Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

Witam, mam pytanie odnośnie poprawek za egzaminy i kolokwia. Od 1 stycznia 2012 roku weszła ponoć ustawa mówiąca o tym że studenci studiów dziennych jak i zaocznych na uczelniach państwowych jak i prywatnych nie mają obowiązku uiszczania pieniędzy za poprawki, warunki, awanse itp. Moje pytanie: Jeżeli studiuję od roku 2009 to mnie też to dotyczy czy tylko studentów którzy zaczynaja w roku 2012 ? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ustawa prawo o szkolnictwie wyższym
---------------------Art. 99a. Uczelnia nie pobiera opłat za rejestrację na kolejny semestr lub rok studiów, egzaminy, w tym egzamin poprawkowy, egzamin komisyjny, egzamin dyplomowy, wydanie dziennika praktyk zawodowych, złożenie i ocenę pracy dyplomowej oraz wydanie suplementu do dyplomu. USTAWA z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw Art. 1. W ustawie z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany: 77) po art. 99 dodaje się art. 99a w brzmieniu: „Art. 99a. Uczelnia nie pobiera opłat za rejestrację na kolejny semestr lub rok studiów, egzaminy, w tym egzamin poprawkowy, egzamin komisyjny, egzamin dyplomowy, wydanie dziennika praktyk zawodowych, złożenie i ocenę pracy dyplomowej oraz wydanie suplementu do dyplomu.”; Art. 38. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 października 2011 r., z wyjątkiem: 1) przepisów art. 1 pkt 68–70, pkt 71 w zakresie dotyczącym art. 94b i 94c, pkt 73–79, pkt 81 w zakresie dotyczącym art. 103 ust. 2, pkt 106, pkt 147, pkt 154 w zakresie dotyczącym art. 209 ust. 6, art. 4 pkt 1 lit. b i d oraz pkt 2 lit. b, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.; Wobec braku szczegółowych przepisów kolizyjnych należy przyjąć, że te zmiany dotyczą wszystkich studentów, a nie jedynie tych, którzy rozpoczną dopiero studia w tym roku. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |