Przejdź do strony:
» Problem z odzyskaniem pieniedzy
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Mariusz
178.183.*.*

14:13 05-01-2012
Mam taki problem. zakupilem na internecie telefon. mial byc nowy nieuzywany. okazalo sie ze wyslany zostal taki sam model jednak byla to hinska podróbka a na dodatek uzywany. bo wielu telefonach i meilu z mojej strony ze sprawa zostanie zgloszona na policje wlasciciel odezwal sie i powiedzial zebym telefon odeslal za pobraniem. kwota za jaka kupilem to 1240zl z przesylka. wyslalem ten telefon ale poniewaz bylem w takich nerwach przez to wszystko pomylilem kwoty pobrania i wpisalem 240zl. teraz niemoge sie doprosic i reszte kwoty czyli ta roznice 1000zl. wczoraj wyslalem mu wezwanie do zaplaty. niewiem co dalej z ta sprawa. czy jestem juz na przegranej pozycji czy moge jeszcze jakos odzyskac te pieniadz. prosze o porade.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

20:24 05-01-2012
Nie jest to sprawa karna. Pozostałej części zwrotu ceny zakupu musi Pan dochodzić na drodze procesu cywilnego.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~Mariusz
178.183.*.*

12:05 06-01-2012
A czy mam wogule jakies szanse na odzyskanie tych pieniazków. wiem ze moze to niejest duza kwota ale dlugo odkladalem te pieniadze poniewaz niemam ich zbyt wiele. Niewiem jak dalej potoczyc ta cala sprawe. czy musze isc na policje i do prokuratury a dopiero pozniej z tym do sadu? prosze o jakies wskazówki jak mam dalej postepowac.
odpowiedz

23:07 08-01-2012
Witam,

moim zdaniem ma Pan pełne szanse wygrać sprawę w sądzie cywilnym, także proszę śmiało zakładać sprawę.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
odpowiedz
~Mariusz
178.183.*.*

17:45 09-01-2012
bardzo bym sie ucieszyl gdybym mogl odzyskac te pieniazki. jakie pierwsze kroki musialbym podjac jezeli tamta osoba sie do mnie nieodezwie po tych 7 dniach od otrzymania wezwania do zaplaty. czy musze zglaszac to na policje i do prokuratury a pozniej isc z tym do sadu? I jeszcze jedno wazne pytanie. czy jakbym wygral ta sprawe jak moge odzyskac pieniadze. czy musze zglaszac to do komornika? bardzo prosze o wyjasnienie. niewiem jak mam postepowac w tej calej sprawie.
odpowiedz

19:38 09-01-2012
~Mariusz napisal(a): bardzo bym sie ucieszyl gdybym mogl odzyskac te pieniazki. jakie pierwsze kroki musialbym podjac jezeli tamta osoba sie do mnie nieodezwie po tych 7 dniach od otrzymania wezwania do zaplaty. czy musze zglaszac to na policje i do prokuratury a pozniej isc z tym do sadu? I jeszcze jedno wazne pytanie. czy jakbym wygral ta sprawe jak moge odzyskac pieniadze. czy musze zglaszac to do komornika? bardzo prosze o wyjasnienie. niewiem jak mam postepowac w tej calej sprawie.

Tak jak napisali Koledzy, pod względem cywilopranym sprawa jest oczywista. Jeżeli chciałbyś iść tą drogą, to musisz wystąpić z pozwem do sądu, wszelkie wskazówki, łącznie z wzorem pozwu, znajdziesz w necie. Odbędzie się rozprawa i zapewne zapadnie wyrok na Twoją korzyść. Wtedy "piłeczka" będzie po stronie naciągacza. Jeżeli nie zaskarży wyroku i zapłaci to będzie ok. W innym przypadku zostanie Ci komornik, którego na wstępie to Ty bedziesz musiał opłacić. Ja widzę jednak inne wyjście z tej sytuacji, według mnie takie zachowanie sprzedawcy to ewidentne przestępstwo oszustwa. Radzę więc złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Przygotować to na piśmie i wysłać do wiadomości naciągacza. Może to na niego korzystnie wpłynie, a jeżeli nie to wysłać zawiadomienie do policji. Pzdr.

---
Ostatnio edytowany: 19:40 09-01-2012
---------------------
www.detektyw-expert.pl

POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ".
odpowiedz
~Mariusz
178.183.*.*

15:32 10-01-2012
Dziekuje za dobra rade. napewno z niej skorzystam. Jak napisze juz pozew to do jakiego sadu mam sie z nim zglosic. z tym u siebie w miescie czy w miescie naciagacza. Wiem ze pozew musi byc napisany z podanymi paragrafami o ile sie niemyle. Jezeli tak to moze lepiej isc z tym do jakiegos radcy prawnego zeby to on mi taki pozew napisal.
odpowiedz

linki
reklamowe

11:22 11-01-2012
Właściwość sądu do rozpoznania tej sprawy:
- albo właściwość ogólna - czyli miejsca zamieszkania pozwanego
- albo miejsca wykonania umowy - jeśli zwrot miał nastąpić na Twój rachunek banku w Twoim mieście to próbuj składać do sądu w Twoim mieście.

Paragrafów w pozwie podawać nie musisz. Wystarczy opisać kogo pozywasz i co chcesz aby sąd zasądził. Oczywiście jeśli nie potrafisz sam napisać pozwu zlecenie tej usługi prawnikowi wielce wskazane.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
~Mariusz
178.183.*.*

12:01 16-01-2012
Bylem dzisiaj na policji i chcialem zglosic zawiadomienie o przestepstwie tak jak mi tutaj doradzono. niestety policja niechciala przyjac mojego zgloszenia poniewaz jak mi powiedzieli jest to sprawa z powodztwa cywilnego i jednynie zebym zglosil to do sadu cywilnego. czy wychodzi na to ze zostaje mi tylko sad? myslalem ze policja powinna przyjac moje zgloszenie i cos zaczac w tej sprawie robic. a nie podchodzic tak lekcewazaco.
odpowiedz

19:36 16-01-2012
Policja nie ma żadnej możliwości odmówienia przyjęcia zawiadomienia. Jest to praktyka nie do zaakceptowania! Obowiązkiem policjanta jest przyjąć zawiadomienie i dopiero po jego rozpatrzeniu ma wydać postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.

Proszę złożyć zawiadomienie na piśmie i wysłać je listem poleconym na adres prokuratury.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona