dni po zajśćiu przepraszam za chaotyczność mojego "opowiadania" | ||
Witam,
---------------------w takim razie również o proces cywilny byłbym "spokojny", ma Pan środki na swoją obronę, powinny w zupełności wystarczyć. A on nie ma dowodów.. W dodatku,aby wszcząć proces cywilny trzeba uiścić opłatę sądową - 5% od wartości, której się żąda - to też może "przyhamować" zapędy tego Pana. W razie gdyby powtórzyły się groźby ojca - proszę nie litować się i po prostu udać się na policję. z poważaniem, Roland Szymczykiewcz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
~devonio 80.50.*.* |
dziękuję panu serdecznie. nie wiem jak mam panu dziękować. pozdrawiam | ||
linki reklamowe | |
~devonio 80.50.*.* |
w takim razie, nawet w przypadku postępowania cywilnego, sąd cywilny najprawdopodobniej odrzuciłby apelację(?)tego pana. proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę. pozdrawiam | ||
Trudno oczekiwać, aby ktoś tu miał zgadywać wyrok sądu. Generalna zasada jest jednak taka, że jeśli nie ma przeciwko sprawcy pobicia wyroku sądu karnego - to w procesie cywilnym bardzo trudno cokolwiek wywalczyć.
---------------------Oczywiście proszę też nie traktować tego jako zachęta do bagatelizowania sprawy. Pana sytuację trudno bowiem oceniać przed wytoczeniem takiego powództwa, nie wiedząc co w zasadzie powód wskaże w pozwie. W postępowaniu cywilnym sąd co do zasady rozpatruje tylko te dowody i okoliczności, które przedstawią strony - sam z urzędu nic nie robi. Dlatego nawet jeśli pozew będzie absurdalny musi się Pan przed nim bronić. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
~dewonio 80.50.*.* |
rozumiem. dziękuję i pozdrawiam | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |