Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~gość 212.160.*.* |
Witam, żyję w związku małżeńskim. Moja żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa. Ojciec biologiczny jest pozbawiony władzy rodzicielskiej! Czy rozliczając się wspólnie jest szansa na odliczenie ulgi prorodzinnej? Ustawa mówi do odliczenia maja prawo rodzice którzy wychowują dziecko- a ja wychowuję... Wiem że jak ojciec ma władzę rodzicielską to może odliczyć część ulgi, ale jeśli jest pozbawiony władzy to możemy my z żoną odliczyć ją całą??? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ulgę w całości może odliczyć Pana żona, skoro ojciec dziecka nie wykonywał władzy rodzicielskiej. Pan miałby do tego prawo, gdyby sformalizował swoją opiekę nad dzieckiem żony.
---------------------Art. 27f. 1. Od podatku dochodowego obliczonego zgodnie z art. 27, pomniejszonego o kwotę składki, o której mowa w art. 27b, podatnik ma prawo odliczyć kwotę ob- liczoną zgodnie z ust. 2 na każde małoletnie dziecko, w stosunku do którego w roku podatkowym: 1) wykonywał władzę rodzicielską; 2) pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało; 3) sprawował opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podsta- wie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |