Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

Witam serdecznie. Mam nadzieję, że ten jest w miarę odpowiedni. Jestem w Szwecji (nie mieszkam tu na stałe). OC polskie. Wpadłem dzisiaj w zaspę i pewnien jegomość zatrzymał się i zaoferował mi pomoc. Zaczepił pas holowniczy, ja wsiadłem do auta. On swoim dostawczakiem szarpnął tak mocno, że wyrwał mi prawą stronę tzn zderzak, listwy, odbojniki strefy zgniotu, lampe atrape i osłone pasa przedniego... nie wiem co jeszcze moglo się stac... Będąc w zaspie auto miałem calutkie (jeden plastik mi sie ulamal) . Po pomocy szweda nie mam przodu auta. Samochód ma tylko OC. Po incydencie szwed zmył się w minutę i powiedział, że sprowadzi większe auto żeby mnie wyciągnąć. Facet chciał pomóc ale rozwalił mi samochód na strzępy i zostawił. Czy jeśli go znajdę ( bo jest szansa ) to czy należy mi się coś z jego polisy ? Jeśli się nie orientujecie jak jest w Szwecji to jak by to wyglądało na terenie Polski. Po wpadnieciu w zaspe byliśmy w szoku ale było się z czego cieszyć, byliśmy cali i auto też. Po interwencji szweda auto wyglada jak po wojnie a plastiki fruwaly w powietrzu... Bardzo prosze o pomoc. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~porady-ubezpieczen.. 178.73.*.* |
Przykro mi ale z ubezpieczenia OC samochodowego nie da się w takiej sytuacji uzyskać odszkodowania. Pozostaje skierowanie sprawy do sądu. w razie dalszych pytań zapraszam także do kontaktu poprzez stronę www.porady-ubezpieczeniowe.pl Pozdrawiam M.Ostrowska | ||
linki reklamowe | |
Witam, dziekuje za odpowiedz ale.. Wiem ze oc nie obejmuje tego typu zdarzen. Chodzi o to, że ten pomocny pan chcac nie chcac przez to ze zaproponowal cos czego nie potrafi zniszczyl mi samochod... Naprawa pojdzie w tysiace. Pytam czy nalezy mi sie odszkodowanie z jego polisy. Pozdrawiam | |||
~gość 178.73.*.* |
Skoro nie z OC to z jakiej "jego polisy" chce Pan to odszkodowanie? M.Ostrowska porady-ubezpieczeniowe.pl | ||
Zrozumiałem, że chodzi Pani o moją polisę. Chodzi oczywiście o OC tego Norwega ( zielone tablice rej. ). Pytanie dlaczego nie ? Dlatego, że nie było kolizji/auta sie nie zetknęły ? To ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej więc dlaczego miałbym teraz zakładać sprawę w sądzie cywilnym ? Zdarzenie miało miejsce na drodze i szkoda została wyrządzona pojazdem Norwega. Różnica jest taka, że oba pojazdy łączyła lina... Poza tym nie wiem jakie ubezpieczenia obowiązują w Szwecji/Norwegii... Napewno czymś się różnią. Opiera się Pani na prawie ubezpieczeń w Polsce czy Szwecji ? P.S. Ja nie upieram się przy swoim tylko drążę temat aby jak najwięcej się dowiedzieć :) To tak na wszelki wypadek :) Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie. | |||
Czy trudno zalozyc sprawe w szwedzkim sadzie ? Jak od strony prawnej wyglada Panstwa zdaniem moj przypadek? Jest szansa to wygrac ? Moze jest w kodeksie cywilnym jakis artykul pod ktory mozna to podciagnac ? | |||
~porady-ubezpieczen.. 178.73.*.* |
Auto zostało uszkodzone podczas czynności, na która Pan tak naprawdę wyraził zgodę. Nie było wypadku ani kolizji z tym pojazdem. Każda firma ubezpieczeniowa podważy wypłatę odszkodowania z OC komunikacyjnego. Proszę się jeszcze zorientować na miejscu tj. w Szwecji ale nie sądzę aby u nich to wyglądało inaczej. Czy zgłaszał Pan sprawę szwedzkiej Policji? M.Ostrowska porady-ubezpieczeniowe.pl | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |