1
Przejdź do strony:
» areszt tymczasowy za 8 gram marihuany
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Ala
89.74.*.*

15:03 24-01-2012
Witam, mój znajomy nie stawił się na rozprawie i dostał areszt tymczasowy 3 miesiące. Nie mógł złożyć zażalenia od wyroku gdyż wyrok przynieśli policjanci razem z nakazem przewiezienia go do więzienia.
Nie było go w tedy w domu, więc jest poszukiwany.
Czy jest jakaś szansa na uniknięcie kary.
Czy jest w bardzo złej sytuacji :( ?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

19:28 24-01-2012
Skoro się ukrywał to i zastosowano areszt. Oskarżony ma 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku na złożenie wniosku o uzasadnienie i zaskarżenie orzeczenia. Jeśli ten termin upłynął to niestety - raczej nic się już zrobić nie da.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~Ala
89.74.*.*

21:29 24-01-2012
Tak, największym błędem jest to że nie stawił się na rozprawę przez swoją własną głupotę i zaniedbanie. Wynajął adwokata który chciał złożyć zaskarżenie orzeczenia, gdy przyjedzie pocztą. Jednak zostało ono dostarczone przez policjantów, którzy chcieli od razu przetransportować go do więzienia.
Czy jest jeszcze jakaś szansa żeby uniknąć więzienia?
odpowiedz

21:31 25-01-2012
Witam,

3ba opisać całą sytuację sądowi i złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia zażalenia na postanowienie o areszcie - bo rozumiem, że to tego nie zaskarżono?

istnieje też lepszy sposób - oskarżony lub podejrzany może w każdym czasie składać wniosek o zmianę stosowanego środka zapobiegawczego, a sąd musi taki wniosek rozpatrzyć.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
odpowiedz
~Ala
89.74.*.*

23:05 25-01-2012
Dziękuję bardzo za rady :)
Sytuacja wyglądała tak, że złapano osobę która sprzedawała marihuanę a ta, by uniknąć konsekwencji wymieniła wszystkich którym kiedykolwiek ją sprzedawała w tym mojego znajomego (w sumie 8 gramów). Znajomy się przyznał (podobnie jak reszta kupujących). Sprawa zakończyła się tym, że sprzedający ma mniejszą karę (bo w zawieszeniu) a odbiorca (8 gramów dla własnej potrzeby) który nie stawił się na rozprawę ma iść do aresztu na 3 miesiące. Z racji że nie było go akurat w domu (wakacje) na razie go uniknął. Mam nadzieję że jest szansa aby ta sytuacja nie skończyła się tak restrykcyjnie :(
odpowiedz

21:24 26-01-2012
Przede wszystkim podaje Pani nieścisłe informacje. Wyżej pisała Pani o areszcie, a teraz pisze o zapadłym wyroku.

Jeśli wyrok zapadł i upłynął termin do jego zaskarżenia to pozostaje albo starać się o odroczenie wykonania kary, albo o odbycie tej kary w systemie dozoru elektronicznego.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
~Ala
89.74.*.*

21:15 08-02-2012
Panie Łukaszu - rozbieżność informacji wynika z tego że na co dzień nie operuję prawnymi terminami. Na pewno nie robię tego celowo. W każdym razie przepraszam, za błędy wynikające z niedostatecznej znajomości prawa.
Wyrokiem był 3- miesięczny areszt. Odbyła się rozprawa z zażaleniem od wyroku. Sędzia uznał że kara była nieadekwatna do przestępstwa, także areszt został uchylony.
Więc wszystko na razie jest po naszej myśli.
Dziękuję Panu Rolandowi, za odpowiedź na moje zapytanie oraz radę.
Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona