1
Przejdź do strony:
» Paserstwo
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Mio
62.29.*.*

08:57 16-01-2012
Witam, syn mój ma 18 lat, wyświadczył nieletniemu koledze "przysługę" i zbył na swoje nazwisko u jubilera (został wylegitymowany) naszyjnik, którą ów kolega "podwędził" matce z własnego domu. Mój syn wiedział zapewne, że biżuteria została wzięta bez zgody właściciela z domu, czyli że została ukradziona, nie sądzę, że jest na tyle głupi, że uważał, że jego nieletni kolega był właścicielem naszyjnika. Mój syn niestety nie próbował skłonić kolegi do zmiany planów lecz jako pełnoletni pomógł koledze sprzedać biżuterię. Sprawa się wydała, nieletni ma sprawę za kradzież biżuterii za ponad 250 zł zgłoszoną przez jego ojca, a mój syn jaką może otrzymać karę? Jego sprawa wyszła jako dodatkowa, niestety jest pełnoletni i sprawy rozdzielono. Młodego ma sądzić sąd rodzinny a mojego prokuratura. Mój syn do tej pory nie był karany i jest to jego pierwsze przewinienie takiego kalibru. Czy mogę mu jakoś pomóc? Syn nie żądał żadnego wynagrodzenia ani wdzięczności od nieletniego. Po prostu w swej głupocie mu pomógł "bezinteresownie", czy to ma jakie znaczenie dla sprawy?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

10:28 16-01-2012
~Mio napisal(a):mój syn jaką może otrzymać karę?

art 292 § 1 kk:
Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

---
Ostatnio edytowany: 10:30 16-01-2012
odpowiedz

linki
reklamowe

10:28 16-01-2012
~Mio napisal(a):mój syn jaką może otrzymać karę?

art 292 § 1 kk:
Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

---
Ostatnio edytowany: 10:31 16-01-2012
odpowiedz

19:31 16-01-2012
Można mu pomóc w ten sposób, aby syn naprawił szkodę - czyli zwrócił wartość naszyjnika (o ile nie został odzyskany). Jeśli zaś został odzyskany ubłagać pokrzywdzonych o "pogodzenie się". Na tej podstawie wnosić o warunkowe umorzenie postępowania.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
~gość
62.29.*.*

07:59 17-01-2012
Naszyjnik o wartości prawie tysiąca złotych sprzedali za ...152 zł. Tą kasę wziął ów nieletni, mój syn nic nie brał z tego. Policja nie znalazła u jubilera tego naszyjnika. Sprzedany lub przetopiony. Pytałem się, podobno nie ma szansy na cofnięcie zgłoszenia, bo sprawę nieletniego zgłosili rodzice, a sprawa mojego syna jest niezależna i przekazano ją do osobnego rozpatrzenia a jest ścigane to z urzędu. Nie ma znaczenia, czy rodzice nieletniego wycofają zgłoszenie czy nie. To syn ma oddawać tym rodzicom wartość naszyjnika????? A ni ich rodzony syn? Dziwne to, on przecież jako nieletni też jest na ich utrzymaniu, więc z czego ma oddawać? A co grozi temu nieletniemu, będzie potraktowany łagodniej niż mój syn? To on "zaczął" przecież...
odpowiedz

17:13 17-01-2012
Witam,

sprawa jest o tyle ciężka, że nie można jej powstrzymać. Może się ona zakończyć wyłącznie na 2 sposoby:

- warunkowym umorzeniem postępowania karnego (formalnie jest ono możliwe w tej sprawie)
- aktem oskarżenia

Należy spróbować złożyć wniosek o warunkowe umorzenie postępowania przedstawiając dobre "kwity" czyli dokumenty o synu - np. że się dobrze uczy, że chodzi do kościoła, że jest sportowcem. Może ma nagrody albo wyróżnienia?

jeżeli prokuratura odmówi warunkowego umorzenia, wątpię aby i Sąd się na to zgodził. Wtedy proponuję dobrowolne poddanie się karze na korzystnych warunkach.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
odpowiedz
~gość
62.29.*.*

08:10 18-01-2012
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy zatem potwierdzi Pan twierdzenie, że mój syn za paserstwo będzie ostrzej karany niż ów nieletni za kradzież? Czy rodzice nieletniego w sądzie mogą zażądać niekarania swego syna, a mój musi ponieść konsekwencje? Czy te wnioski, o których Pan pisze należy składać dopiero po otrzymaniu jakichkolwiek dokumentów z sądu? Na razie nie mamy nic.
odpowiedz

linki
reklamowe

11:05 20-01-2012
Witam,

różnica w odpowiedzialności chłopców jest inna - ale tylko z uwagi na ich wiek.

Pana syn w świetle prawa karnego odpowiada za przestępstwo przed normalnym sądem powszechnym i czeka go (w razie uznania winnym) - normalna kara.

nieletnie sprawca nie odpowiada karnie przed sądem karnym, a przed sądem dla nieletnich. Nie zostanie on skazany za przestępstwo a grozi mu upomnienie, kurator i tego typu środki (najsurowszy, choć wątpliwy w tej sprawie jest tzw."poprawczak"

Co do wniosku o warunkowe umorzenie postępowania - możecie go Państwo złożyć w każdej chwili, a w zasadzie musi go złożyć i podpisać syn lub jego obrońca.

dodam jednak, że warunkowe umorzenie syn może zgłosić pod warunkiem że się przyznaje do winy i do sprawstwa. Na tel sytuacji, którą Pan opisał - wydaje się to logiczna postawa.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
odpowiedz

11:10 20-01-2012
w uzupełnieniu swojego postu dodam, że:

- gdyby nieletni miał odpowiadać za przestępstwo przed sądem karnym to faktycznie jego rodzice mogliby cofnąć wniosek o jego ścigania i gdyby się na to sąd/prokuratura zgodziły - pozostałby on bezkarny (zgoda taka jest jednak fakultatywna)

Z uwagi na to, że jak już pisałem postępowanie wobec nieletniego nie jest karne, a jest z ustawy o nieletnich "rodzinno-wychowawcze" - rodzice nie mają wpływu na pracę sądu rodzinnego - działa on z urzędu.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
odpowiedz
~gość
62.29.*.*

13:35 20-01-2012
Serdecznie dziękuje Panie Rolandzie za wytłumaczenia. Pozdrawiam!
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona