Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~lusi 213.191.*.* |
Witam !!! Chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób możemy pomóc bratu. a więc sprawa jest następująca : Dnia 16.01.2012 roku do domu przyjechali panowie z cbś z nakazem rewizji w celu sprawdzenia czy brat nie posiada żadnych środków odurzających. Ponieważ jak rzekomo twierdzą brat ma założone akta od 2005 roku i twierdzą iż w tym czasie zajmował się handlem narkotykami. W domu nic nie znaleźli żadnych środków ani przedmiotów świadczących iż miał jaki kiedykolwiek do czynienia z tym procederom. Jedynie co to poświadczył że palił marihuanę i zażywał środki odurzające tylko wyłączne on sam nigdy ich nikomu nie sprzedając więc nie czerpał żadnych korzyści majątkowych. Został zatrzymany na 72 godziny, policjanci z biura śledczego nakłaniają go aby się przyznał do handlu i wskazał osoby które mu to zlecały a po 2 miesiącach wyjdzie na wolności. Brat nie przyznaje się do zarzutów ponieważ były by to zeznania fałszywe. straszą go że będzie przechodził testy antynarkotykowe jakie to ma znaczenie dla sprawy??? Jak długo można przebywać w areszcie śledczym? Co można w takiej sytuacji zrobić ??? BŁAGAM O POMOC !!!! MAM PEWNOŚĆ ŻE BRAT NIGDY NIC NIE SPRZEDAWAŁ ..... | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam. Z doswiadczenia wiem ze jesli Panowie sledczy mowili ze maja akta i powody do aresztowania to je maja!(wskazuje na to fakt ze mieli nakaz przezukania.aby dostali taki nakaz od prokuratora musza przedstawic silne argumety). Co do dlugosci tymczasowego aresztowania z tego co sie orjetuje 10 razy po 3 miesiace,prokurator ma prawo wnioskowac do sadu.(czyli jesli Pani brat teraz zostal tymczasowo aresztowany na 3m-c,to prokurator po tym czasie jesli nie sformuluje aktu oskarzenia ma prawo do kolejnego wniosku do sadu) | |||
linki reklamowe | |
Co do naklaniania pani brata przez sledczych jak pani pisze do falszywych zeznan,proponuje dobrego adwokata!przyda sie Panstwu. | |||
~lusi 213.191.*.* |
Jeśli osoba prowadząca brata powiedziała że brat musi współpracować i że ja mam go do tego nakłonić ponieważ on może mataczyć czy jest to szczerze normalne??? Dlaczego osoby trzecie mają wywierać na niego naciski i wpływać na jego zeznania??? Wiem że to typowa gra psychologiczna ale dość kiepska. Rozumiem . czy można wystąpić z pomocą adwokata o nadzór kuratora bądź poręczenie majątkowe aby do czasu wyjaśnienia wrócił do domu??? Dodam nie jest osobą karaną , nie miał nigdy żadnych zatargów z prawem , uczy się i pracuje. Dodam że osoba która sprzedawała brat znikome ilości jest synem komendanta policji obawiam się że może brat zostać tz. kozłem ofiarnym. Ponieważ tamten chłopak ma plecy a brat nie jest konfidentem i zwyczajnie nie powie od kogo kupował, Osoba prowadząca sprawę powiedziała , że na widzenie możemy się starać w przyszłym tygodniu. I czy mogę zanieść mu jakieś środki czystości , jakieś ubranie na zmianę ??? Ponieważ od poniedziałku nie ma nic nawet pary skarpet. | ||
Nie za bardzo rozumiem co znaczy"osoba prowadzaca brata"??? to umowmy sie punkt1...o.k?...opunktowanie pytan i odpowiedzi ulatwi mi pomoc,a pani zrozumienie. 2.Nie mozna wystapic o uchylenie tym.are...... 3.Jesli chodzi o jak to pani oposala"nie bycie konfidentem"......niech brat sie zastanowi co lepsze isc siedziec za kogos czy walczyc o siebie. 4.O widzenie z bratem musi Pani prosic prokuratora prowadzacego sprawe.(nie powinna miec Pani problemu z jego uzyskaniem poniewaz jest Pani najblirzsza rodzina aresztowanego)Jak uzyska juz pani pozwolenie to prosze poprostu zadzwonic do aresztu sledzczego gdzie jest Pani brat i zapytac co moze pani przyniesc bratu,Wiem ze jest tzw:Paczka higieniczna i paczka zywnosciowa. Co do widzenia z bratem odbedzie sie ono napewno przez tzw"plekse"i sluchawki telefoniczne gdzie napewno ktos bedzie sluchal Panstwa rozmowy.(niestety zgodnie z prawem,gdyz brat jest tymczasowo aresztowany) | |||
~lusi 89.204.*.* |
źle się wyraziłam chodziło mi o funkcjonariusza biura śledczego ,który zajmował się wszystkimi czynnościami, gromadzeniem materiału dowodowego , nie wiem jak to nazwać odpowiednio ale ten pan go przesłuchiwał i był również w domu w trakcie przeszukania. 1.Puki co nie mam żadnej innej wiedzy. jaki akt oskarżenia został wystosowany. Tylko tyle co udało mi się własnymi siłami dowiedzieć. Nie mam kontaktu z bratem . Rodzice są wstrząśnięci więc wątpię aby chcieli mu pomóc w jakikolwiek sposób więc sama próbuje się dowiedzieć jak najwięcej. 2. Czy niekaralność ma wpływ na wymierzoną karę??? 3. Jaki wyrok w najgorszym wypadku może zapaść? | ||
1.Jesli o tok sledztwa niestety nie ma pani wgladu,ale moze go miec adwokat,wiec jesli Pania stac prosze isc przynajmniej po porade(o.k 50zl),lub na widzeniu z bratem powiedziec mu o tym ze ma prawo do adwokata z urzedu bezplatnego!!!!!wtedy dawokat bedzie mogl powiedziec pani wiecej na temat sprawy. 2.Oczywiscie ze tak!!!!!!!!!!dotychczasowa niekaralnosc Pani brata bedzie miala wymierny wplyw na wyrok jaki zostanie orzeczony przez sad(oczywiscie wplyw korzystny dla Pani brata) 3.Niestety bez aktu oskarzenia nie jestem Pani w stanie odpowiedziec na to pytanie....bo nie wiemy czy bedzie oskarzenie o:handel...moze posiadanie...czy w gre wchodzi udzial kogos jeszcze co by skutkowalo...."grupa przestepcza.Ale prosze byc dobrej mysli.....na ta chwile stawiam na wyrok w zawieszeniu i jakas grzywne. | |||
linki reklamowe | |
~lusi 89.204.*.* |
W tej sytuacji dla mnie pieniądze nie mają znaczenia. dzwoniłam do prokuratury i w przyszłym tygodniu mam szanse na widzenie więc jestem dobrej myśli. Tym bardziej że brat nie jest osobą typu mały cięty dres to zwykły chłopak do tego bardzo inteligentny gość tylko czasem zbyt koleżeński ,a nie z każdym warto się zadawać. Więzienie niszczy ludzi dlatego choćby nie wiem co muszę go stamtąd wyciągnąć. Wiem również że kolega z ,którym powiem potocznie kręcili lolki i palili często razem był zatrzymany około : 1,5 miesiąca temu, więc przypuszczam ratując swój tyłek wskazał brata że od niego posiadał narkotyki. To są tylko moje domysły więc jeśli się coś dowiem o ile mogę liczyć na jakąś radę to napiszę. Jeśli to nie będzie żaden kłopot dla Pana. Puki co dziękuje bardzo za pomoc !!!! | ||
Trzymam kciuki za sprawe,jesli bede mogl pomoc zapraszam. | |||
Sam fakt, że brat przyznawał się, że posiadał narkotyki na własny użytek i zostały przez niego zużyte (nie znaleziono ich w trakcie przeszukania) nie ma żadnego wpływu na sytuację prawną brata. Tak samo jak testy na zawartość narkotyków w jego krwi. Na pewno nie jest to podstawa do stosowania aresztu. Kwestia więc faktycznie skontaktowania się z adwokatem i ustalenia jakie dowody posiada oskarżyciel wskazujące na handel środkami.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |